Vplyv alkoholu na zdravie netreba podceňovať

V januári po sviatkoch ľudia najčastejšie začnú podnikať kroky k zmene životného štýlu a teda jedným z predsavzatí je aj detox tela. Je naozaj telu prospešný a je vhodný pre každého?  Aj na to nám odpovedal obezitológ a kardiológ MUDr. Ivan Majerčák.


Vianočné sviatky, Silvester, Nový rok. Nevyvážená strava, málo pohybových aktivít, zvýšený príjem alkoholu. To všetko nepriaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, ktorý je jedným z faktorov, ktorý môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Pred negatívnym vplyvom alkoholu varuje aj kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák: „V rámci zdravého životného štýlu by sme nemali konzumovať alkohol vôbec. Alkohol v akejkoľvek forme je silný karcinogén. To znamená, že spôsobuje rakovinu.“ Dodáva, že na druhom mieste v príčinách úmrtí sú onkologické ochorenia, hneď po kardiovaskulárnych ochoreniach. Často sa stretávame s názorom, že pohár vína každý deň je zdraviu prospešný a predĺži nám život. Podľa MUDr. Ivana Majerčáka je to však mýtus: „Pohár vína večer je podľa v súčasnosti platných odporúčaní povolený, pravdou však je, že nám život nepredĺži. A veľmi pragmatické odporúčanie, snáď hlavne pre mladú generáciu je, že z hľadiska rizika vzniku závislosti je veľmi nebezpečné tzv. nárazové pitie. Takže niekedy platí aj starý dobrý sedliacky rozum: ak už pohár vína, tak radšej denne, ako celú týždennú dávku dobehnúť v piatok večer.“

Nový rok =  predsavzatie detox tela

Mnoho ľudí počas sviatkov pozabudlo na zdravý životný štýl a do Nového roku idu s predsavzatím detoxu. „Načo odstraňovať životu nebezpečné toxíny, na to predsa máme fungujúce obličky, pečeň, črevo. Ak máte pravidelnú stolicu a dobrý pitný režim, tak sa vaše telo zbavuje toxínov po každom použití toalety,“ radí odborník a dodáva, že ak sa chcete zbaviť továrne, ktorá toxíny v tele vyrába, tak sa treba zamerať na zásobný tuk v bruchu. To či potrebujete detox si viete diagnostikovať sami krajčírskym metrom. Centrálna obezita je dnes najčastejšou príčinou predčasnej smrti, preto ak by som mal určiť, pre koho je potrebný "DETOX tak sa treba zamerať aj na tieto kritéria: krvný tlak nad 130/85 Torr, či nie je glykémia nalačno nad 5,6 mmol/l, hladina HDL-cholesterolu („dobrý cholesterol“) v sére menšia ako 1,2 mmol/l u žien a 1,0 mmol/l u mužov a tak ďalej.  Dámsky pás nad 80 cm už predstavuje zdravotné riziko, u pánov by obvod pásu nemal presiahnuť 94 cm. Ak presahuje, je to jasná správa, že máte v tele viac toxínov, než by ste chceli mať,“ upozorňuje odborník.

Zdravá hladina cholesterolu je dôležitejšia než si myslíme

Až 60 % Slovákov nepozná svoju hladinu cholesterolu. Vyplýva to z kvantitatívneho výskumu agentúry MNFORCE pre produkt ArmoLIPID Plus na vzorke 1000 respondentov. Zároveň 72 % ľudí malo problémy s vysokým cholesterolom. „Takzvaná mastná krv, čiže zvýšená hladina tukov v krvi spôsobuje, že sa tuky ukladajú v stene artérií, čo zhoršuje prívod kyslíka tam, kde je cieva zúžená,“ vysvetľuje kardiológ a obezitológ. Dochádza ku neprekrveniu, ktorého následkom je napr. ischemická choroba srdca alebo mozgová ischémia. „Keď dôjde k úplnému uzáveru – zapchatiu artérie, tak tkanivo, ktoré je bez kyslíka odumiera, vzniká infarkt. V srdcovom svale ostane po infarkte jazva a mozgový infarkt, ľudovo povedané porážka, zanechá v mozgu vyslovene dieru, časť mozgového tkaniva nenávratne odumrie,“ opisuje Ivan Majerčák. U pacientov s väčším rizikom kardiovaskulárnych ochorení treba myslieť na prevenciu. Zdravému cholesterolu napomáha obmedzenie alkoholu, zákaz fajčenia a dostatok spánku, aj ovocia a zeleniny. Netreba zabúdať na fyzickú aktivitu a zníženie prísunu cukru.

Pohyb má byť prirodzený

S fyzickou aktivitou však treba začať opatrne. „Keď sa už konečne rozhodneme urobiť niečo pre svoje zdravie a začneme sa hýbať, väčšinou sa do toho pustíme „rýchlo a zbesilo“. A to je najväčšia chyba. Nielen, že nám to neprinesie vytúžený efekt, ale máme svalovú horúčku, bolia nás kĺby a na nejaký čas znovu na pohyb zanevrieme,“ hovorí MUDr. Ivan Majerčák.

Podľa obezitológa sú veľmi vhodnou formou aktivity napríklad dlhé prechádzky, ktoré napomáhajú nášmu zdravotnému stavu: „Je stále viac dôkazov o tom, že nám ku zdravému životnému štýlu chýba bežný prirodzený pohyb, ktorým je práve chôdza. Takže ak ste už maškrtili počas sviatkov, s primeranou dávkou pohybu sa viete prijatej energie zbaviť. Nezachráni Vás však jednorazová prechádzka.“

Udržať optimálnu hladinu cholesterolu pomáhajú aj prírodné výživové doplnky, ktoré podľa prieskumu preferuje 43 % ľudí. Takýmto produktom na prírodnej báze je ArmoLIPID PLUS od spoločnosti Viatris. Obsahuje bioaktívne zložky izolované z rastlín (berberín, polikozanol a astaxantín) a k normálnej hladine cholesterolu prispieva berberín. Kyselina listová prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu. Podstatnou súčasťou je astaxantín a koenzým Q10. Nedostatok koenzýmu Q10 spôsobuje mitochondriálnu dysfunkciu.

 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov