Zbohom, škvrny na stenách!

Špinavým stenám sa pri bežnej prevádzke domácností aj chalúp jednoducho nevyhneme. Otlačky prstov okolo vypínačov, prskance v kuchyni, fľaky od kožúškov domácich miláčikov na rohoch či detské kresby, ktoré by inak boli rozkošné, keby neboli na stene v obývačke riešil už každý z nás. Nie vždy je však nevyhnutné premaľovávať celú stenu. Niekedy stačí až smiešne jednoduchý prostriedok a škvrny sú za pár minút fuč. Vyskúšajte!

Oprášte steny

Oprášenie stien a odstránenie pavučín je prvým krokom čistenia stien. Pavučiny určite odstraňujete priebežne, no z času na čas je vhodné steny pozametať čistým zmetákom alebo povysávať. Aj na nich sa usádza prach a rôzne častice, zvlášť, ak si v chalupe kúrite drevom.

Otestujte stenu

Než sa pustíte do čistenia škvŕn na viditeľných miestach, otestujte maľovku a čistiaci prostriedok na mieste, ktoré je očiam skryté. Napríklad za skriňou, komodou, alebo pri podlahe za dverami.

Čím čistiť?

Bežné znečistenie – odtlačky rúk, prskance od jedla

S bežnými nečistotami si poradí obyčajné mydlo, teplá voda a jemná špongia. Špongiu namočte do mydlovej vody, dobre vyžmýkajte a nečistotu pretierajte jemnými ťahmi.

Ďalším spôsobom je použitie klasickej gumy na gumovanie. Nemastné škvrny môžete skúsiť vygumovať. Postupujte veľmi jemne, prílišným tlačením by ste mohli na stene vyrobiť ďalší nechcený fľak.

Pastelky, fixky, pero

Detské výtvory sú roztomilé, pokiaľ zostávajú na výkresoch. Keď však svoju kreativitu prenesú na steny interiéru, zostávajú len tri možnosti: zmieriť sa s tým a spraviť z núdze cnosť – veď aj Picasso nejako začínal, alebo premaľovať celé miesto činu, alebo pri bielych stenách skúsiť jedlú sódu (sódu bikarbónu) a vodu. Zo sódy a vody vytvorte jemnú kašičku, čistou jemnou hubkou ju naneste na steny a škvrny pretrite. Nechajte preschnúť do druhého dňa a potom jemnou kefkou odstráňte prípadné prebytočné usadeniny.

Na tvrdohlavé čarbanice si vezmite terpentín. Naneste na handričku, pretrite čiary od pastelky, nechajte chvíľu pôsobiť a zotrite vlhkou handričkou.

Mastné fľaky

Striedka z klasického chleba poslúži ako guma, s tou pridanou hodnotou, že mastnotu dokáže vpiť. Spravte zo striedky guľôčku a postupujte ako s gumou – veľmi jemne „gumujte“ mastný fľak zo steny.

Ďalšou metódou, ako zbaviť stenu mastných škvŕn, je použitie zubnej pasty. Na jemnú zubnú kefku naneste trochu pasty a opatrne vyčistite mastný fľak. Potom pretrite vlhkou handričkou alebo hubkou.

Na pomoc si môžete vziať aj ocot a vodu. Roztokom 1:1 postriekajte inkriminované miesto, nechajte chvíľu pôsobiť a potom zotrite vlhkou hubkou alebo handričkou.

Skúsite radšej penu na holenie? Po dvoch hodinách pôsobenia na škvrne ju môžete zotrieť a skontrolovať, či tento spôsob čistenia mastných fľakov zabral.

S pastelkami na stene by si mali vedieť poradiť aj odlakovač na nechty, alpa, peroxid vodíka či biely alkohol.

Tip: Malé plochy a tenké línie čistite vatovou tyčinkou.

Škvrny od plesne

Zbaviť sa plesní nie je jednoduché. Pouvažujte, prečo sa vôbec tvoria a zjednajte nápravu skôr, ako vám ich spóry začnú poškodzovať zdravie. Škvrny od plesní odstránite len čistiacim prostriedkom na to určeným. Nastriekajte na fľaky, nechajte pôsobiť podľa návodu na použitie. Vo väčšine prípadov škvrny zmiznú, niekedy je však potrebné stenu ešte pretrieť vlhkou handričkou, namočenou v mydlovej vode.

ODPORÚČAME
Najlepšie riešenie: Umývateľná farba

Čistenie škvŕn zo stien nemusí vždy priniesť uspokojivý výsledok a neraz to nakoniec aj tak vyrieši nová maľovka. Extra čistiteľný Primalex Ceramic je ideálnym riešením: tento hypoalergénny náter vyčistíte tak jednoducho, ako keramiku, a farba si to vôbec neodnesie. Odoláva dokonca aj dezinfekčným prípravkom. Vďaka možnosti tónovania máte s Primalexom Ceramic k dispozícii až 20-tisíc farebných odtieňov.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov