Mliečne zuby: Je zubný kaz dedičný a je lepšie zjesť celú čokoládu naraz?

Mliečne zúbky sú iné ako trvalé. Okrem toho, že sú viditeľne menšie, tak sú aj oveľa krehkejšie a menej mineralizované. O to dôslednejšie by sme sa o tieto zuby mali deťom starať, pretože škôlkari nemajú dostatočnú zručnosť, jemnú motoriku a vedomosti o čistení, aby si zúbky zvládli správne vyčistiť aj samé. Ešte stále veľa rodičov verí mýtu, že zubný kaz je dedičný. Nie je to pravda a pri správnych hygienických návykoch sa dá zubnému kazu predísť, no vekom do jedálnička detí pribúdajú aj potraviny obsahujúce zložené sacharidy, ktoré „dajú zabrať“ mliečnym zubom.

Vplyv sacharidov na detskú sklovinu

Zdravé dieťa by malo mať vo veku troch rokov prerezaný kompletný mliečny chrup. Skladá sa z ôsmich rezákov, štyroch očných zubov a ôsmich stoličiek. Častý prísun cukru v potrave spôsobuje pokles pH v ústach. Po príjme sladkého jedla baktérie v ústach metabolizujú cukry a produkujú kyseliny. Vyprodukované kyseliny znížia pH v ústach a spôsobia vyplavovanie minerálov zo skloviny. Hodnota pH sa časom vďaka zloženiu slín vráti do pôvodnej hodnoty, no čím častejšie takýto výkyv pH nastane, tým viac je sklovina zuba oslabovaná a namáhaná.

V prípade zubov naozaj platí, že je lepšie zjesť väčšie množstvo cukru naraz ako celý deň nechať dieťa pojedať sladkosti. Pozor by sme mali dávať najmä na tzv. skryté cukry. Nachádzajú sa tam, kde by ste ich na prvý pohľad mohli prehliadnuť, napríklad kečup, jogurty či ovocie.

Nepodceňujte zubný kaz na mliečnych zuboch

V prípade mliečnych zubov platí, že aj malý kaz sa v mliečnom zube rýchlo stane hlbokým kazom a rýchlo prenikne do zubnej drene. Zubný povlak, ktorý je vytvorený baktériami je mäkká lepkavá hmota na povrchu zuba, ktorá sa nedá nijako vypláchnuť, musí sa vyčistiť zubnou kefkou. Zaobstarajte vášmu dieťaťu zubnú kefku s malou, rovno zastrihnutou hlavičkou.

Ako a čím čistiť?

Ráno a večer by ste mali svojej ratolesti vyčistiť zuby kefkou a malým množstvom zubnej pasty. Večer, ak sa zuby dotýkajú a nie sú medzi nimi medzery, je nutné vyčistiť aj medzizubné priestory s medzizubnou kefkou alebo jednozväzkovou kefkou. Na medzizubné priestory však mnoho rodičov stále zabúda.

Zubná lekárka MDDr. Andrea Hrubá odporúča:

„Čo sa týka pasty, musí spĺňať bezpečnostné požiadavky a napĺňať nároky detského chrupu. Pre škôlkarov vo veku 3-6 rokov je vhodná zubná pasta biela perla :kids. Obsahuje dôležité fluoridy, enzýmy, xylitol a predchádza vzniku zubného kazu. Jemná príchuť poteší dieťa a spestrí čistenie, nízka abrazivita (parameter RDA) je skvelá pre detskú sklovinu, vyčistí ju, no nepoškriabe. Fluoridy mineralizujú sklovinu a tá sa stáva odolnejšou voči výkyvom pH po jedle. Táto vlastnosť fluoridov je preukázaná mnohými výskumami v zubnom lekárstve.

Pre väčšie deti vo veku 6-12 rokov je vhodná zubná pasta biela perla :junior. Obsah fluoridov je prispôsobený detskému veku. Sviežosť pasty zabezpečuje jemná mätovo-jablková príchuť, ktorá deti neštípe a je ideálnym prechodom medzi sladkou detskou a klasickou „dospeláckou“ zubnou pastou.

Obe pasty sú vytvorené na bylinkovej báze, neobsahujú umelé penidlá ako napríklad SLS. Pridaný enzým Glukóza-oxidáza, ktorý sa prirodzene nachádza v našich ústach, má pre pastu pridanú hodnotu, pretože napomáha udržiavať bakteriálnu rovnováhu v ústach. Unikátna kombinácia látok v detských pastách od slovenského výrobcu biela perlaâ preukázateľne zvyšuje odolnosť zubov voči zubnému kazu. Obe zubné pasty obsahujú v porovnaní s inými detskými zubnými pastami navyše aj výťažky zo šalvie či repíka, preto je viac než vhodná aj pre deti s častými aftami či kútikmi.“ 

Výmena mliečneho chrupu za trvalý

Detské zuby je potrebné udržať v ústach zdravé, pretože pokazené detské zuby prinášajú samé problémy. Zápach z úst, bolesť, prípadne hnisavá fistula je len zlomok toho, čo môžu pokazené zuby spôsobiť. Aj keď mliečne zuby vypadnú, starostlivosť o ne pripravuje dieťa na to, že aj o trvalé zuby sa treba dôkladne starať. Prvé mliečne zuby vypadávajú približne po nástupe do školy v šiestich rokoch. Osemročné dieťa by malo mať 8 trvalých rezákov a trvalé stoličky- šestky. Následne deťom vypadávajú mliečne stoličky a očné zuby. Posledné mliečne stoličky vypadávajú približne v jedenástom až dvanástom roku života.

Ak si predstavíte malé trojročné dieťa s pokazenými stoličkami, tak  faktom je, že nové trvalé zuby mu narastú až o približne osem rokov. To je príliš dlhá doba na to, aby ste nad mliečnymi zubami len mávli rukou. Zubný kaz je našťastie relatívne dobre preventabilné ochorenie, ktoré pri správnej hygiene nevznikne, preto je dôležitá motivácia rodičov aj samotných detí. 

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou.

Viac informácií na www.bielaperla.sk

 

 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov