Prvé mená festivalu Pohoda 2016

Letisko v Trenčíne roztancuje zakladateľ elektroswingu Parov Stelar či gypsy-punk z New Yorku Gogol Bordello. Okrem nich návštevníci Pohody uvidia legendu slam poetry Saula Williamsa, anglického drum&bassového producenta SPOR-a, elektroclash v podaní Chicks on Speed, punk-rap z New Jersey dvojice Ho99o9, bluesové voodoo My Baby či elektro-rock fínskej kapely K-X-P.



PJ HARVEY
Tri albumy vo výbere Rolling Stone 500 najlepších albumov histórie, 8 nominácií na Brit Awards, 6 nominácií na Grammy a ako jediný umelec v histórií – 2 víťazstvá za najlepší album roka Mercury Prize. Týmto zoznamom úspechov sa môže pochváliť Polly Jean Harvey. Na konte má hity ako „This is Love“, „Down by the Water“ či svetoznámy duet s Nickom Caveom „Henry Lee“.

PAROV STELAR
Linec, tretie najväčšie mesto Rakúska, preslávili malé vianočné koláčiky. Na prelome tisícročí mu však pribudol ďalší výrazný exportný artikel v podobe DJ-a Marcusa Füredera známejšieho pod umeleckým menom Parov Stelar. Kombináciu žánrov jazz, house, electro a breakbeat mimoriadne úspešne skĺbil v novom šate zvanom elektroswing.

SPOR
Zástupcom súčasnej tanečnej klubovej hudby z britských ostrovov je DJ a producent Jon Gooch známejší pod umeleckými menom SPOR či Feed Me. Preslávili ho drum-n-bassové a dubstepové remixy skladieb od známych umelcov naprieč žánrami. Tento rok mu vyšiel očakávaný album „Caligo“.

SAUL WILLIAMS
Saul Wiliams je chlapík, ktorý si rovnako dobre počína na filmovom plátne, broadwayi, v aulách univerzít či v zašitom klube v meste na periférií. Pracuje so slovom, jeho rytmom, výrazom a dynamikou s kadenciu Mohamada Aliho. Nike si jeho "List of Demands" vybralo ako silný podklad k svojej kampani.

CHICKS ON SPEED
Kultová nemecká kapela Chicks on Speed pozostávajúca z Austrálčanky a Američanky vznikla v Mníchove v tom istom roku ako festival Pohoda (1997). Skupina patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov žánru elektroclash. Počas kariéry spolupracovali s umelcami ako Yoko Ono či Peaches. Práve s Peaches nahrali svoju najznámejšiu skladbu „We Don't Play Guitars“.

HO99O9
Kto sa bojí tmy, nech nejde do lesa a už vôbec nie na koncert kapely Ho99o9. Komu naopak temnejší hip-hop s dávkou punku či skôr rapovaný punk vyhovuje, ten si bude môcť na Pohode dopriať strhujúcu show dua z New Jersey (momentálne pôsobiaceho v LA). Podľa novinárov z Rolling Stone a The Guardian sa to rozhodne oplatí.

K-X-P
Fínska elektro-rocková skupina K-X-P sama seba nazýva antikapelou. Možno pre netradičné obsadenie, keď spev, elektronické krabičky a basu dopĺňajú dvaja alternujúci bubeníci, alebo pre široký zoznam žánrov, z ktorých podľa vlastných slov vychádzajú. Ich živé koncerty každopádne spájajú tri základné premenné: neskutočná rytmika, sila a energia.

Lístky na jubilejný 20. ročník festivalu Pohoda, ktorý sa uskutoční v termíne 7. – 9. júla 2016 na trenčianskom letisku sú v predaji v sieti Ticketportal https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=21347

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov