Väčšina strachov je natrénovaných

Sobota, deväť hodín a ja vstupujem na recepciu hotela Gate One v Bratislave. Rozmýšľam nad tým, ako som sa mohla nechať nahovoriť a súhlasila s tým, že dobrovoľne vstanem tak skoro ráno a zúčastním sa seminára na tému „ Ako sa zbaviť strachu a získať emočnú slobodu“ organizovaný I Can Academy. Ako sa tak pozerám okolo seba a komunikujem so svojimi spolupútnikmi, dozvedám sa, že niektorí z nich prišli kvôli dnešnej prednáške zo Žiliny, z Banskej Bystrice a dokonca až z Prahy. Hlavným dôvodom nie je nik iný, ako dnešný prednášateľ Peter Sasin, zakladateľ NLP Akadémie. O tom, čo je NLP, ako vzniká strach, ale aj o tom ako ho účinné odstrániť a zbaviť sa fóbie sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. 



Viac ako stovka nadšencov sa tu dnes zišla, aby nielen identifikovala, čoho sa v skutočnosti bojí, ale predovšetkým o to, aby svoj zbytočný strach vymazala zo svojho života. Strach, je správanie, ktoré zohráva v našom živote dôležitú úlohu, predovšetkým v nebezpečných situáciach, kedy nás má chrániť. Avšak je tu aj strach, ktorý nás môže zbytočne obmedzovať a to zvlášť v situáciach, kedy je absolútne zbytočné ho pociťovať, ako napr. pri prezentovaní pred publikom. Čoho sa v skutočnosti bojíme? Zlyhania, výsmechu, či nepochopenia? Skvelá správa však je, že väčšina strachov je natrénovaná, a to znamená, že ich môžeme aj opätovne odtrénovať a to vďaka neurolingistickému programovaniu (NLP), ktorému sa venuje Peter Sasin.


V NLP existujú rôzne účinné techniky a postupy, ktoré dokážu pomôcť zbaviť sa strachu ľahko a hlavne rýchlo. Hlavný dôvod je ten, že strach je zbraň, ktorú používame sami proti sebe a tú máme vo svojich vlastných rukách. V dopoludňajšom bloku sme sa dozvedeli viac z teoretickej časti ako napr. aké druhy jazykov najčastejšie používame. Sú to vizuálny, auditívny a kynesteziologický jazyk. Aj vy ste si práve uvedomili, že ste nikdy o tom neuvažovali práve takýmto spôsobom? Zaujímavý je fakt, že ak vieme rozpoznať, akým druhom jazyka ľudia komunikujú, vieme sa na nich naladiť pri obchodných rokovaniach, budovaní partnerských vzťahov, ale aj v bežnom živote.


Po viac ako štyroch hodinách počas obedovej prestávky sa nám v hlave  víri množstvo myšlienok. Naozaj existuje rýchly a účinný spôsob, ako sa môžeme zbaviť svojich strachov a fóbií? Vieme zaobchádzať so svojimi pocitmi a byť emočne slobodní? Po teoretickej časti, má prísť v popoludňajších hodinách na rad praktická časť. Peter nám sľúbil, že nám ukáže jednoduché metódy, ako je kotvenie pozitívnych emócií, ale aj cvičenia, ktoré nám pomôžu zbaviť sa strachu. Tiež má pre nás pripravené obrovské prekvapenie, ktoré zbúra veľa našich negatívnych vnútorných presvedčení o tom, čo si myslíme, že nie je možné.


Oddýchnutí a plní očakávania vstupujeme do sály, aby sme vyskúšali metódy a cvičenia, ktorými sa zbavíme strachu. Peter nám ukázal jednoduché cvičenie s názvom kotvenie pozitívnych emócií, pomocou ktorého si dokážeme zapamätať situáciu vyvolávajúcu pozitívnu emóciu a opätovne si ju privolať, keď to budeme potrebovať. Ďalej sme sa naučili pracovať s piatimi zmyslami a ich vlastnosťami/submodalitami. Po kotvení sme prešli na ďalšie cvičenie, kde sme sa naučili pozitívnu emóciu alebo spomienku roztočiť, čím sme zintenzívnili je pôsobenie. To isté vieme následne spraviť aj s negatívnou myšlienkou, kde ju najprv vyberieme, otočíme, dáme späť a roztočíme.


Skutočným vrcholom celej prednášky bola posledná časť, kde si Peter zavolal k sebe na pódium odvážlivca, ktorý sa rozhodol zbaviť svojej fóbie z hadov a pavúkov. Spoločne s Petrom prechádzali situácie, ktoré v ňom vyvolávajú túto fóbiu, vytvárali si nové, pozitívne obrazy a po necelých piatich minútach bol pripravený, aby čelil svojmu strachu. Do miestnosti vstúpil zamestnanec ZOO a so sebou priniesol exotického hada s menom Aladár a tarantulu Julču. Ohromené publikum s napätím sledovalo, ako čelil svojmu strachu a pomaly sa približoval k zvieratám, pred ktorými mal päť minút predtým obrovský strach. Ten sa mu napokon podarilo odstrániť, keď sa odvážne dotkol hada.



Ak ste si doteraz mysleli, že strachu sa nemôžete zbaviť, práve sme Vás presvedčili o tom, že je to možné. A nielen o strachu, ale o získaní emočnej slobody bol deň, ktorý som strávila v spoločnosti Petra Sasina, zakladateľa NLP Akadémie. O jeho aktivitách a školenia, ktoré organizuje sa viac dozviete na stránke NLP Akadémie http://www.nlp-akademia.sk/. Za účasť na seminári ďakujem Michalovi Hrehušovi z I Can Academy, ktorý ho organizoval. Viac o podobných podujatiach sa môžete dozvedieť ak navštívite ich stránku http://www.ican.sk/, ktorá prináša pozitívne myslenie do každodenného života. A ja Vám touto cestou želám, aby ste našli odvahu sa nielen postaviť svoju strachu, ale ho aj poraziť, lebo ako ste práve dočítali, naozaj sa to dá. 

Fotografie: Zdroj https://www.facebook.com/myslim.pozitivne

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov