Jagudin sa nevie dočkať bratislavskej šou

Výnimočnú šou ICE STARS, ktorá bude 27. februára 2018 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, predstavil v hlavnom meste samotný Alexej Jagudin. Spolu s ním na Slovensko zavíta  6 olympijských šampiónov a 14 majstrov sveta. Mená ako Totmianinová – Marinin, Petrovová – Tichonov, Denkovová – Staviski, Domninová – Šabalin, Drobiazková – Vanagas a Roman Kostomarov oživia v každom fanúšikovi krasokorčuľovania spomienky na éru, kedy pravidelne okupovali pódiové priečky. Svojími pamätnými jazdami sa všetci zapísali kroniky krasokorčuľovania. Stačí spomenúť vášnivých Sedem smrteľných hriechov od Denkovovej so Staviskim, Fantóma opery v predvedení Drobiazkovej s Vanagasom alebo príbeh Rómea a Júlie stvárnený Totmianinovou s Marininom. 



Novšiu generáciu predstavuje vynikajúca športová dvojica Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov, olympijskí víťazi zo Soči 2014 a takisto majster Európy, miláčik publika,  veľký šoumen Florent Amodio. So súťažným ľadom sa lúčil len pred dvoma rokmi na európskom šampionáte, ktorý hostila Bratislava.  “V krasokorčuľovaní je teraz veľa šampiónov. Takmer každý rok vyhrávajú iní pretekári. Predtým bolo zopár krasokorčuliarov, ktorí víťazili roky. V našej šou prinesieme srdce z minulosti, ale tiež využívame moderné trendy, aby sme divákom priniesli niečo nové a výnimočné,” hovorí Jagudin o šou, ktorá prichádza do Bratislavy. Meno choreografa Iľju Averbucha, bývalého tanečníka  na ľade, strieborného medailistu zo ZOH 2002 je garanciou kvality. Okrem umenia krasokorčuliarov sa môžu diváci tešiť aj na dychberúce kúsky kaskadérov Alexeja Poliščuka a Vladimíra Besedina, ktorí patria k svetovej extratriede.



Gladiátor sa vracia
Ako pretekár bol Alexej Jagudin výnimočný tým, že zvládol najťažšie skoky a mal mimoriadny cit pre umenie. Práve preto boli jeho jazdy pamätné aj vtedy, keď sa mu niektorý skok nepodaril. Stalo sa to aj pred 17 rokmi počas majstrovstiev Európy v Bratislave, na ktorých získal striebro. Aj keď neboli všetky skoky dokonalé, na tóny hudby z filmu Gladiátor predviedol výkon hodný ozajstného gladiátora a štadión mu aplaudoval v stoji. „Pamätám si každé preteky, v ktorých som štartoval. A je jedno, či som vyhral alebo nie. Každá súťaž je niečím výnimočná. Je to podobné, ako keď si dieťa vezme cukrík a zakaždým je zvedavé, aké prekvapenie je vnútri. Bratislava bola pre mňa veľkým prekvapením. Nebol som domáci pretekár, ale cítil som veľkú podporu z hľadiska. Potlesk divákov mi dodával sebavedomie,“ spomína na vtedajší šampionát krasokorčuliarska ikona. 



Muž, ktorý menil históriu športu
Počas svojej krátkej, ale o to úspešnejšej kariéry stvárnil mnoho postáv: Luskáčika, Lawrenca z Arábie i muža so železnou maskou. Práve táto voľná jazda z olympijskej sezóny 2001/2002 – spolu s krátkym programom na tému zimy – vošla do histórie  tohto športu. Technická náročnosť v nich dokonale splynula s umeleckým stvárnením. Jagudin sa navždy zapísal do dejín krasokorčuľovania, keď na Zimných olympijských hrách v Salt Lake City 2002, ešte za starého bodovacieho systému, dostal za umelecký dojem vo voľnej jazde  štyri „perfektné šestky“. Následne získal na majstrovstvách sveta šesť šestiek v krátkom programe, z toho päť za umelecký dojem a jednu – úplne prvú v histórii – za technické prvky. V ostatných rokoch vystupuje Alexej Jagudin už len v krasokorčuliarskych šou a exhibíciách. Okrem toho sa venuje dcérkam Líze a Michelle, ktoré má s manželkou Tatianou Totmianinovou. 


Pre fajnšmekrov i laikov
Súčasťou tejto výnimočnej šou ICE STARS budú aj domáce hviezdy -  tanečníci Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley, ktorí  prídu rovno z Pjongčangu, aby sa po olympiáde predstavili aj pred domácim publikom. "Je to pre nás obrovská česť, o to viac, že naša rodina vždy fandila Jagudinovi. Na ME  2001, ktoré boli v Bratislave,  sme sa s ním dokonca fotografovali. Teším sa, že spolu s Luckou s ním teraz môžeme vystupovať,“  povedal Lukáš Csölley. Na ľade sa objaví aj 11-ročný talent slovenského krasokorčuľovania Lukáš Václavík, ktorý v minulej sezóne vyhral v kategórii Cubs Boys Európske kritérium.  „Počas tejto šou si prídu na svoje ozajstní fajnšmekri krasokorčuľovania, ale aj úplní laici, ktorí sa možno stretnú s týmto športom prvýkrát. Aj v tom je výnimočnosť ICE STARS a Alexeja Jagudina,“ hovorí Michaela Grendelová z SPR media, ktorá je spoluorganizátorom šou.

Lístky na šou  sú v predaji na www.xl.sk

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov