Národný týždeň charity: Za príjemcov pomoci sa verejnosti poďakujeme medovníkmi

 Zamestnanci charity spolu s dobrovoľníkmi rozdajú v uliciach slovenských miest počas Národného týždňa charity (19.-25. jún) tisícky medovníkových sŕdc. Majú byť symbolom vďačnosti za podporu, ktorú charite prejavuje verejnosť.

Sme veľmi vďační za našich podporovateľov, bez ktorých by sme nemohli stáť blízko pri človeku a pomáhať tam, kde je treba,“ hovorí generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Miroslav Dzurech. Ako najväčší neverejný poskytovateľ sociálnych služieb môže charita realizovať svoju činnosť aj vďaka rozličným zbierkam a darom od jednotlivcov, firiem či iných subjektov. „Posledný rok je ukážkou solidarity ľudí, ktorí nie sú ľahostajní voči druhým,“ vraví.

Celý týždeň sa bude niesť v znamení vďačnosti a charitní zamestnanci budú v uliciach slovenských miest rozdávať medovníkové srdcia. Tak sa chce charita poďakovať za každého človeka, ktorému vlani pomohla. Celkovo poskytla pomoc viac ako 75 tisíc príjemcom. „Ide o ľudí v núdzi, rodiny aj jednotlivcov, seniorov či zdravotne znevýhodnených, ale aj o odídencov, ktorých sa snažíme v našej krajine integrovať,“ vymenováva za charitu generálny sekretár.

Pri príležitosti Národného týždňa charity bude vysvietený prezidentský palác, Bratislavský hrad a UFO reštaurácia bordovou farbou. O práci charity sa záujemcovia dozvedia viac prostredníctvom fotografií v charitnom autobuse, ktorý bude pristavený na Tyršovom nábreží v Bratislave od 19. – 21. júna v čase od 16 – 20 hod. Do podujatia sa s vlastným programom zapájajú aj v jednotlivých arci/diecéznych a eparchiálnych charitách a ich zariadeniach, aby verejnosti priblížili svoju činnosť.

Diecézna charita Žilina pripravila na úvod národného týždňa v spolupráci s Centrom pre deti a rodiny sv. Filipa Neriho z Považskej Bystrice Detskú cukráreň. V Trnave sa 22. júna uskutoční charitná svätá omša, po ktorej pozývajú záujemcov do charitnej kaviarne Špitálik. Guláš pre návštevníkov navaria finalistky šou Pečie celé Slovensko. Počas národného týždňa sú naplánované aj rôzne besedy vo forme „živej knižnice“ či návštevy zariadení. Gréckokatolícka charita Prešov chystá pre návštevníkov Nízkoprahového denného centra podujatie Palacinkovica, ktoré sa uskutoční 23. júna.

V priestoroch Slovenskej katolíckej charity sa počas Národného týždňa charity uskutoční podujatie ku Svetovému dňu utečencov – 20. júna. Keďže sa činnosť charity v práci s odídencami sústredí aj na psychologickú pomoc odídencov, v charitnej záhrade prebehne workshop na tému Psychické zdravie a prevencia stresu v záťažových situáciách. Po ňom bude nasledovať koncert Mily Medvedovskej a Daniela Špinera.  

Celý program je k dispozícii na stránke https://www.charita.sk/narodnytyzdencharity2023.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov