Potreby pre školákov možno darovať až do polovice septembra

Do zbierania školských pomôcok, ktoré na jeseň využijú deti z núdznych rodín, sa zapájajú farnosti, spolupracujúce organizácie, firmy, školy aj jednotlivci po celom Slovensku.

Slovenská katolícka charita už štrnásty rok zbiera potreby pre školopovinné deti ako aktovky, písacie či výtvarné potreby, ale aj prezuvky či športové oblečenie – teda všetko, čo je potrebné nachystať v septembri do školy. Preto aj v tomto roku sa obracia na verejnosť s prosbou o pomoc, aby pomohla rodinám, ktoré si nákup pomôcok pre svoje deti nemôžu finančne dovoliť. Pomôcky môžu byť nové, ale aj staršie používané, no stále využiteľné. Priniesť ich možno na jedno z TU zverejnených zberných miest.

Priniesť pomôcky tak možno do rozličných charitných zariadení, alebo ich darovať cez tzv. farské charity. Tie tvoria dobrovoľníci, ktorí svoj voľný čas investujú do pomáhania iným a informáciu o možnosti zapojiť sa do zbierky dajú vyhlásiť priamo v kostole.

Takto sa o nej dozvie veľa ľudí a tí nám postupne nosia pomôcky počas celého leta. Medzičasom rozmýšľame o tom, komu ich darovať, kde sa zídu najviac. Máme viacero mnohopočetných rodín aj rodičov samoživiteľov, ktorí sú častými príjemcami našej pomoci,“ povedali nám vo Farskej charite Daliborko, ktorá pôsobí v bratislavskej Petržalke.

Vo farskej charite  v Moste pri Bratislave pri zbieraní pomôcok sledujú aj ponuky na internete. „Keď vidím, že niekto sa chce bezplatne darovať pomôcky, dohodnem sa a prevezmem ich. U nás ich potom všetky sústredíme a následne rozdáme tým, ktorí ich potrebujú,“ povedala za farskú charitu Andy Hornáčková.

 Do zbierky sa okrem jednotlivcov zapájajú aj celé triedy v školách. „Nedávno nás na charite navštívili žiaci v rámci náboženskej výchovy, ktorí sa zaujímali o našu prácu a v rámci toho nám doniesli aj balíček pomôcok, ktoré v triede vyzbierali,“ uviedla za Slovenskú katolícku charitu Monika Molnárová.

Dobrú skúsenosť majú v Trnave aj s firmami.  „Zamestnanci týchto firiem poznajú už našu zbierku a radi do nej prispejú,“ hovorí zase Kristína Ryšavá z Trnavskej arcidiecéznej charity.

 Zbierka školských pomôcok sa začala v júni a potrvá do polovice septembra. Časť pomôcok, ktoré sa už medzičasom vyzbierali, charita postupne odovzdáva rodinám. Väčšinou ide o ľudí, ktorým charita pomáha dlhodobo. Zvyšok školských pomôcok je podľa potreby rozdávaný počas celého školského roka.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov