Purepure

Už viac ako polroka sme sa nevenovali téme raw, t.j. živej strave, a o to viac sme sa potešili, keď sme natrafili na Purepure. Za značkou prezentujúcou nepečené rastlinné dezerty stoja dvaja mladí muži, Filip Račický a Tomáš Šlapák, ktorí vyštudovali stavebníctvo a architektúru. K výrobe ich priviedla túžba po jedinečnosti a zmene. Ich cieľom je, aby zákazník cítil väčšiu slobodu pri výbere, ale zároveň sa zachoval charakter ich produktov.


Zdroj: Michal Zajaček

Začiatky a samotná téma raw

Celý nápad sa im rodil v hlavách už dávnejšie, ale oficiálne pôsobia na trhu necelý rok, kedy si spolu sadli a pustili sa do podnikania. Názov Purepure vznikol úplne náhodne, keď Tomáša napadlo slovo pure – čistý/poctivý, ktoré už bolo zaregistrované v obchodnom registri. Tak sa rozhodli ho zduplikovať a podporiť ich korporátnou purpurovou farbou. Najprv riešili aj slovenskú verziu, ale napokon sa rozhodli pre tú anglickú. O tom, že začiatky bývajú niekedy ťažké sa mali možnosť presvedčiť na vlastnej koži.



Sami si robili elektrinu a montovali pracovné plochy, čo im prinieslo množstvo humorných situácií.  Jeden by si myslel, že môžu využiť svoje znalosti zo školy, ale realita bola úplne iná.  Ohlasy z ich blízkeho okolia boli  tiež najprv skeptické, mnohí nad nimi krútili hlavou a čudovali sa, prečo sa rozhodli ísť práve touto cestou. Avšak, ako oni tvrdia ich cieľom je vyrábať produkty, ktoré obstoja bez ohľadu na to, či sú označené raw alebo nie. A o samotnej téme raw by sa dalo polemizovať ešte poriadne dlho.


Zdroj: Michal Zajaček
Nakoľko si suroviny dovážajú prostredníctvom distribútorov ostávať technicky raw nie je také jednoduché. “ Kým výrobca dostane kešu oriešok zo šupky a dovezie ho na Slovensko, kým sa kakaové boby vyfermentujú, prekročí sa hranica 42 stupňov, ktorá je základom raw, ´´ tvrdí Filip. Tieto detaily sú, ale plnohodnotné vyvážené zložením a nutričnými hodnotami kvalitných surovín. Oriešky sú veľmi dôležité, lebo tvoria základ každej torty. Technicky je možné vyrobiť raw tortu bez orechov v prípade ak má niekto alergiu, ale je otázne či je to potrebné, nakoľko to nemusí spĺňať estetický alebo chuťový rozmer, ktorý chcú dosiahnuť.

Produkty a výroba

´´ Na začiatku celej výroby to boli hodiny a hodiny skúšania, počas ktorých sme používali hlavne čokoládu a kakao, ktoré sú veľmi obľúbenými ingredienciami, ´´ prezrádza Tomáš. Tak vznikli prvé torty, kakaová a vanilková. Neskôr pokračovali s ovocím a limetkami, ktoré si zachovala pevné miesto v ich portfóliu.  Testovanie nových foriem produktov však prebieha neustále. Príprava surovín trvá nejaký čas, samotná výroba torty približne pol hodinu. Torta sa neskôr uskladní v chladničke cez noc na niekoľko hodín. Keď je torta dostatočne stuhnutá, finálne sa zdobí.






Banánová torta je v súčasnosti ich najpopulárnejší výrobok. Ich cieľom bolo ju predovšetkým odľahčiť, preto používajú 100 percentnú kakaovú hmotu, veľa banánu, kakaové bôby, kakaový prášok a kešu oriešky, ktoré sú základ krému. V korpuse sa nachádzajú mandle, datle, kokos, kakaové maslo a citrónová šťava. Každá jedna torta je jedinečná svojou chuťou a výzorom. V blízkej dobe plánujú kokosovú tortu, nakoľko ľudia milujú kokos a v sezóne tiež pripravujú novinky podľa chuti a preferencií klientov.

Plány do budúcnosti

Okrem širokého výberu tortičiek, nájdete v ich portfóliu aj novinku – guličky. Do budúcna uvažujú aj o alkoholickej verzii guličiek, ktoré nespĺňajú celkovú podstatu raw produktov, avšak sú atraktívne pre zákazníka. Plánujú sa tiež sústrediť na výrobu čokolády a zmrzliny bez živočíšnych tukov,  len so  surovinami, ktoré súčasne používajú. Neskôr by radi dostali svoje produkty do vybraných maloobchodných sieti, pre ľudí, ktorým záleží na tom, aké potraviny si kupujú.





Do ponuky plánujú zaviesť aj ďalšie regionálne produkty, ako sú jablká, slivky a orechy, ktoré sa dajú dopestovať na Slovensku vo vysokej kvalite. Česká republika je veľmocou v pestovaní maku, čo im tiež umožňuje sústrediť sa na makové produkty, príp. torty. Podnikanie je niečo, čomu sa chcú venovať naplno a čo ich bude v budúcnosti živiť, preto sa chcú postupne rozširovať a technologicky zlepšovať. Expanzia do zahraničia, do okolitých krajín ako sú Rakúsko a Česká Republika pripadá tiež do úvahy.



S reakciami klientov sa stretávajú najmä pri rôznych prezentáciách a výstavách, ktorých sa zúčastnili. Väčšina zákazníkov pozná raw výrobky alebo majú určitý druh intolerancie, avšak nájdu sa aj takí, ktorých privedie vlastná zvedavosť. Sú to predovšetkým odporúčania od zákazníkov, ktoré pomáhajú šíriť zvesti o Purepure. Objednávky fungujú prostredníctvom Facebookovej stránky https://www.facebook.com/pages/Purepure/954216917938113?fref=ts a telefonicky a v rámci Bratislavy si ich môžete vyzdvihnúť priamo na výrobni v Podunajských Biskupiciach alebo nechať pohodlne doviezť kamkoľvek v Bratislave a okolí. 


Môže sa vám páčiť

0 Komentárov