Vasky to s barefootmi myslia vážne

Návrat k prirodzenej chôdzi nebol nikdy jednoduchší, a to aj počas chladnejších mesiacov. Celokožené prevedenie topánok „na boso“ s vyšším strihom – barefooty Terry High – je novinkou z dielne zlínskej značky Vasky. Ponúka opätovný dotyk s planétou a možnosť splynutia s jej meniacim sa povrchom aj počas jesene. Čo tak vykročiť z vašej komfortnej zóny smerom k prírode a vyskúšať niečo nové?

Smelo do toho! Majte však na mysli, že chôdza v barefootoch sa líši od chôdze v klasickej obuvi. Mení sa napríklad spôsob, akým sa prsty a klenba zapájajú do chôdze a taktiež to, ktorá časť chodidla sa dotýka zeme ako prvá. Vedeli ste, že zatiaľ čo v bežnej obuvi došľapujete na pätu, tak v „bosých topánkach“ si opäť osvojíte nášľap cez špičku. 

„V barefootoch je určite potrebné skrátiť krok a našľapovať viac naplocho, nie na hranu päty a nedupať. Prechod na takúto obuv je lepší v teplom počasí a môže bolieť – svaly sa viac namáhajú, preto sa môžu robiť pauzy ako pri cvičení iných svalov. Zdravá noha zvláda bez problémov aj chôdzu po tvrdom povrchu, ale my dospelí máme často nohy už zdeformované a máme zmenený stereotyp chôdze. Barefoot obuv rešpektuje prirodzený tvar nohy. Netlačí prsty, neobmedzuje prirodzenú funkciu nohy a posilňuje svaly na nohe. Môže viesť aj k zlepšeniu klenby a celkovému držaniu tela. Nie je človek, pre ktorého by boli barefoot topánky absolútne nevhodné,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Mgr. Petra Urbancová, ktorá sa špecializuje na zdravie chodidiel.


Sú „bosé topánky“ láskou na prvé obutie?

Chvíľu trvá, kým si vaše nohy zvyknú a naučia sa zapájať tie správne svaly a využívať celý potenciál chodidla. Môže vás teda čakať aj troška nepohodlia, avšak trpezlivosť je kľúčom k úspechu a zdravej chôdzi. Stojí to za to!

Tip: Začnite s krátkymi polhodinovými prechádzkami a postupne ich predlžujte. Dlhší čas „na boso“ si nechajte na neskôr, až keď budú vaše nohy zvyknuté na nový štýl chôdze.

Vo Vaskách vedia, že barefoot topánky sú budúcnosť

„S barefoot obuvou to myslíme vážne. Ľudia čoraz viac myslia na svoje zdravie a kvalitu obuvi a mnohí z nich uprednostňujú širšiu obuv so širšou špičkou, ktorú odporúčajú mnohí odborníci. Veríme tiež vo výhody barefoot obuvi a plánujeme rozšíriť náš sortiment a vyvinúť nové modely, preto je pre nás spätná väzba taká dôležitá. Želania zákazníkov sú pre Vasky na prvom mieste a my urobíme všetko pre to, aby sme ich aj naďalej plnili v čo najväčšej miere,“ hovorí zakladateľ Václav Staněk.

Najobľúbenejší model ako inšpirácia

„Dizajn nových členkových barefoot topánok vychádza z našej kolekcie Farm low, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie medzi našimi zákazníkmi. Farebná kombinácia, golier len robí topánku širšou, aby bolo viac miesta pre prsty. Na jeseň by sme mali pridať možnosť zateplenia,“ prezrádza Marek Dobrý, marketingový riaditeľ značky.  

Podošva Terry High barefootov má hrúbku 4 mm a je vyrobená z odolnej gumy. Stielka má 3 mm a je z korku, ktorý je 100 % recyklovateľným materiálom. Zvršok je ručne vyrobený z pravej hovädzej kože, o ktorého poctivé spracovanie sa postarali šikovné ruky zlínskych a slovenských ševcov.

Na ceste za dobrodružstvami a objavovaním prírody si môžete na www.vasky.sk vybrať z Terry High Dark, Brown či Caramel za 139 eur.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov