Vedeli ste, že korenie...

Bežná, ale zároveň najdôležitejšia a neoddeliteľná súčasť každej kuchyne... korenie. Prostá vec, ktorú každý pozná, ale málokto ho vie správne používať, pozná chuť kvalitného korenia a tiež jeho pozitívny vplyv na ľudské zdravie.

Historicky najvýznamnejšia surovina, ktorá bola akousi hnacou silou udalostí v dejinách – podnikali sa kvôli nemu tie najodvážnejšie moreplavecké výpravy a bolo príčinou mnohých vojen. História korenia siaha až do mladšej doby kamennej a písomné zmienky o užívaní korenia siahajú do 3. tisícročia pred naším letopočtom. Vo svojej dobe bolo cenené rovnako ako zlato a slúžilo ako platidlo.

Pestovanie a samotná kvalita korenia sa líši podľa zemi

Pestovanie korenia sa líši podľa zemi, v ktorej sa korenie pestuje. Napríklad v Kambodži sa síce pestuje korenia málo, ale Kampotské korenie je najlepšej kvality na celom svete. Každý farmár sa stará o svoje pole sám. Pri pestovaní používa len tradičné rodinné postupy a dozerá na každú guľôčku korenia, preto má toto korenie najlepšiu kvalitu a taktiež chuť medzi všetkými svetovými koreniami. Naopak, v najväčších krajinách na export korenia, Indii alebo Vietname, je to iné, pretože na obrábanie pôdy a samotný zber využívajú stroje. Všetky druhy čierneho, červeného a bieleho korenia pochádzajú z jednej nádhernej zelenej popínavej rastliny, ktorá môže byť vysoká až 15 metrov. „Korenie je najprv zelené. Zo zeleného korenia sa po usušení získava čierne. Keď počkáte pokiaľ zrnko zo zeleného korenia dozrie na slniečku na oranžovú farbu, po zbere je z neho sladké červené korenie. A keď sa červené korenie olúpe, jeho jadierko je pravé biele korenie,“ upresňuje Klára Dohnálová spoluzakladateľka .pepper..field. Väčšinou sa v obchode stretávame len s čiernym korením, pretože je najjednoduchšie na pestovanie. Vypestovať pravé červené a biele korenie vedia len v Kambodži a na ďalších 3 miestach, ktoré sú ale ťažko dostupné. Preto, ale aj pre ich nezameniteľnú chuť, ktorá sa zásadne líši od korenia z obchodu, sú Kampotské korenia tak vzácne.

Dovoz korenia má vplyv na kvalitu

Tak ako aj iné produkty, aj korenie sa dá dovážať dobre, ale aj zle. Pokiaľ kupujete korenie z Indie, či Vietnamu bolo s veľkou pravdepodobnosťou vypestované a zozbierané na obrovských plantážach, ktoré fungujú hlavne na biznis - pri pestovaní používajú pesticídy, aby korenie rýchlejšie rástlo. Oproti Kambodži, kde farmári dodržiavajú tradičné rodinné postupy pestovanie a  triedia guľôčky korenia pinzetou, v Indii a Vietname to za nich robia stroje a teda nestrážia si kontrolu kvality. Korenie sa hádže vo veľkom do vriec a tie putujú loďami naprieč celým svetom, kedy prejdú rukami mnohých priekupníkov. Kým sa dostanú na naše územie a do predaja, trvá to aj niekoľko mesiacov. Práve kvôli tomu je korenie nekvalitné, staré a nechutí tak, ako by kvalitné korenie malo chutiť. Okrem toho, farmári, ktorí sa o korenie starajú dostanú minimálne financie, pretože prevažnú väčšinu si rozdelia priekupníci. Klára Dohnálová, ktorá spolu so svojím priateľom Davidom stojí za projektom .pepper..field nakupuje Kampotské korenie priamo od rodín farmárov, ktorých reálne pozná. Farmári od nich dostávajú na ruku 100 %  fair trade čiastku za každé kilo. Korenie vozia lietadlom niekoľkokrát ročne starostlivo vakuovaný v malých baleniach - čerstvé Kampotské korenie ako by ste si ho práve kúpili v Kambodži je zaručené.

Korenie je preukázané prírodné afrodiziakum

Kvalitné korenie má byť veľké (priemer aspoň 4 mm), tvrdé, pri čiernom korení určite veľmi tmavé a čo je základ pre všetkých fanúšikov korenia a milovníkov jedla, má byť plné chutí. Lacné korenie z obchodu je často rôznych veľkosti a guľôčka korenia je prázdna, zoschnutá, stará a preto sa vám mnohokrát rozpadne v ruke a nechutí ako by mala. Otestovať korenie si môžete aj doma, stačí si do pohára s vodou nasypať korenie. Kvalitné korenie po určitom čase klesne na dno, pretože sú guľôčky veľké, ťažké a plné chutí. Nekvalitne korenie ostane plávať na povrchu, pretože z neho kvalita vyprchala.  Jedno múdro hovorí: nikto z nás nie je tak bohatý, aby si mohol kupovať lacné veci. Pri kvalitnom korení to platí dvojnásobne. Mnohí sa nechajú zlákať cenou korenia v supermarkete, avšak niekedy sa stačí zamyslieť. Kvalitné korenie nestráca chuť a teda na dochutenie jedál ho stačí použiť menej, čo v konečnom dôsledku znamená, že vám vydrží dlhšie. Pôžitok z jedla, ktorý so sebou prináša kvalitné Kampotské korenie, je na nezaplatenie. Je to investícia do kvality a zdravia zároveň. Korenie je totižto vhodné na dýchacie problémy a astmu, srdce a krvný obeh i zrýchlenie metabolizmu. Piperin v korení ma odtučňovacie vlastnosti vlastností, je skvelý antioxidant, preukázaným prírodným afrodiziakom a pomáha pri bolestiach hlavy. Dôležité je korenie správne namlieť a teda veľmi nahrubo - vynikne chuť a čo je taktiež dôležité jemné namleté korenie zanáša orgány a je pre organizmus nepríjemný.

Nákupom korenia od fair trade projektov ako .pepper..field urobíte aj dobrú vec, pretože pomôžete konkrétnym rodinám farmárom - tí peniaze využijú na vzdelanie deti a zdravotnú starostlivosť, ktorá sa im nedostáva.

Aj používanie kvalitného korenia má svoje pravidlá

Pokiaľ máte kvalitné korenie, čierne, červené a biele korenie nikdy nemiešajte, pretože každé korenie je chuťovo výrazné a špecifické (zmiešané tri druhy šampanského by vám nechutili tiež). Ako sme už spomínali vyššie, aby korenie nestratilo svoje zdravotné benefity, namelte si ho nahrubo. Čierne Kampotské korenie je výrazné a patrí na mäsa, omáčky, taliansku kuchyňu. Červene Kampotské korenie je sladké a patrí na zeleninu, vegetariánske pokrmy, ale i ryby, seafood. Biele Kampotské korenie je neuveriteľne jemné a hodí sa na steaky, polievky, tapas, syry a tradičné slovenské jedla (napr. na bryndzové halušky). Najlepšie chutí namletý čerstvo na konečné dochutenie jedál.

Viac informácii o značke a kvaltinom Kampotskom korení nájdete na stránke www.pepperfield.skwww.kampotskekorenie.sk.

 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov