Rozospieval Londýn, čaká ho Bratislava

Tento rok Miro Žbirka oslavuje 40 rokov úspešnej sólovej kariéry. Prvá oslava už prebehla 26. októbra v Londýne. So skupinou zahral pred vypredaným londýnskym hľadiskom všetky dôležité hity z doteraz vydaných albumov aj nové skladby z najnovšieho Double Albumu.



Okrem divákov koncert zaujal aj české médiá. Známy publicista Honza Vedral z časopisu Headliner o londýnskom koncerte napísal: "Publikom nadšene prijatá londýnská predpremiéra opäť ukázala, v čom je Žbirkov prístup nielen v kontexte česko-slovenskej populárnej hudby výnimočný. Nerobí to najjednoduchšiou cestou. Vo svojom veku by už pokojne mohol len čerpať z rokmi overeného katalógu hitov a publikum by bolo asi rovnako spokojné. Namiesto toho chce však stále ísť hudobne dopredu. Obklopuje sa ľuďmi, ktorých vždy obdivoval a ktorí nebudú hrať len tak s kýmkoľvek (...) Táto jeho snaha nezastať a neťažiť len z minulosti je obdivuhodná. Práve vďaka tomu patrí Meky stále k našim najzaujímavejším a vo veľkej miere aj najinvenčnejším hudobníkom. A to všetko len preto, že nikdy neprestal mať rád hudbu."

Koncertná premiéra duetu s Eddi Reader

Na hudobnej oslave 40-ročnej sólovej kariéry Mira Žbirku v Londýne sa po jeho boku predstavili hudobníci Blair Cunningham (bicie), Robbie McIntosh (gitary), Hamish Stuart (basgitara) a Dean Ross (klávesy), Pears McIntyre (gitary) a Rob Cass (gitary, spev), ktorí sú vyhľadávanými štúdiovými a koncertnými inštrumentalistami. V decembri s ním vystúpia aj na dvoch exkluzívnych koncertoch v Prahe (3.12.) a Bratislave (5.12.).

Aj na nich budú diváci počuť a vidieť všetky obľúbené hity a tiež pesničky z oceňovaného Double Albumu (2018). S hviezdnou muzikantskou zostavou si okrem Mekyho v skladbe Skúška snov zaspieva Katarína Knechtová a prvýkrát naživo zaznie skladba Take Me Home. Tú ako duet Mirom Žbirkom naspievala škótska speváčka Eddi Reader, ktorá na koncertoch pridá aj svoj vlastný hit Perfect.

Aktuálny singel Čistý svet, ktorý je slovensko-českou verziou piesne Take Me Home, zase zaspieva česká nevidomá klavírna virtuózka a nezameniteľná speváčka Ráchel Skleničková. Ich spoločný videoklip má po dvoch týždňoch od premiéry už viac ako 380-tisíc zhliadnutí.

Na bratislavský koncert príde Mirovi Žbirkovi zablahoželať aj skupina IMT Smile. Jej líder Ivan Tásler tento rok oslávil 40. narodeniny a so skupinou zahrá a zaspieva skladbu C'est la vie. Prešovská kapela má pre Mekyho pripravené aj jedno prekvapenie, ktoré bude určite veľkou oslavou hudby oboch úspešných skladateľov.

Vstupenky na koncert na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave sú už vypredané. Na koncert v O2 Aréne v Prahe sú ešte v predaji posledné vstupenky na pridané miesta na horných tribúnach.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov