Raw shop Zelené slnko


Pri našich potulkách častokrát zablúdime aj mimo hlavného mesta a objavíme niečo zaujímavé a atraktívne. Inak to nebolo ani tentokrát, navštívili sme Raw obchod Zelené Slnko v Dubnici nad Váhom, neďaleko od Trenčína. Nachádza sa tu nielen široký sortiment tzv. superfood potravín (nazývajú sa tak potraviny, ktoré majú dlhodobo zdravotné účinky pre organizmus), ale aj  rôzne iné čerstvé dobroty, ktoré pre Vás každý deň pripravujú. Ale poďme pekne po poriadku.

Pre mnohých čitateľov nie je pojem raw/vitarián/živá strava neznámy, ale pre tých, ktorý predsa len tápate, v krátkosti Vám ho predstavíme. Jedná sa o stravovanie, ktoré je založené na princípe, pri ktorom sa potraviny nemôžu tepelne upravovať pri teplote vyššej ako 40 stupňov. To znamená, že väčina potravín sa spracúva sušením ako napr. chlebíky alebo mäsové guličky. To, že sa nejedná o skutočné mäso, mlieko a múku pochopíte neskôr. Vitariáni  taktiež nekonzumujú mäso a  mliečne vyrobky,  ale väčšinu ich stravy tvorí ovocie, zelenina, oriešky, semienka a iné.




 
Pri príchode nás víta jeden z majiteľov a ponúka nám  na ochutnávku smoothie zo zeleného jabĺčka a špenátu. Ochotne nám rozpráva o nápade ako vznikol ich obchodík, ako aj celá myšlienka.  Obchod bol oficiálne otvorený vo februári a za krátky čas svojej existencie si získal mnoho priaznivcov v Dubnici nad Váhom a širokom okolí.






Počas našej návštevy sme mali možnosť aj priamo ochutnáť niektoré z jedál, ktoré mali momentálne v ponuke.  Začali sme hlavným jedlom, ktorým boli zeleninové špagety s peperonatou. Mnohí sa určite pýtate, ako je to možné, že sme jedli špagety. V skutočnosti sa nejedná o klasické z múky, ale o zeleninu nastrúhanú v tvare špagiet. Mäsové guľky boli vytvorené spojením sušenej mrkvy a orechov. O tom, že to nielenže chutilo fantasticky, ale aj vyzeralo skvele, sa môžete presvedčiť osobne pri návšteve. Ako dezert sme ochutnali tvarohovú tortu s pomarančovým želé. Opäť sa naskytá otázka ako je možné, že sme jedli tortu a ešte k tomu tvarohovú. Odpoveď je veľmi jednoduchá, tvaroh sa vyrába namočením kešu orieškov a torta nie je v skutočnosti pečená. Tá bola naozaj čerešničkou na torte našej návštevy.






Vedeli by sme Vám rozprávať ešte veľmi dlho o všelijakých dobrotách, ktoré ponúkaju ako sú malinové poháre, čokoládové jogurty, či domácky robené kokosové a mandlove mlieko. Avšak myslíme si, že najlepší spôsob je ochutnať a spoznať ich samy. Taktiež by bolo celkom náročné sa s Vami podeliť o recepty pri príprave vitariánskych jedál, a preto je najlepšie si zákupiť kuchársku knihu, na ktorej majitelia v súčastnosti pracuju a kde sa rady podelia o svoje recepty. Na trh by mala výjsť v predvianočnom období. My sa s Vami lúčime s plnými bruchami a vedomím, že živá strava tzv. vitariánstvo je naozaj skvelé nielen vizuálne, ale aj chuťovo a s vierou, že čoskoro uvidíme podobný koncept aj v Bratislave.




Ak sa chcete dozvedieť viac informácií, neváhajte navštíviť ich stránku
http://zeleneslnko.sk/sk/ alebo im tiež môžete vyjadriť podporu cez Facebook https://www.facebook.com/pages/Zelen%C3%A9-Slnko/668998139830056


 Dobrú chuť priatelia!

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov