Problémy s chrbticou môžu vyústiť do vážnejších ochorení

Trápia Vás dlhodobo problémy s chrbticou a neviete si s nimi rady? Vyskúšali ste všetky dostupné metódy a úľava neprichádza. Potom ste na správnom mieste. My Vám dnes ukážeme na vlastnom tele ako postupovať a čo robiť, aby ste dosiahli vytúžené výsledky. Spojili sme sa s odborníkmi na slovo vzatými s centra fyzioterapie Revitalis v bratislavskej Rači, aby pomohli nielen nám, ale aj ďalším tisíckam trpiacich.

Osobná skúsenosť:

Viac ako 1,5 roka zápasím s problémami s chrbticou, cítim nielen stuhnuté svalstvo v oblasti krku a šije od častej práce pri PC a sedavého zamestnania, ale aj bolesť v oblasti ľavej lopatky a predovšetkým neschopnosť poriadne sa nadýchnuť. Tá častokrát vyúsťuje aj do záchvatov úzkosti, nakoľko si určite viete predstaviť ten nepríjemný pocit, keď sa nemôžete nadýchnuť, čo je absolútne prirodzená vec v živote človeka.

Začiatkom septembra som na osobné odporúčanie navštívila Revitalis, kde som absolvovala úvodné stretnutie s jeho zakladateľkou Luciou Mercekovou. Počas viac ako hodinového stretnutia sme si prešli moje problémy a s nimi spojené príznaky a potešilo ma Luciino uistenie, že sa nejedná o nejaký psychický problém, ale je to naozaj spojené s chrbticou. Potešenie preto, že lekári častokrát namiesto hľadania správnej diagnózy hodia celý problém na psychiku človeka. Tá má samozrejme na celý problém, bolesť alebo trápenie veľký dosah, ale väčšinou nie je príčinou problému.

Lucii som spomenula, že za 1,5 roka som už absolvovala rôzne fyzioterapie v štátnych aj neštátnych zariadeniach v Bratislave; niektoré predpísané lekárom, iné som si našla po vlastnej línií. Pri každom z nich, či už to bola elektroliečba, magnetoterapia, laser, rebox prišla úľava, ale iba dočasne. Mojím cieľom je, aby bolesť a problémy ustúpili nastálo. V Revitalise sa sústredia predovšetkým na fyzioterapiu spojenú s cvičením. A to je presne to, čo som potrebovala.

Úvod do cvičenia

Pri našom úvodnom stretnutí som sa taktiež dozvedela ako ma vyzerať správny postoj chrbtice – prirodzene ohnutá v drieku aj v hornej časti, bez zbytočne predsunutého krku, ktorý vzniká najmä neustálym sledovaním mobilných zariadení a PC. Na reštartovanie celého pohybového ústrojenstva sme začali s tzv. retrakciami – posilujú len určitú časť, strečujú/naťahujú  iné svaly a remodelujú štruktúry v chrbtici. Zdanlivo jednoduché a banálne cvičenie spôsobovalo v úvodných dňoch problémy, najmä, keď ho bolo treba opakovať v častých intervaloch.

Po ňom nasledovali rôzne variaci so zaklonením krkom, pri sedení, ale aj ležaní hlavou mimo pohovky a s pribúdajúcim časom sa aj samotný krk postupne uvoľňoval. Najviac to bolo cítiť pri rotácií hlavy. Keď to porovnám so začiatkom cvičenia, kedy som hlavu sotva vytočila, teraz to už išlo omnoho ľahšie aj s väčším rozsahom. Od retrakcií sme sa postupne presunuli aj do telocvične, kde sme začali posilňovať chrbticu na špeciálnom prístroji (viď obrázok). O tom ako to prebiehalo sa dozviete v ďalšej časti nášho príbehu.

Rehabilitačné centrum REVITALIS vzniklo na jeseň roku 2004. Hlavnou myšlienkou je poskytovanie kvalitnej a maximálne efektívnej rehabilitácie. Profesionálny prístup fyzioterapeutov garantuje Lucia Merceková  s 30-ročnou praxou. Pracovný tím využíva mnohé medicínsky overené techniky a metodiky. Profesionálne spolupracuje s viacerými odborníkmi v oblasti neurológie, ortopédie, psychoterapie a pod.

Cieľom ich snaženia je v prvom rade čo najrýchlejšie odstránenie bolesti, čo najskorší návrat do pracovného zaťaženia bez recidív. Toto všetko je možné len pri presnej diagnostike, zacielenej terapii, edukácii klienta vo vzťahu k jeho diagnóze. 



Môže sa vám páčiť

0 Komentárov