Aktívny oddych v Chorvátsku

V detstve som s rodičmi autom precestovala temer celé Slovinsko a Chorvátsko a tak som snívala pozrieť si túto krajinu z druhej strany, plaviť sa po mori a pohodlie bytu vymeniť na krátky čas za život na lodi. Tento sen sa mi splnil až teraz, vďaka FIT YACHT, obsadenosť kajuty a spôsob dopravy zo Slovenska do miesta nástupu si môžete vybrať z ich ponuky. Nie je to však len sladké nič robenie na šírom mori, ale aj aktívny pohyb počas celej plavby. Súčasťou plavby sú každodenné ranné a podvečerné tréningy s trénerom na palube alebo v prístave, možnosť absolvovať kurzy jachtingu, šnorchlovania alebo free diving. 

Naša plachetnica

Príprava pred cestou

Pred samotným nalodením sa Vám isto naskytne milión otázok; ako to bude celé prebiehať, čo je potrebné si zbaliť, či zvládnem cestu loďou? Určite sa nemusíte báť, lebo podobné myšlienky prebiehali hlavou aj mne. V prvom rade je potrebné povedať, že hoci je presný itinerár cesty (či už si zvolíte 4 alebo 7 - dňový turnus) priamo na stránke, treba počítať s tým, že sa to môže zmeniť v závislosti od poveternostných podmienok, počasia, či samotných účastníkov plavby. Preto je úplne zbytočné sa dookola pýtať, aký je program😊.

Ohľadom balenia a veci, ktoré Vám odporúčajú priniesť so sebou dostanete pár dní pred cestou e-mail s podrobnými detailmi. Nezabudnite na kolíky! Pýtate sa prečo, častokrát Vám pomôžu pri sušení mokrého oblečenia na palube lode. A tá najdôležitejšia otázka na záver, či nedostanete morskú nemoc? Mala som naštudované všetky odporúčania, navštívila som niekoľko lekárni v Bratislave, ale napokon som sa rozhodla, že to určite zvládnem. A ukázalo sa, že som mala pravdu. Nikto z účastníkov plavby nemal problémy, a to tam boli viacerí vyzbrojení kompletnou lekárničkou. Typ lode aj fakt, že plachtíte blízko pri pobreží pomáha pri rozkolísanom žalúdku. Určite je dobre sa pred cestou aj najesť, len to neprežeňte, aby Vám neprišlo zle z množstva jedla.

Samotná plavba

Ja som sa na rozdiel od zvyšku posádky kvôli pracovným povinnostiam pripojila až na 4. deň vo Vodiciach. Tam som si nakúpila posledné potrebné jedlo a nalodila sa (ak si vyberiete kompletný balíček, 1,5l vody a raňajky máte v cene). Po úvodnom zoznámení a absolvovaní základných inštrukcií od kapitána Tima opadli všetky obavy. Hneď v prvý večer sme absolvovali nočný prejazd z Vodíc pozdĺž ostrova Dugi otok. Počas plavby máte možnosť zapojiť sa do rôznych aktivít za príplatok; či už je to kurz jachtingu, šnorchlovanie alebo free diving. Súčasťou sú aj ranné a večerné tréningy s vlastným trénerom na palube.

Najkrajší západ slnka

Podávajú sa raňajky 

Prvá noc prebehla hladko a unavená zo samotnej cesty do Chorvátska som padla do postele v kajute už pred polnocou, hoci som sa zastrájala, že budem držať kapitánom spoločnosť. Ráno som sa už prebudila v blízkosti azúrovo-modrej pláže Sakarun, známej ako Karibik Chorvátska, kde sme mali voľný program. Niektorí ho využili na kúpanie v mori, iní navštívili pevninu, či absolvovali tréningu boxu s Marekom a „kruháč“ s Vladom. Jednu z najkrajších vecí, ktoré počas plavby zažijete je dych berúci západ slnka, ktorý môžete pozorovať z provy lode; a popritom ochutnávať rôzne vína v rámci večerného programu.  

Kotvíme na Sakarune

Chorvátsky Karibik

Zo Sakaruna sme sa presunuli po mori do našej ďalšej zastávky a popritom si vychutnali ťahanie za loďou, kúpanie, či zábavu na palube. Naša čisto ženská posádky (s výnimkou kapitánov Tima a Ivana) nemala nikdy núdzu o zábavu; častokrát sme si ju spravili aj samy zo seba 😊. Podvečer sme ostali v malebnom mestečku Sali, kde kotvíme v tunajšej maríne. Voľný program absolvoval každý po svojom – niekto zašiel do miestnej reštaurácie na ryby, či absolvoval prechádzku mestom.

večerný tréning boxu

Aj takto sa dá piť káva

Čas na osvieženie v mori

Nastal posledný deň, a hoci sa nikomu nechcelo rozlúčiť, poslednýkrát sme si ešte zaplávali a užili krásy chorvátskeho pobrežia predtým ako sme prišli do cieľovej rovinky – maríny v Drage. Ešte niekoľko dní po príchode domov žijem spomienkami z tohto nezabudnuteľného výletu a hovorím o ňom všetkým naokolo. Nielenže to bolo splnenie môjho dlhého sna, ale aj to prekonalo moje mnohé očakávania. Tento typ dovolenky definitívne odporúčam všetkým, ktorí hľadajú aktívnu dovolenku pri mori, chcú spoznať nových ľudí, či prísť domov s kopov nových zážitkov. Treba však počítať aj s tým, že hoci  nebudete spať v 5* hoteli s kompletnou vybavenosťou, na mori a lodi Vám nebude nič chýbať. Za to si domov odnesiete mnoho viac!

Marína v Sali

mestečko Sali

Všetky informácie o plavbe, aktivitách a samotnej rezervácií nájdete na stránke Fityacht

 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov