Príbeh Levandule zo Záhoria


Sobota je ako stvorená na objavovanie nových miest neďaleko Bratislavy. My sme sa tentokrát vybrali na Záhorie, kde v blízko malebnej dedinky Malé Leváre leží jedinečné miesto, na ktorom sa pestuje levanduľa.  Toto miesto zároveň píše príbeh rodiny, ktorá si tu splnila svoj sen.  Myšlienka založiť levanduľové pole s názvom Levanduľa zo Záhoria vznikla v roku 2014, kedy zasadili prvých 1 500 sadeníc. Tento rok je to už siedma sezóny, v ktorej levanduľa slávi svoj úspech.



Počas našej návštevy práve prebiehali Dni otvorených dverí spojené so samo zberom, ktoré budú trvať až do soboty 18.júla, resp. kedy sa vyzbiera všetka levanduľa. Návštevníci si môžu prísť nazbierať dva druhy levandule lekárskej, odfotiť sa s rekvizitami v levanduľovom poli alebo si zakúpiť výrobky z levandule.

Majiteľka Simona a jej rodina vlastnia nielen toto pole, ale aj z čerstvej levandule vyrábajú tematické potravinárske výrobky. K dispozícií tak nájdete sirupy, vína, džemy, limonádu, grilovacie omáčky, či tohtoročnú novinky – med z levandule. Tie sú dostupné nielen na ich e-shop, ale aj vo všetkých veľkých predaniach na Slovensku.



Okrem ochutnávky produktov sme mali možnosť pozrieť sa na to, že levanduľa sa strihá do tzv. guličky, nad drevnatou časťou a odporúča sa pestovať v záhrade, kde má dostatočný priestor. Balkóny ani črepníky nie sú vhodnými miestami. Je ideálnou rastlinou pre tých menej skúsených, nakoľko si nevyžaduje rozsiahle zavlažovanie. Sezóna na levanduľovej farme trvá od konca mája do konca septembra, čo bolo vzhľadom na obmedzenia spojené s COVID-19 výhoda, pretože všetko sa stihlo načas pripraviť.

A aké sú plány Levandule zo Záhoria do budúcna? I napriek súčasnej situácií plánujú naďalej expanziu do Ruska a v blízkosti poľa opravujú starý dom, ktorý chcú otvoriť v roku 2021. Mal by mať kaviareň, obchodík s ich produktami a zároveň poskytovať turistom ubytovanie s názvom Levanduľový dom. Ak Vás náš dnešný tip zaujal alebo jednoducho túžiť zakúpiť si niektorí zo spomínaných výrobkov, neváhajte navštíviť ich webovú stránku https://levanduland.sk/.


Môže sa vám páčiť

0 Komentárov