Neznáma a predsa nebezpečná


Trápi vás nepríjemne zapáchajúci výtok, pálenie a svrbenie? Vaše intímne zdravie je bezpochyby narušené. Mnohé ženy pripisujú vyššie spomenuté príznaky mykóze. Až 67 % žien máva každoročne intímne ťažkosti a takmer polovica z nich nevie, ako ich správne liečiť. Pozor, ignorovanie symptómov a zvolenie nesprávnej liečby môžu viesť až k chronickému zápalu.




Nie vždy je za zápachom mykóza
Ženský organizmus a obzvlásť pošva sú senzitívne na vnímanie zmien vnútorného i vonkajšieho prostredia. Svedčí o tom aj už spomínaný fakt, že až 67 % žien máva každoročné intímne ťažkosti a takmer polovica z nich nevie, ako ich správne liečiť, a teda odstrániť tak hlavnú príčinu vzniknutého problému. Takmer 16 % žien praktizuje pravidelne tzv. samoliečbu a skoro polovica z týchto žien nevie, o aký typ choroby v ich prípade ide, čo môže pri zvolení nesprávnej liečby viesť až k chronickému zápalu Až tri štvrtiny žien si mylne spája svrbenie, pálenie, zapachajúci výtok a zápal v pošve s mykózou, ktorá reálne postihuje len 17-20 % dám. Za neznámu chorobu je považovaná bakteriálna vaginóza, pričom postihuje až 2 z 3 žien. [1]

Nepoznaný nepriateľ pošvy menom bakteriálna vaginóza
„Bakteriálnu vaginózu mnoho žien nepozná, nakoľko je širokej verejnosti menej známa. Avšak, v skutočnosti ide o veľmi bežné ochorenie a zaslúži si rovnakú, ak nie dokonca väčšiu pozornosť, najmä u tehotných žien,“ hovorí MUDr. Jozef Španka a upresňuje: „Bakteriálna vaginóza (BV) je stav, kedy sa pri narušení normálnej vaginálnej flóry začnú množiť anaeróbne baktérie (napr. Gardnerella vaginalis, kmene Prevotella, Mycoplasma hominis a kmene Mobiluncus).“ Jej charakteristickým znakom je silný, vodnatý, sivobiely výtok s nepríjemným  rybím zápachom. „Zaujímavé je, že až 50 % žien nemusí mať absolútne žiadne prejavy ochorenia“, hovorí gynekológ, „zvyšných 50 % trápia rovnaké ťažkosti – okrem zvýšeného pH (môže mať hodnoty až do 7.0; normálne pH je v rozmedzí 3.8-4.5) aj riedky bielosivý výtok s intenzívnym rybím zápachom, ktorý sa ešte zintenzívni po pohlavnom styku. Taktiež aj pocity svrbenia, pálenia a bolesti“, dodáva. Zápach je zapríčinený premnožením kokoidných baktérií. Baktérie spôsobujúce bakteriálnu vaginózu sú často schopné pripojiť sa k spermiám, a tak sa dostať až do krčka maternice, pohlavných orgánov a spôsobiť zápalové ochorenie malej panvy. Stabilitu pošvového prostredia zabezpečujú baktérie rodu Lactobacillus. Práve tie chránia vaginálnu sliznicu pred patogénnymi mikroorganizmami. Nízke pošvové pH (3,8 – 4,5) sa tradične považuje za jeden z najsilnejších ochranných mechanizmov. Narušenie stability mikroflóry a zníženie počtu, až vymiznutie laktobacilov, sú dôležitými faktormi vzniku infekcií pošvy. V súčasnosti sa na liečbu bakteriálnej vaginózy bežne používajú antibiotiká. Za nevýhodu antibiotickej liečby bakteriálnej vaginózy sa považujú časté opakovania ochorenia v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. Do mesiaca je pravdepodobnosť návratu tohto ochorenia 15-30 %, do 90 dní 70 % a do roka 80 %. Ďalšou nevýhodou je negatívny účinok antibiotík na veľmi potrebné laktobacily. Aj v tomto prípade je lepšia prevencia ako liečba.



Správnou intímnou hygienou k intímneho zdraviu
Ako už bolo vyššie spomenuté, je veľmi dôležité dbať na prevenciu a udržiavanie správneho (kyslého) pH intímneho prostredia pomocou glykogénu, ktorý poskytuje živiny pre laktobacily, podporuje množenie laktobacilov, a tým účinne pomáha proti abnormalnému výtoku a nepríjemnému pocitu v pošve. Nesmieme zabudnúť na veľmi potrebnú kyselinu mliečnu, ktorá obnovuje prirodzené pH pošvy, čím ho navráti k normálnym hodnotám (pH 3,8-4,2). Kyselina mliečna navyše zastavuje množenie anaeróbnych baktérií a neutralizuje amíny produkované anaeróbnymi baktériami, ktoré sú pôvodcami nepríjemného rybieho zápachu.  Mnoho žien robí základnú chybu, keď sa rozhodne liečiť prirodzený, nezapáchajúci biely výtok voľnopredajnými antimykotikami, ktorý nepredstavuje žiadnu formu vaginálneho zápalu. Konajú tak v domnienke, že ide o kvasinkovú infekciu pošvy – mykózu a majú pocit, že liečba nezaberá.

Ako už bolo vyššie spomínané, kľúčovým krokom v liečbe bakteriálnej vaginózy je úprava laktobacilárnej flóry. Avšak ako na to? Probiotiká určené na črevné zdravie nebudú určite účinné na obnovu zdravého pošvového prostredia.

Vynikajúcim riešením a prvou pomocou je vaginálny gél s klinicky overenou účinnosťou, ktorý je dostupný v každej lekárni a taktiež si ho môžete obejdnať aj online. Lactofeel obsahuje dve látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v pošve a sú potrebné na nastolenie rovnováhy vnútorného prostredia pošvy, a to -  kyselinu mliečnu a glykogén. Kyselina mliečna okamžite vytvorí potrebné prirodzene kyslé prostredie v pošve. Tým sa rýchlo zastaví množenie škodlivých baktérií, podporí sa rast baktérií kyseliny mliečnej, a tak sa nastolí rovnováha vnútorného prostredia pošvy. Glykogén podporuje tento ozdravný proces, pretože slúži ako živina pre baktérie kyseliny mliečnej a napomáha ich rýchlemu množeniu. Zmierňuje a odstraňuje nepríjemnosti a problémy, ktoré spôsobuje bakteriálna vaginóza.  Je možné ho používať preventívne, ale aj vtedy, ak už problémy nastanú, či už v súvislosti s užívaním antibiotík, vyčerpaním, stresom, zmenou partnera, alebo v dôsledku zníženej imunity. Keďže vaginálny gél Lactofeel napodobňuje prirodzené obranné mechanizmy v pošve, je jemný i bezpečný a môže sa užívať počas tehotenstva aj dojčenia. Každé balenie Lactofeelu obsahuje 7 túb na jednorazové použitie. Obsah je tak prakticky a hygienicky balený v tube s aplikátorom. Je vhodný aj na cestovanie, takže vás nepríjemnosti nezaskočia, ani keď budete mimo domova. 


[1] Prieskum realizovaný na vzorke 579 žien spoločnosťou Exeltis pod značkou Lactofeel

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov