Kvalitu paliva môžete ovplyvniť aj vy

Aj vy riešite, kde natankovať, za akú cenu a ktorým čerpacím staniciam sa radšej vyhnúť?  Zistili sme pár vecí, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní a tiež pri tankovaní. Na konci článku vás totiž čaká malá súťaž o tankovacie poukážky.



Veľké vs. malé čerpačky

Motoristi viac dôverujú veľkým značkám. Malé siete a malé čerpačky v tomto porovnaní ťahajú za kratší koniec. Vo väčšine prípadov neprávom, pretože pravidlá týkajúce sa kvality sú rovnaké pre všetkých. Palivá, ktoré sa dostávajú k zákazníkom, musia spĺňať úžitkové vlastnosti, emisné a bezpečnostné normy, pričom sú pod neustálym dohľadom Slovenskej inšpekcie životného prostredia. 

Silná konkurencia tiež robí svoje. V prospech zákazníka. Ponúkať nekvalitu by dnes v tomto prostredí bolo likvidačné. Preto sa nemusíte báť odbočiť ani na menšiu čerpaciu stanicu. Ak sú pre vás malé pumpy priveľké sústo, vyskúšajte zlatú strednú cestu: malé siete čerpačiek, akou je aj slovenská Oliva. Aktuálne má na Slovensku 14 ČS. Čo môžete očakávať? V skratke: kvalitu a servis veľkých sietí za priaznivejšie ceny.  



Najväčší rizikový faktor: motorista
Možno to znie paradoxne, ale je to tak – kvalita natankovaného paliva je dnes predovšetkým v rukách šoférov. S modernými technológiami, ktoré sa využívajú pri výrobe, preprave a skladovaní palív na strane distribútorov a predajcov, je zachovanie kvality paliva 100 %tné. Ruku na srdce, kedy naposledy ste si dali vymeniť palivový filter?

Voda v benzíne
Je to mýtus. Tieto dve látky sú na tom podobne ako olej a voda. Tak ako olej aj benzín ostane vždy na povrchu vody. Nedajú sa zmiešať. Ak je čerpačka správne udržiavaná (má čisté skladovacie nádoby, výdajné stojany a fungujúci systém filtrácie) a rafinéria dodá čisté palivo, voda sa do paliva nedostane. V nádrži auta sa však napriek všetkému môže objaviť. Ako?

V zime prichádza motorista so zohriatou palivovou sústavou k čerpacej stanici. Pri tankovaní sa dostáva do auta studené palivo, pretože prechádza cez časti výdajného stojana, ktoré majú mínusové teploty (hadica, pištoľ, stojan). 



Vteká úzkym priestorom do nádrže zohriatej jazdou, dochádza k teplotnej reakcii a vzniku kondenzu, ktoré môže citlivá elektronika hlásiť ako vodu v palivovej nádrži. Sú to však mikrokvapky, ktoré vozidlo nepoškodia. Treba povedať, že v tomto prípade chyba nie je u výrobcu ani u predajcu. V prípade nafty je situácia špecifická, pretože v nej sa uvádza maximálny objem vody v miligramoch na liter.

Kvalitné tankovanie je výhra
nielen pre vás, ale aj pre vaše auto. Máme pre vás pripravené 3 tankovacie poukážky na čerpačky v hodnote 20 €. Stačí ak do 30. marca pošlete na adresu redakcia@lifefashionfood.net tri miesta, kde môžete natankovať na Oliva čerpačkách, a ste v hre. Info nájdete aj na www.cerpackyoliva.sk

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov