Favorizované Slovensko si hladko vybojovalo postup cez Slovincov

Záverečný deň dvojhier daviscupového stretnutia medzi Slovenskom a Slovinskom sa niesol v znamení jasného víťazstva na slovenskej strane. V prvom zápase nastúpila jednotka slovenského tímu Martin Kližan proti Tomovi Kočevarovi-Dešmanovi. V prvom sete sa Kližanovi podarilo niekoľkokrát zobrať súperovi podanie a vyhral jasne 6:1. Druhý set sa niesol v opačnom duchu, obaja hráči si udržali svoje podanie až do stavu 6:6 takže o osude musel rozhodnúť až tajbrek. V ňom jasne dominoval slovenský hráč, ktorý nedovolil súperovi uhrať ani bod. 

V druhej záverečnej dvojhre sa premiérovo predstavil Lukáš Lacko doliečujúci si zranenie, ktoré sa mu opätovne ozvalo. Proti nemu nastúpil na slovinskej strane Mike Urbanija, pre ktorého to bol prvý vzájomný zápas s Lackom. Lacko zobral súperovi podanie v oboch setoch a zápas dotiahol do víťazného konca pomerom 6:3 a 6:2 za necelú hodinu. O postupe Slovenska do druhého kola bolo rozhodnuté už po sobotnej štvorhre, záverečné dvojhry uzavreli celkové skóre stretnutia na 5:0 v prospech domáceho tímu nehrajúceho kapitána Miloša Mečířa, ktorý sa v ďalšom kole predstaví vonku proti Rumunsku.


Sobota

V úvode dnešného dňa prišla zmena v nominácií na slovinskej strane. Zraneného Kavčiča, ktorý nenastúpil ani na piatkovú dvojhru proti Gombošovi, nahradil Tom Kočevar-Dešman. Spolu s Gregom Žemljom čelili slovenskej dvojici Martin Kližan a Igor Zelenay. V prvom sete sa podarilo slovenským reprezentantom zobrať súperove podanie už v druhej hre a zvýšili svoj náskok na 3:0. Za stavu 5:3, 40:0 malo Slovensko k dispozícií tri setbaly. Naši reprezentanti premenili hneď prvý a v úvodný set vyhrali pomerom 6:3.




V druhom sete si obidve strany držali svoje podanie až do stavu 4:4. V deviatej hre zobralo Slovensko súperovi podanie a následne potvrdilo brejk pri vlastnom podaní, keď hneď prvý setbal premenilo a vyhralo set pomerom 6:4. 





Tretí set sa niesol v podobnom duchu ako ten predchádzajúci. Za stavu 3:3 v siedmej hre zobralo Slovensko opätovne súperovi podanie a ujalo sa vedenie, čo si udržalo až do konca zápasu. Tretí set vyhralo 6:3 a získalo rozhodujúci tretí bod. Po dvoch dňoch je tak stav 3:0 a Slovensko postupuje do druhého kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára, kde sa stretne s Rumunskom.   




Na pozápasovej tlačovej konferencii označili slovinskí hráči zápas za vyrovnaný, ale rozhodujúcim sa ukázala strata vlastného podania. Nehrajúci kapitán Slovinska verí v úspech nášho tímu proti Rumunsku a tiež v postup do svetovej skupiny Davis Cupu. Slovenskí hráči po úspešnom zápase neskrývali radosť z víťazstva. Igor Zelenay priznal, že cítil po dlhšej pauze v úvode zápasu nervozitu, ktorá však pominula po niekoľkých loptičkách. Martin Kližan si po triumfe v Rio de Janeiru vychutnal zápas po boku Zelenaya a domácu atmosféru v NTC. O zložení slovenského tímu v záverečných dvojhrách sa rozhodne v sobotu večer po dohode s tímom, priznal nehrajúci kapitán Miloš Mečíř. 


Piatok:

V druhej dnešnej dvojhre nahradil zraneného Blaža Kavčiča, Tom Kočevar-Dešman, proti ktorému nastúpila dvojka slovenského tímu Norbert Gomboš. Úvodný set vyhral jasne domáci hráč pomerom 6:2. V druhom sete, za stavu 1:1, Gomboš brejkol súperove podanie a ujal sa vedenia 2:1. Svoj náskok následne potvrdil pri vlastnom podaní a dostal sa tak do vedenia 3:1. V desiatej hre podával Gomboš na víťazstvo, čo sa mu napokon podarilo, keď druhý set vyhral v pomere 6:4.




V tretej hre tretieho setu, viedol Gomboš 2:1, keď sa mu opäť podarilo zobrať súperovi podanie. Čistou hrou potvrdil brejk a zvýšil na 3:1. V ôsmej hre, Slovinec zobral prvýkrát v zápase domácemu hráčovi podanie a dostal sa tak do vedenia 5:4. Záver tretieho setu zdramatizovali obaja hráči, ale šťastena sa napokon usmiala na stranu Norberta Gomboša, ktorý vyhral tajbrejk v pomere 7:3 a tretí set 7:6. Slovensko, ktoré je favoritom tak vedie po úvodnom dni 2:0. Zajtra je na programe štvorhra o 14.30.






Po úvodnej ceremónii na hlavnom kurte Národného tenisového centra o 15tej hodine sa v úvodnej dvojhre predstavila jednotka slovenského tímu Martin Kližan proti dvojke Gregovi Žemljovi. Martin Kližan na začiatku zápasu hladko vyhral prvý gem. Po ňom si obaja súperi držali podanie až do stavu 5:5. Prvý set napokon vyhral Kližan, ktorému sa podarilo vyhrať v tajbrejku 7:5, kedy získal prvýkrát súperove podanie. 




V druhom sete ukázal svoju dominanciu slovenský tenista, ktorý sa ujal hladkého vedenia 3:0, keď sa mu podarilo brejknuť súpera v druhej hre. Za stavu 3:1 podával Kližan s novými loptami a napriek tomu, že na kurte zvádzal súboj o svoje podanie, ujal sa vedenia 4:1. V siedmej hre sa slovenskému reprezentantovi podarilo opäť zobrať súperovi podanie a zvýšil svoj náskok na 5:2. Slovinec následne podával na udržanie sa v zápase. Tribúny bratislavského NTC sa postupne zapĺňali a diváci, ktorí prišli videli premenený setbal Kližana v druhom sete, v ktorom vyhral 6:3. 











Tretí set bol v znamení pokazeného podania na oboch stranách a viacerých nevynútených chýb. V úvode setu sa Kližanovi opätovne podarilo zobrať súperovi podanie a svoj náskok si udržal až do konca a tretí set vyhral pomerom 6:4.

Žemlja po zápase uviedol, že to bol jeho prvý zápas po 1,5 ročnej pauze, čo sa prejavilo najmä v treťom sete, kedy cítil únavu. Kližan ho prekvapil svojou silou a rýchlosťou, na ktorú nebol pripravený. Otázkou ostáva, či nastúpi na zajtrajšiu štvorhru, kde je nominovaný, prip. nedeľnú dvojhru. Martin Kližan si počas zápasu veril, čo sa mu podarilo pretaviť v zisk prvého bodu. Slovensko vedie 1:0! 




Žreb Daviscupového zápasu Slovensko vs. Slovinsko

V najbližších troch dňoch sa slovenskí tenisoví reprezentanti predstavia v 1. kole 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára na domácej pôde v Národnom Tenisovom Centre. Piatkové úvodné dvojhry so začiatkom o 15.00 otvorí súboj jednotky slovenského tímu Martina Kližana s dvojkou na slovinskej strane Gregom Žemljom. Po nich si zmerajú svoje sily Norbert Gomboš, ktorý bol nominovaný nehrajúcim kapitánom Milošom Mečířom ako dvojka proti slovinskej jednotke Blažovi Kavčičovi.






Na piatkovom slávnostnom žrebe, ktorého sa zúčastnili oba tímy so svojimi kapitánmi boli oznámené aj nominácie účastníkov sobotnej štvorhry. Tím Slovenska nastúpi v zložení Martin Kližan, Igor Zelenay a nehrajúci kapitán Slovinska Blaž Trupej predbežne nominoval duo Blaž Kavčič a Greg Žemlja. Víkendový program bude pokračovať záverečnými dvojhrami v nedeľu o 12.00 zápasom jednotiek oboch tímov Kližana s Kavčičom a po nich bude nasledovať prípadný posledný zápas medzi Gombošom a Žemljom.

piatkové žrebovanie, zdroj: autor


Domáci tím Slovenska si v historicky prvom meraní síl so Slovinskom vybral tvrdý povrch v bratislavskom NTC, kde budú prebiehať víkendové zápasy. Jedným z prekvapení piatkového žrebu bola nominácia jednotky Slovincov Kavčiča, ktorý bol zranený, ale jeho rekonvalescencia prebehla rýchlejšie ako sa čakalo. ´´Nezáleží na tom, kto nastúpi ako jednotka alebo dvojka, ale komu sa podarí zisk troch bodov,´´ vyjadril sa nehrajúci kapitán SR Miloš Mečíř k nominácií Slovinska.



Pre Martina Kližana nebude súboj so Žemljom premiérový a ako sám vtipne poznamenal nad svojim slovinským súperom už raz zvíťazil. Piatkový zápas začínajú obaja tenisti za stavu 0:0 a samotný Kližan vie, že to nebude ľahké. Na súboj sa teší a pevne verí v zisk prvého bodu pre tím SR.  Norberta Gomboša príjemne prekvapila nominácia Miloša Mečířa, s Kavčičom sa v zápase ešte nestretol, ale naposledy ho videl na turnaji ATP v Záhrebe. Papierové predpoklady favorizujú našich, ale až vzájomné zápasy na kurte ukážu, kto sa bude tešiť po víkende.






Lístky na zápasy Davis Cupu sú v predaji v sieťach Ticketportal 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov