Befresh

Počas nášho browsovania (prehľadávania na internete – pozn. redakcie) sme narazili na fantasticky vyzerajúce torty a o to väčšie bolo naše prekvapenie, keď sme zistili, že sú raw t.j. nepečené.  Rozhodli sme sa kontaktovať ich výrobkyňu Zuzku Frešo z Befresh, slovo dalo slovo a v jedno slnečné popoludnie sme sa stretli, aby nám porozprávala ako vznikol nápad s raw koláčikmi, prezradila recepty a tiež svoje vízie do budúcnosti. Už vopred Vás varujeme, pri čítaní tohto článku dostanete obrovskú chuť na niektorý z jej koláčikov.



Ako vznikol nápad?
Začalo sa to pred viac ako 2 rokmi, keď som navštívila raw reštauráciu. Tento nápad ma zaujal a postupne som získavala informácie na internete. Bolo to obdobie, keď som riešila otázku, aké sladkosti dám deťom, chcela som sa vyhnúť bielemu cukru a múke, a tak som začala experimentovať s inými druhmi potravín. Postupne som sa dopracovala k raw tortičkám, ktoré chutili všetkým v mojom okolí,  nakoľko sú vhodné aj pre potravinových alergikov. Pri návšteve Miami vo februári mi v hlave skrsla myšlienka, že by som si mohla otvoriť cukráreň a produkty aj predávať. Po návrate domov som oslovila kamaráta s ponukou týchto dobrôt. Neskôr som vytvorila webstránku, kde som pridávala recepty. A takto fungujem až dodnes.

 
Tvoj typický deň?
Každé ráno začinam s čerstvými smoothies, ktoré pripravím celej rodine, a ktoré ma nasýti. Nevyhýbam sa mäsu, ale predsa len preferujem čerstvú stravu. Keď už mäso kupujem tak predovšetkým z farmy. V lete je pre mňa oveľa jednoduchšie jesť ovocie a zeleninu a mám pocit, že mi mäso vôbec nechýba. Celé dopoludnie vyrábam torty a niekedy sa mi stane, že som celý deň na raw strave bez toho, aby som si to vôbec uvedomila.





Odkial berieš nápady na recepty?
Začínala som presne podľa receptov z internetu, postupne som nahradila niektoré ingrediencie podľa vlastného úsudku. Teraz už len čerpám inšpiráciu na zdobenie. V zime som robila čokoladové, pomarančové tortičky a postupne ako prichádza letná sezóna, využívam sezónne ovocie. Posledná torta, makovo-čerešnová, bol môj nápad a použila som do nej iba mak, kokos, datle, kokosový olej, agáve a 100 gramov.

Kurzy varenia a plány do budúcnosti
Všetko to začalo úplnou náhodou kedy som sa zúčastnila súťaže školy varenia o naj recept, kedy som navarila quinou s červeným kari, kokosovým mliekom a tofu hranolkami. Obidvom stranám sa myšlienka spolupráce natoľko zapáčila, že sme sa dohodli, že im budem robiť aj lektorku. Na kurzoch učím ako robiť raw tortičky alebo Raňajky inak (cviklový hummus, nutellu a iné). Kurzy sú dostupné širokej verejnosti za prístupnú cenu. A plány do budúcnosti? Rada by som si jedného dňa otvorila vlastný obchodík.  Myslím si, že Bratislava je dostatočne veľka, zákazníci tak majú možnosť si vybrať, ktorý produkt im vyhovuje, a od ktorého výrobcu budú odberať.  Záujemcovia, ktorý si chcú objednať raw torty tak môžu urobiť priamo cez moju stránku. Torty vyrábam doma a zákaznici si objednávky vyzdvihnú v Rusovciach. Aktuálna ponuka tortičiek je tiež na mojej stránke.  Raw koláčiky si môžete objednať priamo na stránke www.befresh.sk alebo sa stante fanúšikmi na Facebooku www.facebook.com/befresh.sk

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov