Pracujú, no nedostanú peniaze. Päťkrát o dobrovoľníctve

Čas je drahý, hovorí známe príslovie a môžeme s ním len súhlasiť. Každý z nás však môže obetovať kúsok svojho času, aby pomohol dobrej veci. Nezištne a zadarmo. Ako dobrovoľník. 

Komunitné centrum Špitálik je ekologické. Dobrovoľníčka Darinka vyrobila pohárik na špendlíky.

Už ste nad tým niekedy rozmýšľali? Aké by bolo, vyskúšať si dobrovoľníctvo, z ktorého si domov neprinesiete peniaze, ale dobrý pocit? Trnavská arcidiecézna charita dáva dobrovoľníkom veľký priestor. Jej aktivity zaujmú dobrodružné aj kreatívne duše. A aj tých, ktorí sa chcú stať súčasťou pomoci pre ľudí bez domova.

Nechajte sa inšpirovať týmito aktivitami a ak vás zaujmú, dostanete možnosť vyskúšať si ich. Čo teda dobrovoľníci na charite v Trnave robia? 

1.     1. Pracujú s ľuďmi bez domova

Odvraciame od nich tvár a myslíme si, že si za všetko môžu sami. Ich životné príbehy však nepoznáme. Ak podáme ľuďom na ulici pomocnú ruku, dávame im šancu na zmenu. Na trnavskej charite vyrážajú do ulíc za ľuďmi bez domova streetworkeri. Rozprávajú sa, ponúknu im teplú kávu, čaj alebo drobné jedlo. Vďaka streetoworku sa ľudia bez domova dozvedia, v čom im môže charita pomôcť a charita dostane informáciu, kde v meste žijú ľudia bez domova. S týmito klientmi však charita nepracuje len v nízkoprahových centrách. Pomáhajú jej pri tom farské charity v Novom Meste nad Váhom, Seredi, Galante, v Dunajskej Strede a na ďalších miestach. Farské charity sú založené čisto na dobrovoľníckej práci. Ľudia v nich mesačne odslúžia aj desiatky dobrovoľníckych hodín pri výdaji jedla a šatstva ľuďom v núdzi a pri ďalších aktivitách.

Streetworkerka rieši situáciu človeka bez domova. 

        2. Vyrábajú pekné a chutné veci

Priamo v centre Trnavy funguje Komunitné centrum Špitálik. Stretávajú sa v ňom ľudia, ktorí žijú z kreativity a pre kreativitu. Vyrábajú napríklad ručne maľované ekologické tašky, rozkošných medvedíkov pre deti, pomôcky do domácnosti a veci, ktoré potešia ako darček. V čase pandémie si sadli za šijacie stroje a prispeli k tomu, aby ľudia bez domova, ale aj seniori, mohli nosiť rúška. Každá umelecká duša je v tomto priestore vítaná.

                            Týchto krásnych mackov vyrábajú aj zdravotne znevýhodnení ľudia. 


3. 
 Zbierajú a varia pre zdravie tela aj duše

Vyjdime si na prechádzku. Pekne spoločne, priamo do Malých Karpát. V týchto horách nazbierali charitní dobrovoľníci šípky, z ktorých potom uvarili úžasný sirup na podporu imunity. Z prírody doniesli aj bylinky, zabalili do vrecúšok, aby si z nich ľudia mohli doma urobiť fantastický čaj. Kto sa rád prechádza v prírode, môže vďaka dobrovoľníctvu na charite spojiť príjemné s užitočným. 

Sirup potešil mnoho ľudí

Šípky z Malých Karpát skončili vo veľkom hrnci. 

4. Starajú sa o originálnu kaviareň

Súčasťou komunitného centra Špitálik je aj kaviareň, ktorá funguje, i keď nemá žiadneho zamestnanca. Hostí v nej obsluhujú práve dobrovoľníci, a to bez nároku na honorár. Slovo dobrovoľnosť sa v kaviarni skloňuje každý deň. Hostia tu za všetko platia dobrovoľným príspevkom, teda sumou, ktorú sami uznajú za vhodnú. Tieto peniaze slúžia na rozvoj sociálnych služieb trnavskej charity. V lete sa v Špitáliku konali viaceré stretnutia, diskusie, koncerty a ako inak, s dobrým úmyslom. Výťažok z nich charita venovala Máriovi, ktorý pred trinástimi rokmi upadol po autonehode do bdelej kómy a teraz bojuje za zlepšenie zdravotného stavu na rôznych rehabilitačných pobytoch. 

5. Organizujú zbierky

Dobrovoľník na charite pomáha pri zbierkach potravín a drogérie, vďaka ktorým môže stáť charita pri rodinách s finančnými problémami, pri opustených senioroch a ženách, ktoré sú na výchovu detí samé. Dobrovoľníci z Trnavskej charity sa radi postavia na stánok v supermarkete Najväčšej potravinovej zbierky  alebo motivujú ľudí, aby prispeli do zbierky školských pomôcok .

Chceš si vyskúšať dobrovoľníctvo na charite v Trnave? Nezáleží na tom, či si študent, alebo senior, či si nezamestnaný alebo manažér. Ak sa chceš dozvedieť viac, napíš mail na dobrovolnictvo@charitatt.sk

Pomocníkov potrebuje charita aj pri organizovaní zbierok potravín a drogérie


TEXT A FOTO: DARINA KVETANOVÁ 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov