Ako správne cvičiť počas tehotenstva a po pôrode

Dôležitosť pohybu a cvičenia v našich životoch je jasná hádam už každému. Častokrát však váhame nad výberom vhodného cvičenia v určitých špecifických obdobiach života ako sú tehotenstvo   a obdobie   po   pôrode.   Tento   článok Vám má túto problematiku ozrejmiť a pomôcť vybrať si vhodné cvičenie a klásť dôraz na technicky správne prevedenie pohybu počas cvičenia.

Zásady cvičenia v tehotenstve:

1. Poraďte sa so svojim lekárom. Najlepšie pozná Váš zdravotný stav a vie Vám odporučiť vhodnosť cvičenia konkrétne pre Váš zdravotný stav.

2. Počúvajte svoje telo. Ak sa počas cvičenia cítite nepríjemne, unavene alebo jednoducho máte pocit, že cvičenie na Vás pôsobí negatívne, odložte ho na neskôr alebo zmeňte druh cvičenia.

3. Vyhnite sa športom, pri ktorých hrozí zranenie bruška.

4. Nešportujte v prostredí s vysokou teplotou. Vyhnite sa prehriatiu organizmu.

5. S pribúdajúcimi mesiacmi tehotenstva znižujte intenzitu cvičenia.

Cvičenie v tehotenstve by malo byť primerané vašej už doteraz vybudovanej kondícii a sile. Ak ste do tehotnosti nevykonávali žiaden šport, neodporúčame vám začať zdvíhať činky či behať šprinty. Ak s pohybom nemáte dostatočné skúsenosti, odporúčame Vám cvičiť pod dohľadom odborníka. Zamerať sa na ľahký silový tréning, ktorý pomáha zabrániť prehĺbeniu svalovej nerovnováhy, aeróbnu aktivitu ako chôdza, plávanie. Tréning stability a mobility. V prvom trimestri nie je vhodné vykonávať cvičenie, pri ktorom dochádza k prílišnému zvyšovaniu vnútrobrušného tlaku. Vyhnúť sa náročným aktivitám, na ktoré žena nebola zvyknutá pred tehotenstvom.


Cvičenie pomáha udržať fyzickú aj duševnú kondiciu, čo priaznivo ovplyvňuje zdravý vývoj plodu. Preventívne pôsobí a zmierňuje negatívne zmeny, ktoré tehotenstvo prináša ako sú bolesť chrbtice, opuch nôh. Pripravuje ženu na pozitívny priebeh pôrodu.

Vo Fymase máme pre tehotné otvorené dve skupinové    cvičenia.   SM-Systém   pre   tehotné a BíFit pre tehotné. Obe cvičenia sú vhodné pre všetky tehuľky s vystavenou tehotenskou knižkou. Čo znamená, že prešli prehliadkou u lekára a ich tehotenstvo nie je rizikové.

Pokiaľ sa mamička dlhodobo starla o svoje telo a pravidelne cvičila tak po pôrode je pripravená rýchlo sa zregenerovať a jemným postupným pridávaním záťaže sa vrátiť k obľúbeným športovým aktivitám. Pre urýchlenie tejto regenerácie je ideálne pokračovať s cvičením i po pôrode. Cvičenie by malo byť zamerané na panvové dno, regeneráciu brušnej diastázy, návrat koordinácie tela a svalovej sily.

Pokiaľ ste však nestihli cvičiť ani pred tehotenstvom ani počas tehotenstva nezúfajte. Nezačínajte v panike cvičiť čokoľvek čo uvidíte na internete. Je u Vás mimoriadne dôležité naučiť sa správnym stereotypom pri cvičení a zvládnuť úplné základy kým sa pustíte do náročných cvičení. Ak túto fázu vynecháte a zameriate sa napríklad na redukciu váhy vysoko intenzívnym cvičením, s veľkou pravdepodobnosťou môžete očakávať zhoršenie vášho zdravotného stavu. Naučiť sa správne cvičiť je vo vašom prípade prvoradé.

Vhodným cvičením pre mamičky po pôrode je skupinové cvičenie KAMBEK. Na toto cvičenie môžete prísť aj so svojim bábätkom a nemusíte vymýšľať kto vám ho postráži. Cvičenie je vhodné rovnako pre dlhodobo športujúce mamička ako prechodná regeneračná fáza ako aj pre mamičky, ktoré s cvičením nemajú veľké skúsenosti.

Váš team Fymasu Paulína a Martina.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov