Zdeněk Pohlreich o trendoch v grilovaní: Najväčšiu chybu robíme ešte pred grilovačkou

Je tu sezóna grilovačiek a populárny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich nám povedal, na čo by sme sa mali pri grilovaní zamerať, čomu sa vyhnúť a prezradil tiež svoj obľúbený recept z grilu.

Pri príležitosti otvorenia prvej slovenskej predajne špičkových grilov Weber Store v Košiciach sme mali jedinečnú príležitosť urobiť rozhovor so Zdeňkom Pohlreichom, ambasádorom značky Weber. Šéfkuchár, moderátor a autor kuchárskych kníh Zdeněk Pohlreich sa u nás preslávil nielen svojimi nekompromisnými výrokmi v televíznych reláciách, ale najmä svojimi odbornými kulinárskymi znalosťami a skúsenosťami. Pri príležitosti otvorenia Weber Store - prvej slovenskej predajne špičkových grilov Weber v Košiciach sa s nami podelil o svoje názory.

 Na otázku, aké sú súčasné trendy v grilovaní, Zdeněk Pohlreich odpovedal: „Významnú úlohu zohráva fakt, že sa zväčšuje škála príslušenstva a grily sú čím ďalej tým lepšie vybavené, čím poskytujú široké možnosti ich využitia. Grilovanie klobások je minulosťou, na modernom grile dnes už pripravíte komplet menu aj s dezertom. Prístup je viac minimalistický, už sa toľko nerobia celé prasiatka a podobné veci. Ľudia si tiež o dosť starostlivejšie vyberajú, čo si na gril dajú.“ V tejto súvislosti tiež spomenul vplyv americkej kuchyne: „Hodne ide hovädzie, hydina, je cítiť americký vplyv – na griloch sa ocitajú častejšie trebárs briskety a rôzne druhy mäsa, ktoré predtým neboli bežné.“

Zdravé stravovanie a grilovanie

Len ten nič nepokazí, kto nič nerobí. A pri grilovaní sa toho môže pokaziť celkom dosť, hlavne keď do toho idete bez rozmyslu. Podľa Pohlreicha robíme pri grilovaní rôzne chyby, či už je to nedostatočné nahriatie grilu, príliš časté otváranie, pridlhé grilovanie ale chybou je napríklad aj nedostatočné využitie potenciálu vášho grilu. „Chyby sú rôzne, no na druhej strane – ak je výsledok chutný, priebeh nikoho nezaujíma, povedal ambasádor grilov Weber s úsmevom. Zdôraznil však, že najväčšou chybou je používať nekvalitné suroviny: „Oveľa väčšou chybou sú nekvalitné suroviny, preto by som povedal, že najväčšou chybou v súvislosti s grilovaním je kupovať veľa lacno ako menej, ale kvalitne.“

V otázke, či môžeme grilovanie považovať za súčasť zdravého stravovania, má majiteľ troch reštaurácií jasno: „Na kvalitnom mäse či zelenine nie je nič nezdravé. Samozrejme, opäť je dôležitý kvalitný vstupný produkt a pri samotnom grilovaní musí víťaziť zdravý rozum, teda nekonzumovať spálené kúsky či nesnažiť sa pripálenú časť oškrabať a potom jedlo konzumovať.“ Český gastronóm zároveň podotkol, že je škoda, že sa na našich griloch ešte stále málo pripravujú ryby a morské plody. 

Muži vs. ženy pri grile

S grilovaním sa akosi automaticky spája obrázok spokojného chlapa za grilom. Grilujú teda muži inak, ako ženy? Táto otázka Zdeňka Pohlreicha pobavila. „Bez urážky – my to robíme trochu lepšie, pretože máme viac odvahy experimentovať. Chlap jednoducho patrí ku grilu tak akosi prirodzene,“ odpovedal s úsmevom. A tak akosi prirodzene bolo viac pánov aj na otvorení prvej slovenskej predajne Weber Store v Košiciach, ktorú ambasádor tejto americkej značky otváral. Weber ponúka širokú škálu grilov vrátane plynových, elektrických, peletových a kotlových, ako aj vstavaných kuchýň ideálnych do záhrady. Podľa čoho si však máme vybrať gril?

Základom je brať do úvahy miesto, kde plánujeme robiť grilovačky, ako často chceme gril používať a tiež naše stravovacie návyky. Je tiež dôležité si uvedomiť, že kvalita niečo stojí, ale sa aj oplatí. Napríklad na vývoji amerických grilov Weber pracujú už sedemdesiat rokov celé inžinierske tímy, aby do nich vkladali najnovšie technológie pre perfektný zážitok z grilovania, či už ide o zdokonaľovanie materiálu, tvaru alebo trebárs prepojenie so smart zariadeniami. Preto tieto grily vydržia aj štyrikrát dlhšie, ako iné,“ radí Pohlreich.

Zaujímavou aktivitou, ktorá spraví aj zo začiatočníka grilmajstra a ktorú šéfkuchár rozhodne odporúča, je Akadémia grilovania. Na jej kurzoch si s grilmajstrami prejdete celý proces od výberu vhodného grilu, cez grilovanie na všetkých druhoch grilov až po servírovanie hotových pokrmov. „Je dobré sa poučiť a naučiť sa to skôr, než sa do grilovania pustíte. Keď máte aspoň elementárne znalosti, potom je konečný výsledok ďaleko prínosnejší. Systém pokus-omyl býva drahší, než jeden kurz, kde vás odborníci naučia teóriu od výberu grilu až po nákup surovín a hlavne vám odovzdajú prax, ktorú oni získavali celé roky. Prečo sa nepoučiť, keď už tu bol niekto šikovnejší, kto to vyskúšal za vás?“

Najobľúbenejší Zdeňkov recept z grilu

Nedalo nám nespýtať sa populárneho šéfkuchára na jeho najobľúbenejší recept. Očakávali sme niečo nezvyčajné, no autor mnohých kuchárskych kníh, v ktorých sa podelil o svoje recepty z celého sveta, nás prekvapil veľmi jednoduchou odpoveďou: „Kura na ražni. Iba ho posolím, okorením a pridám trochu masla. To stačí.“ Aj táto odpoveď len potvrdzuje jeho tvrdenie, že v jednoduchosti je krása aj pri grilovaní.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov