Ako zvládať stresové situácie

V dnešnej dobe sa v spoločnosti čoraz viac skloňuje slovo stres. Súčasná generácia má pocit, že je prevalcovaná životom. Máme prácu, rodiny, vzťahy, záujmy a na všetkých frontoch sa očakáva od nás 100-percentný výkon. Ak chceme predchádzať, aby sme do tejto skupiny ľudí patrili tiež, mali by sme sa učiť určité stratégie, ako stresové a záťažové situácie zvládať. A nielen o tých sme sa rozprávali s trénerkou mäkkých zručností (soft skills) a tanečno-pohybovou terapeutkou Luciou Fogašovou.


Stres a jeho vznik

Predtým ako si povieme o jednotlivých spôsoboch a technikách ako stres zvládať, je dôležité si povedať, čo je samotným spúšťačom stresu. Samy vieme, že na každého vplývajú rôzne stresory (smrť blízkeho človeka, rozchod, rozpad rodiny, strata/zmena práce, konflikty a iné) v závislosti od odolnosti jeho osobnosti. Niektorí to zvládajú ľahšie, inú musia vyhľadať aj pomoc odborníkov.

Stresu nepomáha ani súčasná pandemická situácia, zažívame neistotu, nevieme ako dlho to bude trvať a čo sa bude diať, bojíme sa o zdravie seba a svojich blízkych a strácame dennodenný kontakt s okolím a spoločenské väzby. Rýchla a efektívna technika, ktorú nám Lucia na úvod predstavila je tzv. vytriasanie stresu z tela. Môžeme to vidieť napr. pri zvieratách, že keď podľahnú stresu, snažia sa ho zbaviť práve vytrasením.


Pracovné prostredie je častokrát tiež miestom, kde vzniká a nahromaďuje sa stres. Spôsobiť ho môžu rôzne zákulisné ťahy, ovládanie a manipulácia kolegov, či časová tieseň, ktorej podľahneme, ak nestíhame odovzdať úlohy načas. Samy ste sa určite v takejto situácií prichytili; ak sa stres vo vašom tele stupňuje a narastá, dych sa zasekne v hrudníku a prestáva prúdiť do bránice.  V takomto prípade je dôležité upokojiť sa, dýchať pokojne a zhlboka – tzv. technikou vedomého dýchania.

Netreba však zabudnúť ani na fakt, že stres môže byť aj hlboko zakorenený v nás; stačí ak máme niečo nevyriešené z detstva a pri jednoduchej interakcií či už v práci alebo aj v súkromí nám hocikedy vyskočí. Preto je okrem vedomého dýchania dôležité spoznať svoje telo, vedieť, čo mu robí dobre a preventívne stres eliminovať. Pravidelné cvičenie, masáže, wellness, šport, či beh sú len niektoré z činností, ktoré nám pomáhajú stres regulovať, vysvetľuje Lucia Fogašová.

Rady ako zvládať stres

Ako sama prezradila, prvou pomocou pri akejkoľvek situácií môže byť aj dýchanie cez slamku. Zhlboka sa nadýchneme cez ústa, akoby sme v nich držali slamku, s výdychom uvoľníme sánku a vedome pustíme z tela von všetko napätie. Zopakujeme aspoň 4krát po sebe. Nádych „cez slamku“ a uvoľnený plynulý výdych. O tom, že to naozaj funguje sme sa presvedčili aj samy. Ak máte pocit, že by ste si to taktiež rady vyskúšali, neváhajte ju kontaktovať. Okrem skupinovej práce, nájdete v jej ponuke taktiež individuálne coachingové stretnutia, či terapie. V najbližšom období plánuje spustiť seba-poznávací workshop pre ženy.

A celé to uzatvoríme radou na záver: vytvorte si čas pre seba, začnite spoznávať vlastné telo a skúste myslieť pozitívne. Ak aj príde nejaká stresová alebo nepredvídateľná situácia, pokúste sa ju otočiť. Hľadajte spôsoby, ako môžete veci robiť a nie ako sa nedajú. Buďte si pánom a strojcom svojho šťastia. Viac informácií nájdete na stránke www.spoznajsa.sk a na sociálnych sieťach https://www.instagram.com/spoznaj_sa/?hl=sk  a https://www.facebook.com/RozvojZrucnosti.



 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov