Účinky (ne)zdravého úsmevu na ľudskú psychiku

Úsmev je jednoduché gesto, ktoré v nás vyvoláva radosť a je jednou z najuniverzálnejších foriem komunikácie, ktorá dokáže ovplyvniť našu psychiku a emócie. Ak sa usmievame, naše telo uvoľňuje endorfíny - hormóny šťastia, ktoré zlepšujú našu náladu a znižujú stres. Zdravý a pekný úsmev môže tiež pomôcť zvýšiť našu sebadôveru, môžeme sa cítiť sebavedomejšie a komfortnejšie pri prezentovaní pred ostatnými. To môže byť obzvlášť dôležité v pracovnom prostredí alebo pri verejnom vystupovaní. Je však veľa ľudí, ktorí trpia zubnými problémami a snažia sa usmievať čo najmenej, hanbia sa za svoje zuby, ktoré im bránia pri užívaní si života naplno. V tomto článku sa pozrieme na to, ako úsmev ovplyvňuje našu psychiku, a čo môžu urobiť ľudia s poškodenými zubami, aby sa cítili pohodlnejšie a mohli sa viac usmievať.

Zdravý úsmev však neznamená, že naše zuby musia mať dokonalý tvar bez krivosti a nepravidelných medzier. Ide o úsmev, kedy sú zuby čisté, bez povlaku, bez kazov a oslabených ďasien. Aj vďaka zdravému úsmevu sme viac otvorení zoznamovaniu sa s druhými ľuďmi. Preto môžu mať ľudia s poškodenými alebo nepeknými zubami obavy pri prezentovaní seba samého. To môže viesť k nízkemu sebavedomiu a obmedzovať ich schopnosť interagovať s inými ľuďmi, čo má negatívny vplyv na ich psychiku a celkové zdravie. Ak sa aj vy cítite neisto pri usmievaní, existuje niekoľko spôsobov, ako môžete zlepšiť svoj úsmev a zvýšiť svoje sebavedomie.

Ovplyvnite svoj zdravý úsmev stravou

K zdravým zubom si  môžete dopomôcť, ak zvážite úpravu svojej stravy. Konzumácia potravín bohatých na vitamíny a minerály môže pomôcť posilniť vaše zuby a zlepšiť zdravie ústnej dutiny. Napríklad mliečne výrobky, ako sú syry a jogurty, sú bohaté na vápnik, ktorý pomáha posilňovať zubnú sklovinu a chrániť vaše zuby pred poškodením. Naopak by ste sa mali vyhnúť nadmernej konzumácii cukroviniek, ktoré spôsobujú nielen vznik zubného kazu, ale ak začnete cukrovinky hrýzť, môže dôjsť aj k poškodeniu a narušeniu zubnej skloviny.

Psychológ či terapeut pomáha objaviť skryté sebavedomie

V neposlednom rade, ak vás trápia problémy s úsmevom, môžu vám pomôcť priatelia a rodina, ktorí vás podporia a povzbudia na ceste za zdravým úsmevom. Ak sa bojíte zdôveriť známym, môžete využiť služby psychológa či terapeuta. Tí vám môžu pomôcť v tom, ako vnímate seba samého a pomôcť rásť vašej sebadôvere.

„Mnoho ľudí má problém usmievať sa, a to z rôznych objektívnych či subjektívnych dôvodov. Výsledkom toho je pocit hanby, nespokojnosti či menejcennosti. Častá je aj  plachosť a uzavretosť pred okolím. Psychológ či terapeut pomáha klientovi uvedomiť si, prečo prežíva pocity, ktoré prežíva. Pochopenie a prijatie vlastných pocitov totiž znižuje ich negatívny dopad na fungovanie človeka. Taktiež s klientom pracuje na rozpoznávaní a obmedzovaní negatívnych vzorcov myslenia s cieľom nahradiť ich pozitívnymi, funkčnými mechanizmami. Výsledkom sedení je pocit spokojnosti so sebou samým, primerané sebavedomie a efektívne využívanie vlastného potenciálu, vysvetľuje terapeutka PhDr. Andrea Fejová z Hedepy.sk

Moderná stomatológia ponúka množstvo možností

Jednou z možností je navštíviť zubného lekára a zvážiť rôzne možnosti, ako opraviť poškodené zuby. Moderná stomatológia totiž ponúka množstvo riešení, od základných zákrokov, ako je vyplnenie zubov cez ošetrenia, ako sú krásne, estetické plomby až po zákroky, ktoré môžu zlepšiť tvar, farbu a polohu zubov, ako sú napríklad kozmetické korunky alebo ortodontické liečby. Tieto zákroky môžu pomôcť zlepšiť váš úsmev a zvýšiť vaše sebavedomie.

Poctivá zubná hygiena a správne produkty sú polovicou úspechu

Jedným zo základných princípov krásneho úsmevu, ale hlavne zdravej ústnej dutiny je správna zubná hygiena. Je dôležité si umývať zuby minimálne dvakrát denne, používať zubnú niť, aby ste odstránili nečistoty a zvyšky potravy z medzizubných priestorov, taktiež nevynechajte používanie ústnych vôd s protizápalovým účinkom a správnej zubnej pasty práve pre vás. Tie vám pomôžu zabrániť vzniku zubných kazov a zlepšiť celkové zdravie ústnej dutiny, zabrániť nepríjemnému zápachu alebo zmierniť zapálené či krvácajúce ďasná.    

Ak hľadáte jednoduchý a účinný spôsob, ako rýchlo zlepšiť svoj úsmev a zvýšiť svoje sebavedomie, môžete zvážiť aj používanie tých správnych produktov, ktoré vaša ústna dutina potrebuje. Napríklad pre belší úsmev siahnite po zubných pastách na báze aktívneho uhlia. Zubná pasta od biela perlaÒ :bamboo carbon & aloe je vyrobená z prírodných ingrediencií. Aktívny uhlík, ktorý je hlavnou zložkou tejto pasty, dokáže odstraňovať povrchové zafarbenia zo zubov. Pri pravidelnom používaní budú vaše zuby viditeľne belšie a zdravšie. Ak vás trápi zapáchajúci „úsmev, siahnite po zubnej paste :white fresh & moringa, ktorá sa svojím bylinným zložením špecializuje práve na svieži dych. Zubné pasty a systémy na domáce bielenie zubov od biela perlaÒ sú už niekoľko rokov veľmi obľúbené vďaka svojej vysokej účinnosti a rýchlemu viditeľnému účinku. Stačí si nájsť svojho favorita, ktorý svojím zložením a účinkami dopomôže ku krajšiemu a zdravšiemu úsmevu.

Zdravý úsmev má veľký vplyv na náš každodenný život a psychiku. Je to malý, ale veľmi silný nástroj, ktorý môžete využívať každý deň na to, aby ste zlepšili náladu nielen sebe, ale aj ľuďom naokolo. Ak máte problémy so svojím úsmevom, neváhajte sa porozprávať s odborníkom, zlepšiť svoje stravovacie návyky, navštíviť zubného lekára, zlepšiť starostlivosť o ústnu dutinu alebo zvážiť použitie produktov od bielej perly. S týmito jednoduchými krokmi môžete zvýšiť svoje vnútorné sebavedomie.

Pamätajte si však, že vaša osobnosť a postoj sú omnoho dôležitejšie ako vaša fyzická krása, takže sa usmievajte s dôverou a od ucha k uchu!

Vaša bielaperla.sk

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov