Pokračovanie: Problémy s chrbticou môžu vyústiť do vážnejších ochorení

V našom predchádzajúcom článku ste mali možnosť nazrieť do centra problému chrbtice, ktoré je v mojom prípade spojené s neschopnosťou nadýchnuť sa. V rehabilitačnom centre Revitalis mi po úvodnom sedení nastavili základné cvičenia ako boli retrakcie s krkom, ktoré som v pravidelných intervaloch doma opakovala. Po ich zvládnutí a potom ako si telo zvyklo na novú formu cvičenia sme sa pustili do ďalších cvikov – o tom si už  ale povieme v dnešnom článku.

Akonáhle si telo privyklo na nové cvičenia, nielen, že mu už nespôsobovali ťažkosti, ale stali sa tzv. rutinou. Telo si zvyklo natoľko, že mu nespôsobovali úľavu. Bolo teda na čase prísť s novými – komplexnejšími. Z retrakcii krku a cvičení na špeciálnom prístroji v Revitalise sme sa postupne v polovici novembra presunuli na podložku. Tam mi fyzioterapeut Andrej ukázal nové cviky, ktoré sa sústredili na posilnenie panvového dna, dýchanie, ale aj prácu s lopatkami.

Opäť sa vrátim k starému známemu – na pohľad aj počutie to môže zniesť veľmi jednoducho, avšak akonáhle ich robíte pravidelne, v opakovaných frekvenciách, ich účinok budete cítiť veľmi intenzívne. Pri cvikoch panvového dna a dýchania sa ukázalo ako plytko dlhodobo dýcham, a že je potrebné niečo, čo je mojou súčasťou takmer celý život nanovo nastaviť. Akonáhle sa nám to podarilo, boli sme o kúsok bližšie k odstráneniu celého problému. Ostatné cviky s lopatkami boli najmä na bruchu a chrbte.

Pri nich som zapájala svaly v ramenách, v okolí lopatiek, trapézoch a krku. Pomáhali mi odstrániť nielen bolesť, ale aj celkové držanie tela. Pri dlhodobej práci s počítačom to bolo zrazu jednoduchšie a aj zdanlivo banálne pohyby mi nerobili problém. Samozrejme úľava nebola okamžitá. Bola doslova odmenením za poctivé cvičenie, ktoré som každý deň doma absolvovala. Netrvalo mi však dlhšie ako polhodinku, čo sa bezproblémovo dalo zvládnuť pri pozeraní večerného programu v TV.

Klamala by som, ak by som tvrdila, že sa to podarilo odstrániť na 100 percent, ale boli okamihy, kedy som cítila, že konečne prichádza zmena a ja sa cítim omnoho lepšie. Celé sa to ešte umocnilo, keď som k cvičeniu pridala aj plávanie, saunu, ktorá uvoľňovala stuhnuté svalstvo alebo príležitostnú jógu. Andrej mi po sedeniach častokrát aj aplikoval tzv. mäkké techniky. Tie sú odnožou masáže, kde masér ťahmi prechádza až k samotnými fasciam, čo uvoľní sval lepšie ako pri klasickej masáži.

Rehabilitačné centrum REVITALIS vzniklo na jeseň roku 2004. Hlavnou myšlienkou je poskytovanie kvalitnej a maximálne efektívnej rehabilitácie. Profesionálny prístup fyzioterapeutov garantuje Lucia Merceková  s 30-ročnou praxou. Pracovný tím využíva mnohé medicínsky overené techniky a metodiky. Profesionálne spolupracuje s viacerými odborníkmi v oblasti neurológie, ortopédie, psychoterapie a pod.






Cieľom ich snaženia je v prvom rade čo najrýchlejšie odstránenie bolesti, čo najskorší návrat do pracovného zaťaženia bez recidív. Toto všetko je možné len pri presnej diagnostike, zacielenej terapii, edukácii klienta vo vzťahu k jeho diagnóze.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov