Pohoda 2014 - 1. deň


Ak mám byť úprimná, nie som veľmi festivalový typ. Na Pohode som tiež nikdy nebola a aj v tomto prípade platí staré známe nájdeš ľudí, ktorí ju milujú a tých čo nenávidia.  Avšak line-up tohtoročnej Pohody ma presvedčil, že je načase zmeniť môj názor. V štvrtkové popoludnie nasadám do vlaku a s plným ruksakom mierim smer Trenčín – letisko, kde sa koná už 18. ročník. V spolupráci so ŽSR vypravili organizátori špeciálne vlaky na Pohodu z viacerých slovenských a českých miest. Cestou debatujem a dostávam odporúčania, čo všetko mám na Pohode vidieť.  Moja agenda sa vcelku rozširuje, neviem či to za tie 3 dni stihnem. Po 1,5 hodinovej ceste vystupujem v Trenčíne. Z vlakovej stanice je tiež zabezpečená kyvadlová doprava až na letisko, vskutku tu mysleli na každý detail. 



Pri vstupe do areálu ostávam v nemom úžase a snažím sa vstrebať všetko okolo seba, chvíľu to asi potrvá, predsa len Pohoda je najväčší hudobný festival na Slovensku. S otvorenými ústami sa presúvam od jedného stagu k druhému a zvykám si na pohodový vzduch, však mám celý víkend na to, aby som dostatočne nasiakla atmosféru. Okrem dvoch hlavných Bažant a Orange stagu sa tu nachádza aj niekoľko vedľajších, ktoré ponúkajú návštevníkom bohatý program. V tanečnom dome Nay sú to predovšetkým workshopy, Red Bull Tour Bus je určený hip-hopovým nadšencom a stan Martinus literatúre. Ako prechádzam areálom letiska pousmejem sa nad myšlienkou, že som si chcela pribaliť do ruksaku aj jedlo. Zo všetkých strán na mňa číha lahodná chuť jedál, je naozaj z čoho si vyberať. Od vegetariánskych a vegánskych pokrmov, cez tradičnú cigánsku, klobásku, langoš či kura až po exotické vône indie, sushi a domáce hamburgery. Neverím, našla som aj čapovanú tresku, a dokonca mi ju donesú až do stanu. 

čapovaná treska


Prvý festivalový deň otvára svojím vystúpením Deap Vally – americké rockové duo z Los  Angeles, ktoré svojou energiou a punk-rockovým štýlom priťahuje k pódiu prvých nadšencov. Okolie mi oznamuje, že prvý festivalový deň býva vždy trochu slabší, tak sa presúvam na Katarziu, ktorá má svoje vystúpenia v Európa stagi. O hodinu neskôr sa rozbieha piatkový program aj na ďalších troch stagoch a ja smerujem na tlačovú konferenciu s austrálskymi Tame Impala. Sympatická pätica prezrádza zážitky z vystúpení, svoje názory na hudbu, a ktorých interpretov si chystajú na Pohode pozrieť. O deviatej otvára Ukrajinská národná filharmónia oficiálne festival na hlavnom pódiu. Hlboké a dojímavé vystúpenie tlačí niektorým návštevníkom slzy do očí a v mysli každého z nás sa premietajú nedávne obrazy z napätej situácie na Ukrajine. 


Tame Impala





Piatkový program sa pomaly, ale isto blíži k svojmu vyvrcholeniu, hlavný headliner večera Kraftwerk rozbieha svoju 3D show. Vďaka špeciálnym okuliarom, ktoré som dostala pri vstupe sledujem štvoricu, ktorá v tmavých  neoprénoch napochodovala na stage a odohrala 2 hodinovú show doprevádzanú obrazovou vizualizáciou. Celkový dojem a súhra obrazu bola dokonalá. Aj takýto bol prvý pohodový deň na Pohode. S plnými zážitkami mierim do postele, áno čítate správne. Nakoľko sa jedná o môj prvý festival, rozhodla som sa, že tá posteľ bude istejšia. Pred spánkom si v hlave premietam zážitky a pomaly premýšľam o piatku. Ak mám byť úprimná, neviem sa ho dočkať. 

Kraftwerk (zdroj: SITA)

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov