Fascinujúca história unikátnej chuti

Milovníkom dobrých vecí netreba prémiový venezuelský rum Diplomático zvlášť predstavovať. Len čo sa mohol vyvážať za hranice rodnej zeme, získal si srdcia aj chuťové poháriky mnohých ľudí. Rovnako ako jeho sladká chuť, je fascinujúca aj jeho história.



Píše sa rok 1959. Vo Venezuele, čo v preklade zo španielčiny znamená malé Benátky, sa po jednom z mnohých vojenských prevratov opäť dostáva k moci demokraticky zvolená vláda. Práve vtedy na severe na úpätí kopcov národného parku Terapaima zakladajú v mestečku La Miel liehovar na výrobu rumu. Pre každého, kto pozná miestnu klímu, pôdu a bohatstvo vody, je to prirodzená voľba. Ani tí najzasvätenejší však ešte netušili, že to, čo sa v destilérke vyrobí, bude šíriť meno a chuť Venezuely po celom svete...



Hviezda sa rodila 30 rokov
Trvalo celé tri desaťročia, kým sa v roku 1989 zrodil jeden z najlepších prémiových rumov na svete - Diplomático. Počas rokov príprav sa skúmalo, skúšalo a testovalo úplne všetko. Odrody cukrovej trstiny, spôsoby pestovania, spôsoby destilovania, zrenia... A trvalo ďalších 17 rokov, kým sa mohol tento zážitok z chuti distribuovať aj za hranice Venezuely. Ten čas však stál zrejme za to, veď Diplomático patrí medzi rumovú jednotku v 60 krajinách sveta vrátane Slovenska, za čo vďačíme spoločnosti ACAN Premium Spirits.



Made in Venezuela
Luxusný rum Diplomático má aj ďalšie výnimočnosti. Ako jeden z mála prémiových rumov je nositeľom certifikátu DOC – teda kontrolovaného označenia pôvodu „Ron de Venezuela“. Aby ho rumy Diplomático mohli mať, musia spĺňať náročné požiadavky - musia byť vyrobené z melasy z cukrovej trstiny vypestovanej výhradne vo Venezuele, zrieť v sudoch z amerického bieleho duba minimálne dva roky a obsah alkoholu musí byť 40 % až 50 %. Podobne ako odrodové vína vznikajú z odrodového hrozna, aj cukrová trstina používaná na výrobu rumu Diplomático je svojím spôsobom odrodová. A výnimočne sladká.

Sladké mesto
Pestuje sa na plantážach v okolí mestečka La Miel. Nomen omen v tomto prípade platí stopercentne. Miel totiž v preklade znamená med a na výrobu prémiového rumu Diplomático sa používa melasa veľmi bohatá na obsah cukru.
„Pred pár rokmi som mal možnosť osobne navštíviť destilérku DUSA v La Miel, kde sa Diplomático vyrába, a bol to fascinujúci zážitok,“ hovorí Michal Bátora, slovenský Diplomático Brand Ambassador. „Destilérka sa rozprestiera na ploche štyroch hektárov a zamestnáva približne 60 % všetkých obyvateľov mesta, ktorí na svojho zamestnávateľa nedajú dopustiť. Majitelia sa o komunitu naozaj starajú, pomáhajú napríklad s výstavbou škôl, ihrísk alebo s rekonštrukciou nemocnice. Vedia, že práve ľudia sú srdcom celej destilérky. Tak sa k nim aj správajú a vážia si ich. Okrem toho je úžasné, ako sa destilérka stará o životné prostredie.“ Napríklad trstina sa prihnojuje vydestilovaným kvasom z procesu výroby rumu, takže sa v podstate vráti na pole, odkiaľ prišla, a všetky obalové materiály (sklo, plasty, kartón) sa dajú recyklovať a opakovane použiť.



Muž z fľaše
Na etikete všetkých rumov Diplomático je portrét muža s takým fascinujúcim životným príbehom, že sa stal inšpiráciou na zrod tohto alkoholu. Don Juancho Meléndez bol miestny šľachtic s veľkou vášňou pre tradičné juhoamerické nápoje. Koncom 19. storočia precestoval celý Karibik, aby zozbieral čo najširšie spektrum vzoriek lokálnych alkoholických nápojov. Postupne vytvoril úctyhodnú zbierku, ktorá dostala pomenovanie „Ambassador´s Reserve“, teda ambasádorove zásoby, a na radosť iných sa o ne aj rád podelil.
Juancho Meléndez bol bonviván, ktorému nechýbala odvaha, odhodlanie a vedel oceniť výnimočnú harmóniu chutí. Presne taký je aj rum Diplomático. A preto je jeho portrét na etikete.

Tri spôsoby
Suroviny na výrobu rumov Diplomático sa nielen pestujú, ale aj spracúvajú lokálne v piatich okolitých cukrovaroch. Samotný rum sa vyrába troma rôznymi destilačnými metódami - kontinuálnou metódou v stĺpcových kolónach, kotlíkovou metódou a metódou Batch Kettle.
Všetky rumy sú, samozrejme, vyrobené z miestnej medovej melasy, všetky zrejú v sudoch z bieleho amerického duba, no rozdielnou metódou destilácie a rozdielnym časom zrenia chutia každý inak. Batch Kettle s modrou etiketou zreje štyri roky, je to stredne ťažký rum a je kombináciou sladkých ovocných tónov, divých kvetov a vanilky. Chuť sa končí sladkosťou karamelu.
Diplomático číslo 2 s oranžovou etiketou sa destiluje v stĺpcových kolónach a po štyroch rokoch zrenia je z neho ľahký rum, ktorý v sebe snúbi vône tropického ovocia s výrazným dubovým buketom. Rum číslo 3 so zelenou etiketou sa destiluje kotlíkovou metódou, zreje 8 rokov a ponúka pekne vyváženú vôňu a chuť červeného ovocia, citrusov, tóny vanilky a, pravdaže, sladkú chuť medu z cukrovej trstiny. 
Na záver ešte krátky pohľad do súkromia majiteľa destilérky DUCA: José R. Ballesteros si do svojej kávy vždy pridá malý shot rumu Diplomático. Má tak dvojnásobný zážitok z chutí aj radosť zo života. Vyskúšate? 



Môže sa vám páčiť

0 Komentárov