byt

Ako si efektívne zvoliť tienenie?

Obývacia izba je tou najdôležitejšou miestnosťou dennej zóny v celom byte alebo dome. Dostatok svetla vo vašej obývacej miestnosti dokáže opticky zväčšiť celkový priestor, ale taktiež vám poskytnúť aj dnes tak mimoriadne potrebný vitamín D. S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi, sa čoraz dôležitou otázkou stáva správny výber tienenia. Čo by sme Vám odporučili sme sa porozprávali s odborníkmi na slovo vzatými s firmy Ksystem, spol. s r. o. , ktorá v tomto roku slávi 30 rokov od svojho založenia.


Typy tienení

Vhodná proti slnečná ochrana sa musí v prvom rade zhodovať s predstavou užívateľa tak, aby splnila všetky jeho požiadavky na funkčnosť i estetiku. Tieniacu techniku rozdeľujeme na interiérovú (nachádza sa vo vnútri stavby) a exteriérovú (je súčasťou vonkajšieho vzhľadu budovy). Interiérové hliníkové žalúzie sú ľahko ovládateľné a zabezpečujú ochranu Vášho súkromia pred neželanými pohľadmi z vonka. Podľa potreby si miestnosť zatienite počas dňa, napríklad pri obedňajšom spánku alebo pri sledovaní televízie. 

Vo všeobecnosti platí, že tmavé farby lamiel priťahujú slnečné žiarenie a dochádza k nahrievaniu okennej tabule, teda aj k ohrievaniu vzduchu v miestnosti. Interiérové žalúzie stačí po preklopení jednoducho poutierať suchou prachovkou. Vzhľadom na ich cenovú dostupnosť a komfort ovládania sú stále obľúbeným druhom tienenia. 

Dekoratívne látkové roletky a Plissé sú vhodné na celkové dotvorenie interiéru. Ak sa niekomu nepáči strohosť hliníkových žalúzií, potom práve jemné motívy a široká ponuka farieb uspokojí jeho nároky. Výhodou je antistatická úprava niektorých druhov látok, ktorá je riešením pre domácnosti s osobami alergickými na prach. Pri látkových roletách Raffinesse alebo roletožalúziách je možné regulovať aj množstvo prichádzajúceho denného svetla, Ostatné druhy interiérových látkových roliet je možné iba stiahnuť alebo vytiahnuť. 


V poslednom období však ožíva záujem o tienenie pomocou závesov. Moderné textílie sa dokážu vysporiadať nielen s prachom, ale aj s vlhkosťou. Koľajnice pre závesy a záclony ponúkajú aj komfortné motorické ovládanie a možnosť pripojenia na inteligentnú elektroinštaláciu.

Najúčinnejšia ochrana pred slnkom je ochrana vonkajšou tieniacou technikou. Pre moderných staviteľov je dôležitým hľadiskom otázka úspory elektrickej energie. Žalúzie v zatvorenom stave v zime znižuje tepelné straty a teda aj náklady na kúrenie. Naopak v letnej sezóne predstavuje dosahovaná úspora až 30 % elektrickej energie vynaloženej na klimatizáciu miestnosti. Vonkajšie žalúzie chránia okná pred vetrom, dažďom, pred neželanými pohľadmi a v zatvorenom stave čiastočne aj pred hlukom. Vo všeobecnosti platí, že pri montáži exteriérového tienenia – žalúzie, rolety, screeny treba pamätať na stavebnú predprípravu, aby ste zabránili vzniku tepelných mostov. Výrobca odporúča elektrické ovládanie. V prípade manuálneho ovládania totiž logicky pri prevŕtaní otvoru pre ovládacie zariadenie cez okenný rám dochádza k nenávratnému poškodeniu okenného rámu a vzniku tepelných mostov.




Obývačka na terase

Samostatnou kapitolou sú pergoly. Najčastejšie sa montujú k stene domu, čím posúvajú obývací priestor do exteriéru. Samostatne stojace pak vytvárajú ďalší vonkajší obytný priestor. Ich ceny ale aj kvalitatívne a materiálové prevedenie sú cenovo dosť odlišné. Spoločnosť K-system predáva špičkové pergoly celosvetovej značky RENSON. 



Ochrana proti hmyzu

V letných mesiacoch je problémom aj hmyz, najmä komáre, na ktoré je najbezpečnejšia a najekologickejšia ochrana, ktorá absolútne neškodí ľudskému zdraviu sieť proti hmyzu. V ponuke slovenského výrobcu K-system nájdete pevne, otváracie, posuvné, plisované či rolovacie siete na okná aj dvere.



Pevne veríme, že sme Vás dostatočne inšpirovali, ak váhate nad tým správnym tienením do Vašej obývačky, neváhajte navštíviť ich stránku, príp.. sa poradiť s kvalifikovaným pracovníkom. V spolupráci s firmou K-system sme pre Vás pripravili aj súťaž o darčekový poukaz v hodnote 100,- € na nákup z ich ponuky. Stačí ak nám do 20. mája na adresu redakcia@lifefashionfood.net pošlete, ktorý typ tienenia by ste si do svojej obývacej izby vybrali. Kompletný sortiment ponúkaného tienenia prostredníctvom Štúdií tieniacej techniky K-system nájdete na www.kvalitnetienenie.sk.





Môže sa vám páčiť

0 Komentárov