Klenot z Toskánska prichádza na Slovensko

Jeden z najväčších umelcov súčasného operného neba. Na svojom konte má nekonečný rad úspechov. V hudobnom svete dosiahol priam nevídanú vec – klasickú hudbu dostal na vrcholy popových hitparád. Taliansky spevák Andrea Bocelli mieri na Slovenko a vy ho môžete vidieť na vlastné oči! Jeho viac ako 25 ročnú kariéru sprevádza 15 štúdiových albumov popovej aj klasickej hudby, 3 Greatest hits albumy a 9 kompletných opier. Celosvetový predaj Bocelliho nahrávok presiahol astronomické číslo 80 miliónov. 


Najslávnejší taliansky spevák súčasnosti, fenomenálny  Andrea Bocelli navštívi Bratislavu tento rok, 19. novembra. Na túto hudobnú udalosť sa organizátori chystajú už pol roka vopred.  “Keďže Andrea Bocelli patrí k najväčším hudobným hviezdam, príprava koncertu v takom predstihu je bežnou záležitosťou. Spevákov tím musíme informovať aj o najmenších detailoch, napríklad ako sú rozmiestnené šatne, či zázemie na štadióne,” hovorí Lukáš Donoval z agentúry XL promotion, ktorá koncert organizuje. 

Aj keď slovenskí organizátori koncertu roka sú zvyknutí plniť rôzne požiadavky hviezd, v prípade Andreu Bocelliho ich zatiaľ nič nezvyčajné neprekvapilo. “Tentoraz musíme dať špeciálny pozor na priestory, ktorými spevák bude prechádzať. Keďže je nevidiaci, budeme viackrát a často kontrolovať všetky chodby, po ktorých sa bude presúvať. Vytvoríme mu v rámci možností čo najväčší komfort,” pokračuje Donoval a dodáva: “Čakáme napríklad ešte na presnú špecifikáciu občerstvenia, ktorú nám zakaždým dodá tím daného speváka. Sami sme zvedaví, či uprednostní striktne iba taliansku kuchyňu, alebo nás požiada aj o čosi slovenské.”  

Najpopulárnejší žijúci tenor pochádza z malej toskánskej dedinky La Stera. Jeho silný záujem o hudbu sa prejavil už v mladom veku. Spevák síce nemá muzikantské korene, ale rodina ho vo výnimočnom talente podporovala. Po úspešnom ukončení špecializovanej školy pre nevidiacich sa Bocelli prejavil ako silná osobnosť. O zrak prišiel definitívne keď mal 12 rokov, čo mu však v budúcej speváckej kariére nezabránilo. Už ako 14-ročný ukázal  obrovský spevácky potenciál, keď vyhral svoju prvú spevácku súťaž s piesňou  „O Sole Mio“. 


Napriek tomuto hudobnému úspechu sa Bocelli rozhodol študovať právo na univerzite v Pise a popritom si zarábal na živobytie spievaním v miestnych baroch. Neskôr sa na sympatického Taliana usmialo veľké štastie. Jeho demo nahrávku si vypočul najslávnejší tenorista všetkých čias Luciano Pavarotti a to aj spolu s talianskou rockovou hviezdou Zuccherom. Zucchero pozval Boccelliho  na svoje turné a spolu zaspievali piesen „Miserere“. Jedným z jeho najväčších podporovateľov bola aj spomínaný Pavarotti.

Sedem z jeho albumov dosiahlo prvú desiatku rebríčka Billboard 200. Album „Romanza“ sa stal najpredávanejším albumom talianskeho umelca v celej histórii vôbec.  Prvou piesňou z tohto albumu bol legendárny duet so Sarah Brightman. Pieseň „Time To Say Goodbye“ valcovala vrcholy hitparád po celej Európe a doposiaľ sa jej celosvetovo  predalo viac ako 12 miliónov kópií. Zároveň je  jednou z najpredávanejších piesní všetkých čias.

Bocelli je držiteľom ceny Golden Globe v kategórii „Najlepšia pôvodná pieseň“ za skladbu „The Prayer“ v animovanom filme Čarovný meč, ktorú naspieval so slávnou Celine Dion a tiež si vyslúžil  nomináciu na Oscara. V roku 1999 si odniesol nomináciu Grammy v kategórii Najlepší nový umelec. Od roku 2010 má svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy a v roku 1998 ho časpois People zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta. Nielen jeho charizmatické vystupovanie, ale najmä famózny hlas si môžete vychutnať už v novembri na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Vstupenky, ako aj bližšie informácie nájdete na stránke www.xl.sk

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov