Starostlivosť o bicykel


Cyklistická sezóna pomaly, ale určite s príchodom babieho leta, končí. Svoje bicykle budete upratovať a namiesto nich budete pripravovať lyže alebo snowboard pre nadchádzajúcu zimu. Aby ste si užili dobrý pocit z jazdy na bicykli aj budúci rok, je potrebné ho správne udržiavať. Ako a kde absolvovať základnú údržbu bicykla vám poradia nasledujúce riadky, ktoré vznikli v spolupráci s predajňou a servisom bicyklov PRO CYCLING v bratislavskej Petržalke. 



Či už sa jedná o mestský bicykel alebo o horsky a cestný, servis, ktorý je potrebný absolvovať aspoň raz ročne je v podstate rovnaký J Na úvod sa skúsení technici pozrú na stav Vašich kolies. 



Prvou dôležitou časťou servisu je centrovanie kolies. Roztočite koleso naprázdno a sledujte jeho pohyb. Koleso by sa malo točiť bez výchyliek do strán alebo do výšky.



Nemenj dôležitými súčasťami bicykla sú brzdy, pri ktorých by vás mali zaujímať brzdové čeluste. Pri brzdových čeľustiach skontrolujte predovšetkým ich správnu vzdialenosť voči ráfiku a ich opotrebovanosť. Poškodené alebo príliš opotrebované čeľuste radšej vymeňte. Pre správnu funkčnosť brzdových čeľustí je nevyhnutné, aby ste mali kolesá správne vycentrované. U brzdového lanka skontrolujte, či je správne dotiahnuté. Brzdové lanko by nemalo byt rozštiepené ani poškodené.



Reťaz je najviac namáhaná časť bicykla. Pre jej údržbu používajte špeciálne prostriedky. Stáva sa, že reťaz sa časom vyťahá a je potrebná jej výmena. Tú prenechajte odbornému servisu. Vyťahaná reťaz môže nenávratne poškodiť časti radiaceho systému, preto jej údržbu nepodceňujte. Reťaz a súčasti radiaceho systému umývajte špeciálnymi odmasťovacími prostriedkami. Zvyšné časti bicykla môžete umyť klasickou mydlovou vodou.



Pre namazanie jednotlivých časti bicykla, ako sú napr. prehadzovačky a predovšetkým reťaz, používajte špeciálne prípravky priamo na bicykle. Pri premazávaní jednotlivých častí dávajte pozor, aby ste prípravku nenaniesli veľa (prílišné množstvo spôsobuje nadmerné usadzovaniu prachu a nečistôt). 

Na záver skontrolujú správne dohustenie duše; stačia koleso palcom a ukazovákom. Rovnako ako u automobilov aj u bicyklov je uvedený odporúčaný tlak hustenia zboku na plášti. Ak nájdete dva údaje, potom pamätajte, že vyššia hodnota tlaku je určená pre vyššie hmotnosti a nižšia hodnota tlaku je určená pre nižšie :)

PRO CYCLING rozhodne odporúčajú pre hustenie kolies používať cyklistickú pumpu s manometrom. Tlakové kompresory na benzínových pumpách sú príliš výkonné. 

Bicykel skladujte v suchom a tienistom prostredí. Pred zazimovaním odpustite tlak z plášťov – aspoň na polovičnú hodnotu (váha bicykla by ich mohla poškodiť). Je vhodné koleso ešte pred zazimovaním ošetriť antikoróznym prípravkom.

Tento článok vznikol v spolupráci s predajňou a servisom  bicyklov PRO CYCLING v bratislavskej Petržalke. Okrem servisu sa špecializuje predovšetkým na predaj bicyklov. Preto neváhajte a prídite si vybrať nielen ten Váš vysnívany, ale nazrite tiež do širokej ponuky cyklo doplnkov a oblečenia.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov