Ako naštartovať cvičenie po prekonaní COVID-19

Napriek veľkej snahe vyhnúť sa vírusu, množstvu z nás sa s vírusovým ochorením Covid-19 muselo popasovať. Dôležité je vedieť, že dôsledky prekonania vírusu môžu u jednotlivca pretrvávať i niekoľko mesiacov. Je však mnoho spôsobov ako nášmu organizmu môžeme pomôcť a podporiť jeho regeneráciu. 

Medzi základné prejavy ochorenia patria horúčka nad 38°C, kašeľ, sťažené dýchanie, bolesť svalov, bolesť hlavy, únava, malátnosť, strata čuchu a chuti. Pri ťažkom priebehu vyvoláva zápal pľúc. Po prekonaní akútneho stavu ochorenia u mnohých pacientom pretrváva:

● svalová slabosť a stuhnutosť kĺbov, 

● únava a nedostatok energie,

 ● nedostatok čuchu alebo chuti, 

● nechutenstvo a chudnutie, 

● znížená pohyblivosť, 

● dýchavičnosť, 

● hromadenie hlienov, 

● slabšia fyzická zdatnosť, 

● žalúdočné problémy (pálenie záhy, hnačky a zvracanie), 

● ťažkosti s prehĺtaním, 

● psychické a emočné problémy – problémy so zaspávaním 

Tak ako je rozdielny priebeh tohto ochorenia tak je i rozdielna potreba zotavovania sa po prekonaní ochorenia. Každý by mal dbať na svoje vlastné individuálne obmedzenia a schopnosti. 

Bezpríznakový pacient 

So športovou aktivitou začína opatrne v nízkej až strednej záťaži približne týždeň po skončení izolácie. 

Pacient s ľahkým priebehom bez nutnosti hospitalizácie 

So športom začíname až po úplnom odznení príznakov ochorenia ako sú teplota, kašeľ, dýchavičnosť. Začíname s pohybovou aktivitou nízkej až miernej záťaže. Vhodné je zvoliť si ľahšie cvičenie zamerané na posilnenie hlbokého stabilizačného systému, flexibilitu tela a mobilitu kĺbov. Postupne zaraďujeme cvičenia na rozvoj sily kde veľmi opatrne zvyšujeme záťaž. Z počiatku je nevhodné využívať rýchli a prudký nástup švihovej záťaže. Po dlhšej dobe zníženej pohyblivosti pri liečení vírusu je vaše telo do určitej miery oslabené. Rýchle a švihové pohyby by mohli spôsobiť vznik blokád stavcov a potencionálne i ohroziť platničky. Odporúčame rozhýbať sa prechádzkami, bicyklovaním, plávaním. S ostatnými športami začíname od najnižšej záťaže a sledujeme reakciu svojho tela. Intenzívne cvičenie zaraďujeme najskôr dva týždne po odznení všetkých príznakov ochorenia. Vhodnou prevenciou pre vznik svalových spazmov sú manuálne a mäkké techniky, ktoré Vám odporúčame absolvovať pod vedením fyzioterapeuta. Takúto regeneračnú terapeutickú masáž môžete absolvovať i vo Fymase

Pacient so závažným priebehom ochorenia s prípadnou nutnosťou hospitalizácie (bez potreby využitia umelej pľúcnej ventilácie) 

V prípade pacientov s infekciou pľúc je potrebné zamerať sa práve na tento orgán a zabrániť tak pľúcnej fibróze a pozápalovému stuhnutiu pľúc. Vhodným cvičením je dýchacia gymnastika, dýchanie proti odporu, nácvik správneho dýchania či prechádzky na čerstvom vzduchu. Pred zahájením cvičenia je vhodné sa poradiť i so svojím lekárom, ktorý pozná Váš zdravotný stav a vie Vám odporučiť vhodný postup. S cvičením začíname v nízkej intenzite po odznení všetkých príznakov COVID-19. Po dlhodobej zníženej aktivite dochádza k oslabeniu svalstva, prehĺbeniu zlých stereotypov a zníženiu kondície a tak k zvýšenému riziku úrazovosti i pri bežnom pohybe či cvičení. Preto sa zaoberáme obnovou stabilizačných funkcií tela a obnovou svalovej sily. Vhodné je zamerať sa na cvičenie posilňujúce hlboký stabilizačný systém, využívame taktiež stabilizačné prvky pre hlavné kĺby tela. Uvoľňujeme stuhnuté svaly pomocou strečingu. Postupne zaraďujeme cvičenia posilňujúce silu oslabených kostrových svalov. Vhodné je poradiť sa s výberom cvikov s fyzioterapeutom. Potrebné je spočiatku sa vyhýbať cvičeniam s vysokou intenzitou, ktoré by Vás príliš vyčerpali a prudkým švihovým pohybom. Hrozí riziko vzniku problému s chrbticou a platničkami. Medzi vhodné športy po počiatočnom rozhýbaní organizmu radíme vytrvalostné aktivity ako chôdza, bicyklovanie, plávanie v nízkom až strednom tempe. Postupnou záťažou sa vrátite k predošlým športovým aktivitám. Ako vhodná forma postupnej záťaže je napríklad skupinové cvičenie BíFit vo Fymase. Pod dohľadom fyzioterapeuta Vám bude i v rámci skupinového cvičenia odporúčaná vhodná záťaž a vy tak predídete neistote s výberom vhodného cvičenia. Je dôležité svojmu telu dopriať postupnú regeneráciu a nikam sa neponáhľať. V prípade akýchkoľvek zmien svoj stav konzultujte s lekárom alebo fyzioterapeutom.



Pacienti so závažným stavom s potrebou využitia umelej pľúcnej ventilácie 

V tomto prípade je stav veľmi individuálny a treba odborne zhodnotiť funkciu pľúc srdca a iných orgánov pred zahájením rehabilitácie pacienta. Potrebná je spolupráca pacienta s lekárom i fyzioterapeutom. Váš team Fymasu Paulína a Martina. 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov