Hex zverejnil skladbu Pridaj sa k nám

Nová pieseň kapely Hex Pridaj sa k nám (Keď sme s vami) vznikla pri príležitosti 30. výročia kapely na hudobnej scéne a jej text je zložený z názvov skladieb a z častí textov obľúbenej skupiny. Pesničku naspieval Peter "Ďuďo" Dudák ako demonahrávku a chalani ju teraz dokončili v štúdiu. "Pridaj sa k nám," spieva v novej piesni Peter "Ďuďo" Dudák, ktorý je aj autorom hudby. O text sa tradične postaral Martin "Fefe" Žúži. Skladba s retrospektívnym textom, nenásilne vyzývajúcim ku spolupatričnosti fanúšikov a hudobníkov, sa môže stať veľkým koncertným hitom. Záveru piesne okrem chytľavého zborového popevku dominuje "kjúrovské" gitarové sólo, kapela tak nezabudla ani na túto veľkú inšpiráciu z počiatkov svojej kariéry.


"Po novom roku prišiel Ďudo s nápadom, aby som napísal text, ktorý by zaujímavým spôsobom sumarizoval našu kariéru. Napadlo ho, že text by sa mohol skladať z názvov našich pesničiek a z častí našich textov. Bola to celkom výzva, nechcel som totiž iba bezducho pospájať jednotlivé názvy. Pokúsil som sa z nich vytvoriť príbeh o nás. O tom, že hranie pre ľudí je našim životom a naši fanúšikovia sú neoddeliteľnou súčasťou príbehu skupiny Hex. Na pomedzí apríla a mája sme nahrali s Ďudom v skúšobni demonahrávku. Skladba bola najskôr pomalšou pesničkou, až neskôr sa vykryštalizovala do rýchlejšej verzie," konštatuje textár a gitarista.

Na produkcii novej skladby sa okrem členov skupiny podieľal aj Adam Kuruc, ktorý, rovnako ako Ďuďo, vyštudoval kompozíciu. Má na konte spoluprácu napríklad so speváčkou Katkou Knechtovou. "Boli sme v novej situácii, po prvýkrát sme nahrávali hudobné podklady na spev. Čo sa ukázalo ako výborný nápad, bolo zavolať naše deti a našich kamarátov na spoločné vokály. Ten pocit, ako všetci s radosťou pristúpili k nahrávaniu, bol neopakovateľný. Ďuďo tam bol proste s nami, akoby neodišiel. Ja osobne sa veľmi teším z tejto pesničky, pretože sme ju chystali ešte všetci spolu a pri tvorbe bolo aj to povestné tvorivé napätie, ktoré nás vždy posúvalo ďalej," prezradil basgitarista Hexu Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Vokály naspievali Lasky zo skupiny Para a Tomáš Sloboda zo skupiny Le Payaco spolu s členmi kapely Hex. V štúdiu sa zišli aj Ďuďova dcéra Mária, Yxova dcéra Hanka, Fefeho syn Sebastian, Tybykeho dcéra Karolína, Šarkanova dcéra Ela a dcéra Tomáša Slobodu Liliana.  "Ďuďo to naspieval fakt pekne. Mne sa ušlo pohladiť jeho spev takými nenápadnými vokálmi. Ťažko opísať slovami veľmi zvláštnu, na jednej strane melancholickú, a zároveň veľmi pozitívnu náladu, ktorá bola v štúdiu. Okrem Hexákov a našich kamarátov v jednej chvíli pred mikrofónom stáli aj všetky naše deti a spievali sme spolu ako zbor. Zimomriavky," neskrýva radosť Peter "Šarkan" Novák.

Videoklip k piesni je mixom záberov z nahrávania v štúdiu a archívu kapely Hex, o ktorý sa stará bubeník Tibor "Tybyke" Szabados. "Keďže zastávam aj funkciu archivára, načrel som do našej archívnej videotéky. Mal som to šťastie už v roku 1992 vlastniť kameru na pásky VHS, neskôr to bola prvá digitálna kamera, neskôr HI8, a nakoniec prišli kamery s vysokým rozlíšením. Teraz je už každý fotoaparát schopný natáčať video, čo prácu všetkých nadšencov veľmi uľahčilo. V klipe sa objavia zábery z histórie až po súčasnosť. Kvalita záznamu sa rokmi menila, ale to nič neubralo na výpovednej hodnote materiálu," vysvetľuje Tybyke. Novú skladbu Pridaj sa k nám (Keď sme s vami) zahrá kapela aj na troch exkluzívnych výročných koncertoch v Bratislave (22.11.), Žiline (26.11.) a Košiciach (27.11.). Štvoricu Fefe, Yxo, Tybyke a Šarkan na pódiu doplnia gitarista Laci Tvrdý a na trúbku zahrá Peter Letovanec a množstvo hostí spomedzi známych slovenských interpretov a kapiel.

"Tieto koncerty budú naozaj špeciálne. Aj zloženie hostí napovedá tomu, ako Ďuďa a kapelu Hex vnímajú muzikanti na Slovensku a že nás majú dlhé roky radi. Každý koncert bude jedinečný aj tým, že na nich budú rozdielni hostia, zaznie veľa starších pesničiek, ale aj tie novšie. V Bratislave sa k nám pripoja aj všetci bývalí členovia, proste bude to oslava spojená so spomienkou na Ďuďa, ako sa patrí. Z koncertov vznikne aj dokument, ktorý by sme na budúci rok chceli odvysielať v niektorej zo slovenských televízií. Tešíme sa na stretnutia s fanúšikmi, pretože si nesmierne vážime to, čo pre nás urobili v období, ktoré bolo pre nás tak ťažké," uzatvára Yxo.


22. 11. - Bratislava, Stará Tržnica
26. 11. - Žilina, Dom Odborov
27. 11. - Košice, Historická radnica

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov