Novodobý fenomén zvaný posturálny syndróm

Trápia Vás problémy s chrbticou? Príčinou môže byť tzv. novodobý fenomén s názvom posturálny syndróm. Jedná sa o zlé držanie tela, ktoré môže byť spôsobené zlou životosprávou, nedostatok pohybu, sedavým zamestnaním, či nadmerným stresom. V častých prípadoch sa k tomu môžu pridružiť aj problémy s dýchaním, neschopnosť nadýchnuť sa, ktorá často vystreľuje do panických atakov. Ako tomu predísť účinnou prevenciou a cvikmi sme sa rozprávali s Marekom Petrekom.

Diagnostika problému je komplexnejšia ako to na úvod môže vyzerať, častokrát sa nejedná len o samotnú chrbticu, ale lopatky, krčnú chrbticu, hrudník, driek, či členky. Pri sedení s Marekom absolvujete na úvod fotenie zozadu a zboku, kde sa bližšie pozriete na problémy, ktoré môžu byť viditeľné alebo naoko skryté. V mojom prípade vnímam pocitovo „vyvalené“ brucho, spadnutý hrudník a predklonený krk.

Cvičenie je forma prevencie

Po nich nasledovala ukážka cvikov, ktoré je dôležité praktizovať aj doma. Na to, aby ste sa cítili dobre nestačí absolvovať len niekoľko sedení, i keď úľava prichádza takmer okamžite. Je dôležité venovať čas aj dlhodobej prevencií. Pri cvičení Vás Marek naučí rozlišovať, čoho je potrebné sa báť, akej bolesti a ako s ňou aj účinne bojovať. Ak nepatríte k typom ľudí, ktoré budú doma pravidelne cvičiť, potom je tu možnosť absolvovať individuálne sedenie s Marekom.

Každý klient je individuálny, takže aj samotný prístup k nemu je prispôsobený jemu. Niekedy stačí absolvovať cvičenie raz do týždňa, pokračovať v ňom doma a snažiť sa zminimalizovať stres, niekedy naopak môže celý proces trvanie niekoľko týždňov, či mesiacov. Nevyhnutnou súčasťou celého procesu je nielen správne dýchanie, na ktoré sa bude brať počas celej lekcie ohľad, ale aj práca so stredom tela, tzv. corom, aby sa posilnila bránica.


Veríme, že sme Vás na našom názornom príklade dostatočne namotivovali, ale aj zároveň ukázali, že starostlivosť o telo je dôležitou súčasťou nášho života. A tak ako sa venujeme zovňajšku je potrebné venovať sa aj vnútru. Niekoľkonásobne sa nám za to odvďačí. Vďaka Marekovi som už po úvodnom sedení cítila úľavu v chrbtici vďaka správnej diagnostike a cvičeniu, ktoré praktizujem doma. Ak chcete vedieť viac, neváhajte ho kontaktovať prostredníctvom Instagramu https://www.instagram.com/marek_petrek_/.

 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov