Cesta k lepšiemu zdraviu

Mesačne trávime hodiny starostlivosťou o svoj zovňajšok, avšak dôležitou súčasťou nášho bytia je aj jeho vnútro tela. Ak začnete pociťovať prvé príznaky choroby aj navonok, „signalka“ Vám oznamuje, že je potrebné venovať jej pozornosť. Takými príznakmi môže byť bolesť chrbtice, či sťažené dýchanie, ktoré sú dôsledkom tzv. posturálneho syndrómu (diagnóza chybného držania tela). Ako vznikol, čo ho spôsobuje a ako sa mu účinne vieme vyhnúť Vám povieme viac v článku, ktorý vznikol v spolupráci s fyzioterapeutkou Martinou Nagyová z Fymas.

Taping/Kinesiotaping

Cesta k Fyzioterapii

Martine ako 15 ročnej diagnostikovali skxoliózu, stav sa jej zhoršoval a prichádzali bolesti hlavy, ktoré sa podobali migréne. V 18 rokoch sa pridalo vážne zranenie kolena, kde lekári konštatovali čiastočnú invaliditu. Myšlienka vzdať sa športov a zmeniť životný štýl ju prinútila uvažovať a postupne sa v roku 2000 dopracovala k fyzioterapií. Svoje skúsenosti odovzdáva teraz ďalej stovkám klientom vo svojom centre Fymas.

Nakoľko ja sama trpím bolesťami chrbta, rozhodla som sa pod dohľadom Martiny absolvovať „ kompletný balíček“, ktorý obsahoval: kompletnú diagnostiku, mäkké techniky, cvičenie a napokon aj taping. Počas vstupnej diagnostiky som rozprávala o problémoch, ktoré ma trápia; nakoľko mám sedavé zamestnanie, išlo hlavne o bolesti chrbtice, nedostatok pohybu, stres, ktorý sa hromadí v šijí a zlá životospráva. Už od prvej chvíle bolo Martine jasné, že sa jedná o posturálny syndróm, čo potvrdila diagnostika podľa McKenzie.

Zlé držanie tela - vypuklé brucho, padnutý driek a zhrbená šija

Správne držanie tela


„Súbor špeciálnych tereapeutických hmatov nazývaný mäkké techniky, vykonáva lekár alebo terapeut s cieľom ovplyvniť mäkké tkanivá. Nepoužíva sa pri nich olej, aby sa pokožka nešmýkala a terapia bola čo najefektívnejšia. Terapia je vhodná pri skrátení šliach, bolesti chrbta, bolestivých blokádach v oblasti lopatiek, bedier, krížovej oblasti a krčnej chrbtice“, vysvetľuje Nagyová.

Mäkké techniky

Pre koho sú vhodné jednotlivé technike

Účinky techník

Cvičenie je forma prevencie

Po nich nasledovala ukážka cvikov, ktoré je dôležité praktizovať aj doma. Na to, aby ste sa cítili dobre nestačí absolvovať len niekoľko sedení, i keď úľava prichádza takmer okamžite. Je dôležité venovať čas aj dlhodobej prevencií. Vo Fymase Vás naučia rozlišovať, čoho je potrebné sa báť, akej bolesti a ako s ňou aj účinne bojovať. Ak nepatríte k typom ľudí, ktoré budú doma pravidelne cvičiť, potom je tu možnosť absolvovať individuálne (36€ / 50 minút) alebo skupinové cvičenia (7€ / 50 minút v malých skupinkách).





Na výber máte z rôznych druhov cvičení; SM systém, BíFit – korekčno-kondičné cvičenie, kde sa snažia budovať okrem správneho držania tela aj svalový korzet, a pri ktorom sa zadýchate a možno budete mať aj svalovicu. Okrem mäkkých techník a cvičení môžete v rámci terapie absolvovať aj Taping/kinesiotaping, ktoré sú jednou z korekčných pomôcok. Tieto pásky sú účinnou liečbou pre správne držanie tela; aplikujú sa na 5 dní, počas, ktorých môžete normálne fungovať. Potom nasleduje prestávka, aby nedošlo k podráždeniu kože a aby si pacient uvedomil rozdiel medzi zlým a dobrým držaním tela a aby si oddýchol..

Ku korekčnými pomôckam patrí aj „Vystri sa, ktorú si môžete zakúpiť priamo v e-shope Fymasu. Je vhodná najmä pre ľudí so sedavým zamestnaním a taktiež dopomáha k správnemu držaniu tela. V eshope nájdete taktiež populárne McKenzie rolky , ktoré poskytuje optimálnu podporu bedrovej chrbtice. Používajú sa ako prevencia, ale taktiež pri akútnych stavoch. V ponuke je viacero typov a veľkostí – je teda len na Vás vybrať si tú vhodnú.

McKenzie rolky

Vystri sa

Pevne veríme, že sme Vás dostatočne namotivovali, ale aj zároveň ukázali, že starostlivosť o telo je dôležitou súčasťou nášho života. A tak ako sa venujeme zovňajšku je potrebné venovať sa aj vnútru. Niekoľkonásobne sa nám za to odvďačí. Vďaka Fymasu cítim aj ja úľavu v chrbtici vďaka správnej diagnostike a účinnému aplikovaniu tapovacích pások. Ak chcete vedieť viac, neváhajte ich kontaktovať alebo navštívte ich oficiálnu stránku https://www.fymas.sk/, kde sa dozviete viac. 




Môže sa vám páčiť

0 Komentárov