Leňošením ku šťastiu

Viete, že 20. marca je medzinárodný deň šťastia? Tento sviatok kedysi vyhlásilo OSN a má nabádať k radosti a optimizmu a upozorniť na dôležitosť pocitu šťastia. Lenže to sa ľahko povie. Ako ale na to v tejto náročnej dobe?

Recept na šťastie môžeme nájsť napríklad u Dánov, ktorí patria k najšťastnejším národom na svete a v ich slove hygge, ktoré vyjadruje pohodový prístup k životu spojený s pohodlným bývaním a umením nájsť si niečo krásne v každom okamihu. V našom prostredí pre to nemáme jasný ekvivalent, ale približuje sa mu slovo pohodička alebo ešte lepšie to vystihuje slovo leňošenie. Jednoducho - príjemná chvíľka, počas ktorej si odpočinieme, načerpáme nové sily a vychutnáme si okamih. Aby bol pôžitok čo najlepší, mali by sme si vytvoriť krásnu, príjemne hrejivú atmosféru a užiť si drobné radosti.

Ako na to krok za krokom...

Očista od negatívnych myšlienok

Chvíľku leňošenia najlepšie odštartuje teplý kúpeľ. Zbaví telo napätia, uvoľní stuhnuté svaly a pomôže upokojiť myseľ. Relaxácia vo vani s horúcou vodou s kúpeľovou soľou alebo olejčekom telo krásne prehreje a upokojí. Dokonalú atmosféru doladí príjemná hudba, aromatická sviečka a obľúbené pitie. Decentné svetlo sviečok má upokojujúci účinok a tiež pomôže oddýchnuť namáhaným očiam.

Hlavne pohodlne

Po kúpeli si oblečte najpohodlnejšie oblečenie alebo sa len tak zahaľte do mäkkého županu. Príjemné oblečenie, ktoré nikde netlačí a neškrtí, vás nebude rušiť od relaxácie, rozjímania a užívania okamihu.

Pohodlné miesto

Základom hygge je odpočinok a rozmaznávanie sa. Nájdite si miesto, ktoré vám je príjemné a pohodlné. Ideálne je sadnúť si na pohodlnú sedačku alebo do kresla, oprieť sa o mäkký vankúš a prikryť sa hebkou a huňatou dekou. Útulnosť miesta podporia aj kožušiny a mäkké kusové koberce na podlahu alebo deka na gauči. Zaujímavým doplnkom môže byť aj koberček z ovčej vlny, do ktorého si zanoríte nohy.

Správne osvetlenie

Veľmi dôležité je aj príjemné mäkké osvetlenie. Pomôžu nám k tomu sviečky a lampičky, vďaka nim si môžeme vytvoriť doma malé svetelné ostrovčeky. Takto vytvorené teplé osvetlenie sa perfektne hodí pre miestnosti, v ktorých sa uvoľňujeme a relaxujeme. Použitím vonných sviečok docielime zároveň aj príjemné prevoňanie celého bytu.

V príjemnej spoločnosti

Chvíľku leňošenia si chce občas každý z nás užiť sám, ale podľa dánskeho hygge by sme si mali tieto okamihy užívať so svojimi blízkymi. Pravidlom je, že sa počas takého stretnutia veľmi nepreberá napríklad politika alebo udalosti vo svete.

TIP: množstvo produktov, ktoré podporia hygge atmosféru, nájdete na www.oveckaren.sk!

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov