Dentálnou hygienou prechádzate zápalom

Dentálna hygiena je v prvom rade liečebným zákrokom. Pomôže vám ku krajšiemu úsmevu a výsledky uvidíte ihneď. Hoci v minulosti nebola dôležitosť dentálnej hygieny tak prízvukovaná, dnes si vďaka nej môžeme  udržať svoj chrup a ďasná čo najdlhšie zdravé.  Pravidelná dentálna hygiena napomáha odstrániť príčiny zápalu ďasien a paradontitídy a znižuje kazivosť zubov. My sme sa ju rozhodli podstúpiť v ambulancií čeľustnej ortopédie MUDr. Soni Majerníkovej v Karlovej Vsi. 




V ambulancií nám najprv zhodnotili stav chrupu, ďasien a následne ich vyčistili. Čistenie predstavuje odstránenie zubného kameňa a pigmentácií spôsobených jedlom, nápojmi, či fajčením. Okrem toho dentálna hygienička poskytne pacientovi informácie o správnej technike čistenia zubov. Výsledky ošetrenia uvidíte okamžite. Zuby sú belšie, hladšie, bez tmavožltého zafarbenia a medzizubné priestory sú bez kameňa a povlakov – sú priechodnejšie.


Piesok medzi zubami si mnohí pamätáme z dovolenky na pláži, pieskovanie zubov je však niečo iné. Tak ako je píling pokožky známa vec, zubný píling už taký častý nie je. Pravidelní návštevníci dentálnej hygieny však vedia, že dentálna hygienička im podľa potreby zuby opieskuje, tzv. air flow. Pieskovanie odstraňuje nečistoty z povrchu zuba a povlak z medzizubných priestorov.


Pieskovanie sa robí tak, že pomocou špeciálnej dýzy - vzduchu a prúdu vody sa na povrch zuba aplikuje špeciálny prášok. Keďže jednotlivé prášky sa líšia hrúbkou zŕn, ideálny pre potreby pacienta vyberie dentálna hygienička. Dôležité je po pieskovaní približne na dve hodiny vynechať nápoje alebo jedlá obsahujúce pigmenty. Napríklad červené víno, kečup, čučoriedky, cviklu, kávu, čaj, kolu alebo džús. Odporúča sa vyvarovať kyslých, citrusových nápojov a ovocia.




Na záver ošetrenia, ako prevenciu proti zubnému kazu, sa na zuby nanáša fluoridový prípravok a dentálna hygienička vás inštruuje, ako správne používať zubnú kefku, medzizubné pomôcky a ďalšie prípravky dentálnej hygieny. Poradí vám, ktoré  sú pre vás vhodné a odporučia vám vhodný spôsob domácej dentálnej starostlivosti. Pamätajte si, čisté zuby sa nekazia a zdravé ďasná nebolia a nekrvácajú. Nepodceňujte preto starostlivosť, prevenciu a dentálnu hygienu!




Správna dentálna hygiena je neoddeliteľnou súčasťou úspešnej liečby strojčekom vedúcej k rovným zubom. Pacient pravidelne navštevuje profesionálnu dentálnu hygienu v ambulancii a aj domácu starostlivosť prispôsobí zmeneným podmienkam podľa inštrukcií lekára alebo dentálnej hygieničky. Pred začatím liečby s fixným aparátom, pacient by mal absolvovať preventívnu stomatologickú prehliadku a prípadné kazy si dať opraviť. Viac informácií nájdete na stránke http://www.rovnezuby.eu/

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov