Cesta okolo sveta na EXPO 2015 v Miláne

Túžili ste niekedy spoznávať svet a cestovať? Celosvetová výstava jednotlivých krajín sveta, ktorá sa tento rok koná v Miláne Vám to ponúkne v priebehu niekoľkých hodín. Viac ako 1 milión metrov štvorcových sa od mája do októbra stalo prechodným domovom 145 krajín sveta. Každá jedna z nich má unikátnu možnosť ukázať návštevníkov to naj čo ponúka. A my sme samozrejme boli pri tom.


Už samotný vstup do areálu výstaviska v Miláne je impozantný, čo návštevníkom napovie ako to asi bude vo vnútri vyzerať. Úvod každého dňa patrí jednotlivej krajine, ktorá oslavuje svoj ‘’National Day’’na Expe. Počas našej návštevy bol danou krajinou Bahrajn, malé kráľovstvo na Blízkom Východe, ktoré ťaží predovšetkým z ropy a turizmu.



Tisíce návštevníkov prúdi na Expo s jediným cieľom, spoznať jednotlivé krajiny prostredníctvom pavilónov, ktoré sa nachádzajú po oboch stranách výstaviska. Hneď na úvod dňa zažívame obrovský nápor záujemcov pri pavilóne Nepálu. Autentická pagoda Vás svojou atmosférou na chvíľu vtiahne do svojich útrob a vy máte možnosť meditovať so samotným budhom.



Naopak v pavióne Vietnamu, ktorý svojím tvarom a architektúrou pripomína bambusový domček máte možnosť vzhliadnúť tradičnú vietnamskú hudbu či ochutnať lokálne špeciality ako pražené rezance alebo jarné rolky. Pobrežie Slonoviny kladie dôraz na výrobu a export kakaa a ochutnávky čokolády. O jedlo a zábavu tu určite nebudete mať núdzu!



 
Jednou z dominant tohtoročného Expa je nepochyby pavilón Spojených Arabskách Emirátov, hostiteľa Expa v roku 2020. Počas prehliadky Vás prostredníctvom príbehu 8-ročnej Sáry prevedie nielen tým ako to v Dubaji kedysi vyzeralo, ale aj čo mu hrozí pokiaľ sa ľudia nespoja a nebudú si ochotní pomôcť.  Otázka sustainability je jednou z hlavných tém celej výstavy.


Po niekoľkých hodinách sa pomaly dostávame k nášmu reprezentantovi – pavilónu Slovenska. Zvonku menej nápadnú budovu reprezentujú predovšetkým športovci ako Peter Sagan, Michal Martikán a Anastazia Kuzminova, ktorí mu robia dobré meno v zahraničí. Zvedavému oku neunikne taktiež vynález budúcnosti Aeromobil či populárny folklór a ručné výrobky.




V Thajskom kráľovstve Vás prevedú nielen bohatou históriou, ale aj podporou lokálnej agrokultúry, ktorú po stáročia podporoval samotný panovník. Obraz autentickosti krajiny dopĺňa aj plávajúci trh vedľa vstupu do pavilónu. Brazília stavila na zábavu, a preto v lezeckej sieti pri vstupe do jej útrob skáču dospelí aj deti.





Ak sme Vás v predchádzajúcich riadkoch aspoň trochu navnadili, neváhajte a využite príležitosť navštíviť jedinečnú výstavu Expo 2015 v Miláne, ktorá má svoje brány otvorené do októbra tohto roku. Pre viac informácií o jednotlivých krajinách, ktoré sa tu nachádzajú ako aj o možnosti kúpy lístka, navštívte oficiálnu stránku http://www.expo2015.org/it



Môže sa vám páčiť

0 Komentárov