Darujte blízkym orginálnu fotoknihu

Nedalo nám to a ako už mnoho iných redakcií pred nami, aj my sme vyskúšali tlač fotoknihy od firmy Saal Digital. Nemecká firma s českou pobočkou usporiadala akciu, počas ktorej ponúka tlač fotoknihy do ceny 1200 Kč, za napísanie krátkej recenzie. Zo širokej ponuky sme si vybrali rozmer 28 x 19 cm, 26 strán, lesklý obal, matné vnútro, tvrdú väzbu a variantu bez čiarového kódu – príplatok 150 Kč.




1. Softvér
Program Saal Designer je spracovaný na výbornú – jednoduchý, prehľadný a intuitívny. Pri typoch písma je na výber odhadom asi stovka fontov. Softvér poskytuje prácu s vrstvami, ponúka na výber rôzne šablóny, kliparty, pozadia a efekty, cez ktoré je možné fotografiu vylepšiť – kontrast, jas, sýtosť farieb, priehľadnosť a mnoho iného.  Fotoknihu je možné dať vyplniť fotkami automaticky alebo každá fotografia môže byť ľubovoľne umiestnená do strany.  My sme si zvolili systém 1 fotka = 1 strana.  Vľavo sa nachádza panel so zložkou, v ktorej sme mali vybraté fotografie na tlač a pre niekoho možno drobnosť, ale pri každej je vidieť, či už je fotografia v knihe použitá, čo nám značne uľahčilo prácu pri zoraďovaní.

2. Kvalita tlače
Fotoknihu sme mali možnosť vyskúšať už od troch rôznych firiem, no kvalita tlače je jednoznačne najlepšia u Saal Digital. Sýtosť farieb, ostrosť a kontrast sú jednoducho neskutočné. 

3. Vernosť farieb
Firma ponúka ICC profil pre každý samostatný produkt. Monitor mám kalibrovaný sondou, a tak sme sa zopár ľudí, čo už knihu od Saal Digital majú, opýtali na skúsenosti s upravovaním podľa profilu. Jednoznačnú odpoveď sme nedostali, tak som sa rozhodli ho nepoužiť, keďže nám výsledok prišiel mierne prehnaný – stratilo sa obrovské množstvo kontrastu a saturácie. Keď sa nám kniha dostala do rúk, mali sme možnosť porovnať to s originálnou fotografiou a fotografiou s icc profilom. Výsledok je, že ICC profil to prehnal len o kúsok. Kontrast sedel skoro 1:1 ale so sýtosťou farieb mal profil pravdu. Pri ďalšej tlači by sme pridali asi 10% sýtosti a možno málinko kontrastu naviac. Rozdiely sú ale naozaj zanedbateľné a vernosť farieb sa dá skúsenosťami dotiahnuť naozaj na vysokú úroveň.

4. Kvalita spracovania
Fotografie sú tlačené na tvrdý a kvalitný papier, kde sú spoločne zlepené dve strany fotopapiera s hrúbkou 0,34 mm. Spracovanie je jednoducho výborné, rohy sú pevné a tvrdé taktiež ako aj samotná väzba. Jedna vec čo mi sa nám pri konkurencii páčila bola jedna prvá prázdna strana na začiatku knihy. Na prázdny papier by bolo možné napísať venovanie alebo nejaké ľubovolné poznámky, čo by sme možno potom pridali aj do softvéru ako ľubovoľnú funkciu, povedzme aj za malý príplatok. Na niektorých fotografiách sme schválne vytvorili odlesk zo softboxu aby bolo vidno, že matný papier má naozaj len mierne odlesky. Veľmi sa nám páči, že ak je fotografia umiestnená cez obe strany, nedelí ich ani milimeter bieleho pásika. Fotografia je jednotvárna s plynulým prechodom.

5. Rýchlosť spracovania a doručenia
Na webe je uvedené spracovanie do 3 dní a dodanie do 4 dní. Knihu sme odoslali cez softvér v stredu. Hneď na druhý deň nám o 9:49 prišiel e-mail, v ktorom bolo uvedené, že fotokniha bola odoslaná na našu adresu, na ktorú prišla v pondelok spoločnosťou DHL. Čo viac dodať. Ako sa hovorí, blesk je ich pomalší brat 🙂

V spolupráci so Saal Digital sme pre Vás pripravili možnosť využiť zlavový kupón na objednávku fotoknihy

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov