K moru do hory?

Čierna Hora leží na pobreží Jadranského mora a názov republiky je priamo odvodený od jej vysokých a ťažko dostupných hôr. Bola súčasťou Juhoslávie a ako samostatná republika existuje od roku 2006. Je jednou z najmenších krajín Európy, ale môže sa popýšiť krásnymi krasovými oblasťami. Užíva tiež prívlastok najekologickejšej krajiny sveta. Ukrýva aj 54 km2 nedotknutého lesa, chráneného v Národnom parku Biogradska gora. Pohoria s výškou nad tisíc metrov nad morom pokrývajú 60% územia. 



Čiernohorské pobrežie Jadranského mora je obľúbenou destináciou Slovákov a Čechov a cestovný ruch sa začína v tejto oblasti stále viac rozvíjať. Pobrežie je členité s početnými ostrovmi. V priebehu posledných rokov hladina Jadranského mora stúpla približne o 2,5 mm za rok. Dnes už možno na pobreží nájsť mnohé zatopené prístavy. Pod hladinou mora sa nachádzajú krásne koralové útesy a asi stovka druhov miestnych rýb. 

Na pobreží je niekoľko obľúbených destinácií. K najstarším mestám na Jadrane patrí Budva a Budvanská zátoka je najnavštevovanejším letoviskom. Jej pokračovaním je Bečiči, vzdialené od Budvy asi 5km. Dnes je najväčšie letovisko Herceg-Novi, kde sa nachádzajú aj prímorské kúpele s morským bahnom. Viac ako 300 slnečných dní má letovisko Petrovac.

Najlepší spôsob dopravy v Čiernej Hore je autobusmi. Bozur prevoz je autobusová spoločnosť so sídlom v hlavnom meste Čiernej Hory, Podgorica. Spoločnosť má mnoho medzinárodných autobusových liniek vrátane linky z Podgorice do Belehradu, linku z Kotoru do Dubrovníka, linku z Bijelo Polje do Hamburgu a linku medzi Herceg Novi a Skopje. Počas letnej sezóny ponúka aj Bozur pravidelný autobus z Kotoru do Zabljaku, ktorý je vstupom do Národného parku Durmitor, čo je potrebné vidieť pri návšteve Čiernej Hory.


Ako rozpoznať autobusy Bozur?

Autobusy spoločnosti Bozur Prevoz sú biele s logom slnka, mora a rakúskej spoločnosti, ako aj s názvom spoločnosti "Božur", ktoré sú jasne viditeľné na každej strane autobusu.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov