Vysoký cholesterol sa týka jednej tretiny Slovákov. Udržať si jeho zdravú hladinu pritom nie je veda

Cholesterol vníma mnoho ľudí ako negatívny pojem, avšak jeho prítomnosť v tele človeka zohráva veľmi dôležitú úlohu. Jeho nedostatok  môže spôsobiť endokrinologické poruchy, ako napríklad znížená  hormonálna činnosť až infertilita, či poruchy štítnej žľazy.  Naopak vyššia hladina zvyšuje riziko závažných ochorení akými sú napríklad infarkt myokardu alebo cievna mozgová príhoda. Poznať hladinu cholesterolu vo svojom tele je preto veľmi dôležité.

Cholesterol je základným kameňom pre niektoré hormóny a vitamíny a je súčasťou žlčových kyselín. Život bez neho nie je možný, pretože je neodmysliteľnou súčasťou steny každej bunky. Tvorí sa aj metabolizuje v pečeni za vzniku  žlčových kyselín. Tie nášmu telu slúžia na trávenie tukov. Počas života cholesterol prijímame v potravinách. Výberom správnych potravín a tiež zaradením pohybovej aktivity do denného harmonogramu môžeme získať kontrolu nad jeho hladinou. Vieme tak ovplyvniť jeho ďalšiu činnosť v tele a zastaviť vývoj zdravotných problémov. Pri nesprávnej životospráve môže dôjsť k výraznému prebytku cholesterolu a následne k závažným zdravotným komplikáciám. Okrem nezdravého spôsobu života môžu byť príčinami vysokej hladiny cholesterolu aj genetika a metabolické choroby.

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol je vo vode a plazme nerozpustný. Na jeho transport sú potrebné prenášače – lipoproteíny, ktoré spolu s cholesterolom tvoria LDL – cholesterol tzv. zlý cholesterol  a HDL – cholesterol tzv. dobrý cholesterol. „LDL cholesterol obsahuje proteíny nízkej hustoty a slúži na transport cholesterolu z pečene k bunkám. Je akousi pohonnou látkou pre funkciu organizmu. HDL cholesterol obsahuje proteíny vysokej hustoty a odnáša z periférie prebytočný cholesterol do pečene, kde sa metabolizuje. V prípade, že je ho v tele prebytok, prenikne cez narušenú cievnu stenu a začne sa tam postupne rozpúšťať a ukladať. Vtedy, už aj tak narušená, zapálená cievna stena začne postupne hrubnúť a vzniká tzv. aterómový plát, ktorý cievu buď úplne uzavrie, alebo sa z neho uvoľní časť v podobe trombu, ktorý môže spôsobiť embóliu,“ upresňuje MUDr. Daša Kelényová z laboratória SYNLAB.

Kedy je načase zdvihnúť varovný prst?

S cholesterolovými komplikáciami sa počas života stretne jedna tretina slovenských obyvateľov. Problémy s cholesterolom sa už dávno netýkajú iba ľudí vo vyššom veku. K zdravotným problémom môže dôjsť už v detskom veku a ich pôvod môže byť podmienený aj genetickou predispozíciou. Práve preto by mali byť preventívne vyšetrenia súčasťou zdravého životného štýlu od ranného veku. „Medzi preventívne testy, ktoré nepočkajú, patrí napríklad: hladina cholesterolu v organizme, cukor v krvi, , zdravé srdce, hladina kreatinínu, albumínu a urey (ochorenie obličiek), štítna žľaza a vyšetrenie PSA,“ vysvetľuje doktorka a zároveň zdôrazňuje, že preventívne testy môžu včas odhaliť tichého zabijaka.

Spozorujte alarmy včas

Príznaky vysokého cholesterolu necítime, je to tichý zabijak. „Izolované hypercholesterolémie bývajú predovšetkým genetického charakteru. Pacienti sú napodiv štíhli a nič nenasvedčuje tomu, že môžu mať zvýšený cholesterol. Preto je potrebné sledovať už deti takýchto rodičov,“ radí odborníčka. Môžu sa však vyskytnúť aj viditeľné príznaky. Niekedy pri významne zvýšených hodnotách cholesterolu býva prítomný belavý prstenec okolo dúhovky v oku, prípadne tukové výrastky na šľachách končatín. Navonok nenápadné znamenia môžu byť signálom mnohých ochorení. Medzi najzávažnejšie a najčastejšie ochorenia v dôsledku vysokej hladiny cholesterolu patria onkologické ochorenia a kardiovaskulárne ochorenia, ktoré ročne spôsobia viac než 4 milióny úmrtí v rámci Európy.  Preto by pravidelné kontroly lipidového metabolizmu mali byť prioritné. Samozrejme nehovoríme len o cholesterole, ale aj o triacylglyceroloch a glykémii, ktoré celkový obraz metabolizmu dotvárajú. 

Poznať hladinu cholesterolu v tele je veľmi dôležité

Cholesterol nebolí, preto by malo vyšetrenie hladiny cholesterolu rozhodne patriť k základným vyšetreniam zdravotnej prehliadky. V laboratóriu SYNLAB Slovakia od roku 2019 – 2022 vyšetrili hladinu cholesterolu 680 tisíc obyvateľom Slovenska, 310 tisíc mužom a ženám v počte 370 tisíc. Výsledky priniesli zaujímavé zistenia. Až 65 % ľudí vo veku 60 rokov vykazovalo výrazne zvýšenú hladinu cholesterolu. Tesne za nimi v prieskume stáli ľudia vo veku 50 rokov. Presne 62 % z nich malo problém so zvýšeným cholesterolom nad referenčnou hranicou. Na treťom mieste môžeme podľa prieskumu zaradiť obyvateľov vo veku 70 rokov. V tejto kategórií má až 53 % ľudí problém s hladinou cholesterolu a hneď za nimi môžeme uviesť ľudí vo veku 40 rokov, z ktorých 52% má rovnako hladinu cholesterolu nad zdravou hranicou. Čo je alarmujúce, zvýšená hladina cholesterolu sa netýka len starších ľudí, z prieskumu totižto vyšlo, že vo veku 20 rokov má zvýšenú hladinu cholesterolu až 21 % ľudí a pri veku 30 rokov sa počet zvýšil na 34 %. Medzi rizikovými pacientmi najčastejšie prevažujú ženy a to najmä vo veku 70 rokov.[1 

Zistiť ako na tom s cholesterolom ste nebolo nikdy  jednoduchšie. Jedným zo spôsobov ako si preveriť hladinu cholesterolu v krvi je základné vyšetrenie, o ktoré môžete požiadať svojho všeobecného lekára či absolvovať laboratórne vyšetrenie od SYNLAB a zistiť tak jeho hladinu vo vašom tele . Test vás jednak varuje pred hroziacimi problémami, ale môže slúžiť aj ako impulz k zmene životného štýlu. Spoľahlivosť testov je v aktuálnej medicíne na výbornej úrovni, stačí jednoduchý odber krvi a do 24 hod. máte výsledok svojho lipidového profilu,“ hovorí doktorka Výsledkom môže byť  mierne zvýšená hladina cholesterolu, ktorá môže byť normalizovaná  zmenou životosprávy. „Pokiaľ sa výsledky testov pohybujú vo vysoký hodnotách, často je  nevyhnutná farmakologická intervencia. Z preventívneho hľadiska preto odporúčam v prípade zvýšených hodnôt podstúpiť vyšetrenie aspoň raz za rok. Vyššie hodnoty je dôležité sledovať preto, aby sme zistili či sú zvýšené momentálnym nevhodným životným štýlom alebo je tento stav trvalý,“ radí na záver MUDr. Daša Kelényová z laboratória SYNLAB.

Včasné odhalenie hypercholesterolémie môže byť samotným impulzom k zmene životného štýlu, ktorá zachráni život. Stačí urobiť prvý krok k prevencii a absolvovať vyšetrenie. Laboratórne vyšetrenie hladiny cholesterolu  je dostupné na objednávku aj z pohodlia domova na webe www.eshop-synlab.sk.


[1] Dáta z prieskumu spoločnosti SYNLAB Slovakia (2019 – 2022)

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov