Jar prináša svoje ovocie v podobe okrasných záhrad

Starostlivosť o pleť a výzor je mnohých z nás prioritou číslo jeden. Nemenej dôležite ako starať sa o svoj zovňajšok je aj o prostredie, v ktorom bývame. Okrem klasického interiérového dizajnu sa čoraz viac do popredia dostáva aj záhradný dizajn; ako funguje, ale aj o súčasných trendoch sme sa rozprávali so Zuzanou Sobotovou - záhradnou architektkou zo Sadarch.sk.



S blížiacimi sa jarnými dňami rastie aj záujem ľudí o skrášlenie záhrady, mnohí sa preto obracajú na záhradných architektov, ako teda celý proces funguje? Skúste nám ho priblížiť.


Väčšinou sa snažím prísť pozrieť okrasnú záhradu osobne; rada si vypočujem predstavy majiteľov, zistím, čo majú radi, ako žijú a či sú aktívni. Čím viac informácií mám, tým lepšie sa mi navrhuje. Následne prichádza samotný proces navrhovania, po ktorom konzultujem výstup s klientom v ateliéri alebo počas pandémie online. Zákazník sa k návrhu vyjadrí a prípadne zmeny sa zapracujú. V závere urobím jednoduchý video priechod, ako bude jeho záhrada v nasledujúcich rokoch vyzerať.


Prečo si ľudia nechávajú navrhnúť záhradu?


Myslím si, že je doba, kedy ľudia čoraz viac chápu potrebu, že máme nielen lekárov, kozmetičky, či učiteľov, ale do popredia sa dostávajú aj profesionálny záhradní architekti, ktorí môžu poskytnúť zákazníkovi oveľa viac skúsenosti. Veľa vecí sa síce dá nájsť na internete, ale ak sa jedná o konkrétnu požiadavku na záhradu, je lepšie obrátiť sa na profesionála.


Aké sú aktuálne trendy v záhradnej architektúre?


Neviem, či sa dá hovoriť o trendoch, ja skôr vnímam celkový dojem zo záhrady. Nemusí byť prvoplánovo pekná, ale skôr či plní svoju funkčnosť. Záhrada je o tom, aby v nej mal každý člen domácnosti svoj kútik – svoje miestečko. Preto sa snažím navrhnúť záhrady pre klientov tak, aby sa v nej každý cítil príjemne.


Ovplyvnila Vás nejako súčasná pandémia?


Musím povedať, že minulú sezónu sme nepocítili dopad pandémie, takisto moji kolegovia by Vám potvrdili, že práce bolo stále dosť veľa. Záhradná architektúra je najmä o exteriéri, neprichádzame až tak často do priameho kontaktu so zákazníkmi. A už spomínané konzultácie vieme realizovať aj na diaľku.


Je starostlivosť o navrhnutú záhradu náročná; čo všetko si vyžaduje?


Starostlivosť o záhradu nie je náročná, čo potvrdia aj moji zákazníci, ktorí vedia, čo si taká údržba vyžaduje, radí sa to skôr do kategórie koníčky. Najnáročnejšiu prácu vie za Vás spraviť aj firma, ktorí príde 2-3x do roka.  Súčasťou starostlivosť je hnojenie trávnikov, naštartovanie záhrady v priebehu roka, príp. chemická ochrana.  Pokiaľ máme vysadené ovocné stromy, je dôležité vedieť ako a kedy sa režú. Kolegovia ovocinári často nestíhajú, nakoľko momentálnym trendom je opätovne sadiť vysoké a drobné ovocie.


Čomu sa venujete okrem navrhovania záhrady?


Okresné záhrady mi zaberajú veľa času a je o nich naďalej záujem. Okrem nich robím aj interiérovú zeleň a najnovšie aj jednoduché machové obrazy, sušené kvetiny a iné aranžérske výrobky, ale to je skôr hobby.


A čo plány do budúcna? 


Moja práca ma stále veľmi baví, takže by som sa v nej chcela zdokonaľovať. Poznať viac materiálu, sortimentu, vylepšovať komunikáciu so zákazníkmi a robiť osvetu. Občas sa mi podarí poskytnúť rozhovor a ukázať na potrebu záhrad. Najviac ma hreje pri srdci, keď mi zákazníci, ktorí boli kade tade povedia, že sa na svoju záhradu tešia pri návrate najviac. Ak budem vládať, viem si predstaviť, že jedného dňa budem mať malú predajňu – najlepšie so záhradnými rastlinami. 

V spolupráci so Sadarch sme pre Vás pripravili súťaž o návrh alebo machový obraz. Stačí ak do 20. marca pošlete na adresu redakcia lifefashionfood.net odpoveď, prečo by ste si nechali navrhnúť záhradu profesionálom.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov