Rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam dokážeme zabrániť prevenciou

Kardiovaskulárne a onkologické ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Tieto dve skupiny ochorení majú významný spoločný znak. Dokážeme proti ním bojovať včasnou prevenciou. Ako nám prezradil kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák.

Na Slovensku dnes ťažko nájdeme rodinu, v ktorej sa nikto nestretol s rakovinou alebo kardiovaskulárnym ochorením. Každoročne si to 4. februára pripomíname Svetovým dňom boja proti rakovine. 

Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. Prvou sú kardiovaskulárne ochorenia

Ktoré srdcovo-cievne a onkologické ochorenia sú najčastejšie? Zhrnul ich kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák: „Srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda - ľudovo povedané porážka, ischemický syndróm dolných končatín, čiže zúženie až uzáver artérií na dolných končatinách a z rebríčka onkologických ochorení u oboch pohlaví sú to nádory tráviaceho traktu, hlavne hrubého čreva, u žien rakovina krčka maternice a rakovina prsníka, u mužov rakovina prostaty.“

Prevencia nad zlato

„Prevencia je najlepšia, najúčinnejšia, najlacnejšia, najmenej bolestná cesta, ktorá je spoločná pre obe tieto skupiny diagnóz,“ tvrdí MUDr. Ivan Majerčák. Kardiovaskulárne ochorenia si vyžiadajú ročne viac ako 4 milióny obetí len v Európe. Pritom sa im dá predchádzať.

Preventívne opatrenia sú veľmi podobné pri srdcovo-cievnych ochoreniach aj pri rakovine. „Spomínam si na jednu preventívnu akciu pre laickú verejnosť, ktorú organizoval Spolok medikov. Zastupoval som Ligu proti obezite a hneď vedľa nás mala rozložený stánok Liga proti rakovine. Keď sme si navzájom porovnávali odporúčania, čo by sme mali robiť, zistili sme, že zoznam rizikových faktorov aj odporúčania pre zdravý životný štýl boli takmer identické. Rozdiel v prevencii obezity a rakoviny bolo len vo fajčení. Lebo tuhý fajčiar je väčšinou štíhly. Má však vysoké riziko srdcovo-cievnych ochorení aj rakoviny,“ dodáva MUDr. Ivan Majerčák.

Rozšíreným zdravotným problémom nielen u dospelých je aj zvýšená hladina cholesterolu

Až 72 % Slovákov malo niekedy problémy s cholesterolom. Tento údaj je z kvantitatívneho výskumu agentúry MNFORCE pre produkt ArmoLIPID Plus na vzorke 1000 respondentov. „Zvýšená hladina cholesterolu však nebolí a pacient začne niečo cítiť až keď ten cholesterol napácha v organizme škody a ani potom ten cholesterol nebolí. To, že cholesterol nebolí, je vlastne škoda. Ak by totiž už prvé prejavy poškodenia steny artérií boleli, alebo keby sme dokázali cítiť zvýšenú hladinu cholesterolu, tak by sme sa o to možno začali starať oveľa skôr. Viete, ak máte triesku za nechtom, tak vás to obťažuje a je to problém, ktorý sa snažíte akútne vyriešiť,“ hovorí kardiológ. Mali by sme preto myslieť na preventívne opatrenia, napriek tomu, že pri zvýšenej hladine cholesterolu nepociťujeme bolesť. Podľa kardiológa by sme sa o hladinu cholesterolu mali zaujímať v čo najskoršom veku. Už u detí je dobré urobiť vyšetrenie hladiny tukov v krvi. Problémy s cholesterolom a s tuhosťou artérií sa totiž nevyskytujú len u dospelých ľudí. K zvýšenej tuhosti artérií dochádza už u dospievajúcich. 

Neignorujte rizikové faktory

Udržať zdravú hladinu cholesterolu pomáhajú aj prírodné výživové doplnky. ArmoLIPID PLUS od spoločnosti VIATRIS obsahuje bioaktívne zložky izolované z rastlín (berberín, polikozanol, astaxantín). K normálnej hladine cholesterolu prispieva berberín a k správnej látkovej premene homocysteínu prispieva kyselina listová. Podstatnou súčasťou sú aj antioxidanty v podobe jedného z najúčinnejších  prírodných  antioxidantov, ktorým je astaxantín a koenzýmu Q10. Prírodný výživový doplnok umožňuje prijímať bioaktívne zložky vo vyšších dávkach, než dokážeme získať z bežnej potravy.

Na naše artérie však vplýva okrem hladiny cholesterolu množstvo ďalších rizikových faktorov. Ako sa vyjadril MUDr. Ivan Majerčák, sú veľmi podobné faktorom, ktoré vplývajú na vznik rakoviny: „Fajčenie, sedavý životný štýl, neliečený vysoký krvný tlak, zvýšený obvod pásu. Čím viac rizikových faktorov, tým skôr dôjde ku poškodeniu steny artérií.“ Pri prevencii je dôležitý zdravý životný štýl. Zvýšený obvod pásu súvisí s fyzickou aktivitou, ktorá je pre zdravý organizmus veľmi dôležitá. Fyzická aktivita však nemusí znamenať náročné cvičenie, sprevádzané svalovou bolesťou. Môžu to byť aj pravidelné prechádzky.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov