Slovenské tenistky sa zachránili vo Fed Cupe


Vzhľadom k jasnému víťazstvu Slovenska, ktoré vedie nad Švédskom už 3:0 sa obaja kapitáni dohodli, že sa bude hrať už len záverečná štvorhra. Do nej nastúpili Anna Karolína Schmiedlová s Janou Čepelovou a Susanne Cellikova s Rebecou Petersonovou. V prvom sete si súperky navzájom niekoľkokrát zobrali podanie a boli to napokon Švédky, ktorým sa podarilo dotiahnuť set do víťazného konca pomerom 6:4.


V druhom sete bol pomer síl vyrovnaný až do stavu 3:3. V siedmej hre sa podarilo Slovenkám prelomiť podanie a vyhrať druhý set pomerom 6:3. Tretí set, ktorý sa hral systémom 10-bodového match tiebreaku vyhrali Slovenky 10:7  a získali aj posledný štvrtý bod, ktorý zavŕšil víťazný víkend v Bratislave.  

Nehrajúci kapitán Švédska Lars-Anders Wahlgren sa rozhodol pred nedeľnými dvojhrami postaviť Ellen Allgurinovú namiesto jednotky Susanne Celikovej, lebo veril, že zmena v zostave pomôže naštartovať jeho tím k zisku prvého bodu. Výsledok 4:0 nie je pre neho prekvapením nakoľko pripomenul rebríčkové postavenie Sloveniek. 



Duo Schmiedlová, Čepelová hralo spolu už niekoľkokrát a je dobrou víziou do budúcnosti pre súťaž Pohára Federácie alebo blížiace sa Olympijské hry v Rio de Janeiru. Kapitán Matej Lipták je spokojný s hrou a výsledkom svojich zverenkýň a je rozhodnutý pokračovať ďalej v pozícií nehrajúceho kapitán, ak bude cítiť podporu svojho tímu a hráčok. 

Nedeľný program odštartoval súboj Anny Karolíny Schmiedlovej s Ellen Allgurinovou, ktorá nahradila Susanne Celikovu. V úvodnej hre prvého setu bolo cítiť na slovenskej hráčke počiatočnú nervozitu, keď zvádzala boj o vlastné podanie. Vzápätí sa jej podarilo zobrať dvakrát súperkine a odskočiť do pohodlného vedenia 5:0. Slovenská hráčka dotiahla prvý set do víťazstva pomerom 6:1 a už len jeden set ju delil od zisku tretieho rozhodujúceho bodu.  


Zdanlivo hladký priebeh si Schmiedlová skomplikovala sama v úvode druhého setu, kedy stratila vlastné podanie a súperke dovolila odskočiť na 0:3. Slovenská hráčka vzápätí vyhrala päť hier v rade a otočila skóre na 5:3. Druhý set dotiahla úspešne do konca pomerom 6:4 a získala pre Slovensko cenný tretí bod. Víťazstvom nad Švédkami si slovenské tenistky zabezpečili účasť v II. svetovej skupine Pohára Federácie aj v budúcom ročníku. 


Sobota

V druhom zápase nastúpila slovenská legenda a hráčka, ktorá získala pre Slovensko slávnu Fed Cupovú trofej Daniela Hantuchová proti jednotke švédskeho tímu Susanne Celikovej. Hantuchová vyhrávala hladko 4:0. V piatej hre prehrala slovenská hráčka prvýkrát podanie a Celiková znížila na 1:4. Hantuchová sa nenechala vyviesť z miery a ďalej hrala svoju hru, čo jej prinieslo víťazstvo v úvodnom sete v pomere 6:2.






Druhý set sa niesol v podobnom duchu, Hantuchová si udržiavala svoje podanie a súperke ho niekoľkokrát zobrala čo jej prinieslo vedenie. Za necelú hodinu zmietla Celikovú z kurtu a uštedrila jej kanára keď vyhrala pomerom 6:0. Po úvodnom dni vedie favorizované Slovensko nad svojím švédskym súperom už 2:0. 




Nehrajúci kapitán švédskeho Fed Cupového tímu Lars-Anders Wahlgren uznal kvalitu a skúsenosti slovenských hráčok po úvodných dvojhrách. Schmiedlová vyhrala turnaj v Katowiciach a Hantuchová opakovane turnaj v thajskej Pattayi. Prekvapila ho tiež voľba slovenského tímu, ktorý sa rozhodol hrať na antuke aj napriek poslednej prehre vo Fed Cupe v Holandsku práve na tomto. povrchu. Na otázku novinárov, aké by boli teoretické šance, keby hrala jednotka švédskeho tímu Johanna Larssonová  nechcel Wahlgren veľmi polemizovať, lebo ani Slovensko nehrá v plnej sile nakoľko Dominika Cibulková sa lieči z operácie ľavej nohy. 

Slovenská hráčka na pozápasovej tlačovej konferencií uviedla, že si zápas pred domácim publikom užívala a potešil ju najmä fakt, že zmietla súperku z kurtu za necelú hodinu. Po úspešnom zápase bude relaxovať a ak sa jej podarí zohnať lístky, rada by sa vybrala na koncert Robbieho Williamsa, ktorý uskutoční na zimnom štadióne.



V úvodnej dvojhre Fed Cupového zápasu medzi Slovenskom a Švédskom nastúpila na antuke Národného tenisového centra Anna Karolína Schmiedlová proti Rebecce Petersonovej. Na začiatku prvého setu si obe hráčky udržiavali svoje podanie až do 6. hry, kedy sa Schmiedlovej podarilo prelomiť súperkine podanie a dostala sa do vedenia 4:2. Minibreak si vzápätí udržala a úvodný set dotiahla do víťazného konca v pomere 6:3.





V druhom sete sa Petersonová najprv ujala vedenia 3:1, ale domáca hráčka získala následne 3 hry po sebe a vyhrávala 4:3. Schmiedlová si s prehľadom udržiavala výhodu a v druhom sete už nepustila súperke ani hru. Za 1 hodinu a 25 minút zdolala svoju švédsku súperku a získala pre Slovensko prvý bod. 





Petersonová po zápase uviedla, že to bol pre ňu ťažký zápas a rozhodujúcim boli predovšetkým skúsenosti domácej hráčky. Anna Karolína Schmiedlová na tlačovej konferencii uviedla, že v úvode stretnutia cítila nervozitu, nakoľko to bol jej prvý domáci zápas vo Fed Cupe. Po turnaji v Katowiciach, ktorý sa hral na tvrdom povrchu si musela zvyknúť tiež na antuku, kde lopty odskakujú nižšie ako bola doteraz zvyknutá. 



Piatkový žreb:

Piatkový žreb v Národnom tenisovom centre určil program barážového stretnutia o účasť v II. svetovej skupine tenisového Pohára federácie.  V úvodnej sobotnej dvojhre sa predstaví jednotka slovenského tímu Anna Karolína Schmiedlová proti švédskej dvojke Rebecce Petersonovej. Po nej nastúpi na antuke v NTC slovenská dvojka Daniela Hantuchová proti švédskej jednotke Susanne Celikovej.


Nedeľný program so začiatkom o 13 hodine otvoria jednotky oboch tímov Anna Karolína Schmiedlová a Susanne Celiková. Po nich nastúpi Hantuchová s Petersonovou. Do štvorhry nominoval nehrajúci kapitán Matej Lipták pár Hantuchová, Čepelová a jeho švédsky náprotivok Lars-Anders Wahlgren Allgurinovú a Listerovú.  Obaja kapitáni majú možnosť pred nedeľným programom spraviť prípadne zmeny v zostavách.





Po minulotýždňovom úspechu Anny Karolíny Schmiedlovej na turnaji WTA v Katowiciach nie je prekvapením, že sa po prvýkrát predstaví vo Fed Cupe v úlohe jednotky. Samotná Anna sa už na to teší, ale nepripisuje tomu až taký veľký význam. Ako sa sama vyjadrila na piatkovej tlačovej konferencie, dôležité bude získať prvý bod pre tím Slovenska.




Pre hráčky to bude vôbec prvé vzájomné meranie síl, a aj preto sa očakávajú náročné zápasy. Švédsky tím pricestoval do Bratislavy s tým, že nemá čo stratiť, majú mladé hráčky, ktoré sú rebríčkovo horšie postavené ako Slovenky. Nehrajúci kapitán Matej Lipták verí, že rozhodne herná kvalita na strane Slovenska a po víkende sa budú tešiť práve jeho dievčatá.



Sobota 14.00: Karolína Schmiedlová - Rebecca Petersonová, Daniela Hantuchová - Susanne Celiková
Nedeľa 13.00: Karolína Schmiedlová - Susanne Celiková, Daniela Hantuchová - Rebecca Petersonová, Jana Čepelová, Hantuchová - Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová

Lístky na Fed Cupové zápasy si môžete kúpiť v sieti Ticketportal

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov