Čierna perla v škrupinke: Pre toto je čierny cesnak taký dôležitý pre naše telo

O antioxidantoch, voľných radikáloch, cholesterole a podpore imunity počúvame z každej strany. Že v tom máte chaos? Stačí jednoduché vysvetlenie od odborníčky a budete mať jasno aj v tom, prečo je čierny cesnak oveľa vhodnejší než klasický biely.

Azda každý dnes vie, že cesnak je jedným z účinných širokospektrálnych prírodných liečiv. Jeho účinky poznali a hojne využívali už starí Egypťania, Rimania i Gréci. Je neoddeliteľnou súčasťou španielskej, talianskej, gréckej, tureckej aj ázijskej kuchyne. Cesnak napomáha znižovať krvný tlak a hladinu LDL- cholesterolu (toho „zlého"), podporuje krvný obeh, diabetikom pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, má pozitívne antibiotické a antimykotické účinky. Pri kašli podporuje vykašliavanie, využíva sa pri infekciách a celkovo podporuje imunitu. Dva – tri strúčiky denne a ste zdraví ako rybička. Lenže musíte počítať s typickým zápachom, ktorého sa nezbavíte, ani keď budete strúčiky prehĺtať v celku, navyše citlivejší z nás môžu mať problémy aj so žalúdkom, pretože pri jeho trávení vzniká sírovodík, zodpovedný za typický pach. Je tu však ešte jedno riešenie, bezzápachové a dokonca účinnejšie: Čierny cesnak.

 

Záhradkári už v duchu vidia hriadky s čiernym cesnakom, no musíme vás sklamať. Nejde o samostatný druh odrody cesnaku a nedá sa dopestovať. Čierny cesnak nevyzerá najlepšie. Ale je taký zdravý, že je oveľa zdravší ako klasický biely cesnak. Toto je tajomstvo jeho vzniku: je totiž výsledkom fermentácie bieleho cesnaku. V špeciálnych nádobách biely cesnak dozrieva tri až štyri týždne pri teplote 60 stupňov Celzia. Pri tomto procese sa z cukru a aminokyselín v cesnaku tvoria melanoidíny, látky s výrazným antioxidačným účinkom, ktoré zároveň farbia strúčiky cesnaku na čierno. Spolu s farbou sa mení výrazne aj chuť cesnaku  z ostrej a štipľavej na sladkastú, pripomínajúcu kombináciu slivky, anízu a balzamika. 


Antioxidanty vs. voľné radikály

Procesom fermentácie cesnaku sa zvyšuje aj koncentrácia antioxidantov. „Antioxidanty majú úžasnú schopnosť neutralizovať voľné radikály. Produkujú ich naše vlastné bunky a slúžia na zneškodňovanie patogénov, spôsobujúcich infekciu. Sú však veľmi reaktívne a nestabilné, takže pri ich premnožení vzniká problém. Zdravý organizmus stabilizuje voľné radikály telu vlastnými antioxidantmi. Ak ich však má telo nedostatok, napríklad v dôsledku vyššieho veku, chorôb, slabej imunity, vzniká tzv. oxidačný stres. Voľné radikály sa „premnožia" a naše bunky sa nestíhajú dostatočne rýchlo obnovovať," vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi. Oxidačný stres môže viesť až k vysokému tlaku, diabetu, Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe, ateroskleróze a ďalším závažným ochoreniam.

 

Voľné radikály vznikajú najmä v dôsledku:

·         nesprávnej životosprávy, 

·         nedostatku, ale aj prílišnému nadbytku pohybu (napr. pri maratóne), 

·         užívania drog a niektorých liekov, 

·         fajčenia,

·         nadmerného pitia alkoholu,

·         náročnej liečby,

·         znečisteného životného prostredia,

·         starnutia,

·         chorôb,

·         stresu.

 

Čierny cesnak = čierne zlato

Čierny cesnak je mimoriadne bohatý na antioxidant S-alylcysteín, ktorý posilňuje telu vlastné antioxidačné enzýmy a organizmus tak dokáže „vychytať" viac voľných radikálov. Obsahuje cenné vitamíny skupiny B, aminokyseliny, polyfenoly, flavonoidy, minerály a množstvo ďalších látok. Ich názvy si nemusíte pamätať, dôležité je vedieť, že vďaka nim má čierny cesnak širokú škálu blahodarných účinkov, napríklad: 

·         pozitívne pôsobí na srdce a cievy,

·         uplatňuje sa pri znižovaní „zlého" LDL-cholesterolu, ktorý sa usádza v cievach,

·         pomáha chrániť pred artériosklerózou,

·         má detoxikačné účinky, čím napomáha funkcii pečene,

·         slúži pri úprave hladiny cukru v krvi, čím je užitočný pri cukrovke 2. typu,

·         dokáže podporovať tvorbu červených krviniek,

·         má pozitívny účinok na imunitný systém,

·         pomáha pri pocite ťažkých nôh,

·         upravuje vysoký krvný tlak,

·         zmierňuje prejavy alergie a astmy,

·         podporuje trávenie,

·         minimalizuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy.

Všetky účinky čierneho cesnaku majú mimoriadny význam pre naše zdravie a sú skutočne benefitmi pre nás už od veku troch rokov. 

 

 

Kde môžeme nájsť čierny cesnak? 

Fermentovaný, teda čierny cesnak, sa k nám najčastejšie dováža z Číny, Kórey alebo južného Španielska. Exotika a účinky pre zdravie sa odrážajú aj na jeho cene. Čierny cesnak môžete nájsť aj vo forme výživových doplnkov. Vyberajte však také, ktoré sú certifikované a zo 100 % prírodných zdrojov – tieto obsahujú originálny sušený čierny cesnak so všetkými jeho blahodarnými účinkami.

Dr. Jauschová však upozorňuje na správny postup konzumácie čierneho cesnaku: „Vzhľadom na vysokú koncentráciu účinných látok stačí užiť jeden strúčik či jednu kapsulu cesnaku denne pred jedlom. Posilnený imunitný systém si oveľa ľahšie poradí s vírusovými ochoreniami a tiež s alergénmi, ktoré už čoskoro začnú lietať vo vzduchu.“ V prípade akýchkoľvek otázok súvisiacich s možnosťami užívania a benefitmi čierneho cesnaku odborníčka odporúča poradiť sa s lekárnikom alebo lekárom.

Okrem toho sa netreba obávať ani problémov s trávením - čierny cesnak nezaťažuje a nedráždi žalúdok, nemá ostrú chuť, nespôsobuje pálenie záhy ani zápach. Je preto vhodný nielen pre dospelých a deti od troch rokov, no tiež ľudí citlivých na bežný cesnak, ako aj celiatikov, alergikov a astmatikov.

 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov