Štýlová dekorácia do domácnosti

Chcete si skrášliť svoju domácnosť živou a na pohľad vkusnou rastlinou? Hľadáte originálnu dekoráciu do svojho domu či štýlový bytový doplnok? Tillandsia je tým správnym riešením. Ak ste ten typ človeka, ktorý nemá veľa času a skúseností so starostlivosťou o rastliny alebo sa chystáte obdarovať niekoho takého, dekorácie s tillandsiami budú pre tento účel ako stvorené. Tieto živé rastlinky sú nenáročné a navyše ku svojej existencii nepotrebujú žiadnu pôdu. Stačí im správna voda, denné svetlo a trochu vašej pozornosti.



 Aké rastliny vlastne sú tillandsie? 


Ak tillandsie nepoznáte, určite ste si položili otázku, o aké rastliny vlastne ide. Sú to vzdušné rastliny – rastlinky bizarných tvarov, fascinujúce a nenáročné zároveň, akoby z inej planéty. Ich domovinou je hlavne Južná a Stredná Amerika, Florida a Mexiko. Ak máte záujem sa o nich dozvedieť viac, prečítajte si blog venovaný podrobnejšiemu opisu jednotlivých druhov tillandsií. Vo svojom prirodzenom prostredí žijú v korunách stromov alebo prichytené na skalách. Pri vhodných podmienkach a dobrej starostlivosti sú schopné zakvitnúť. Kvitnú však iba raz za život. Po odkvitnutí odumierajú, no predtým ešte stihnú vytvorť dcérske rastlinky. 



 Ako vlastne prijímajú živiny, keď nemajú korene?


Korene tillandsií neslúžia na prijímanie živín, ale na ukotvenie k podkladu, napríklad k stromom a skalám.  Väčšina tillandsií má listy pokryté šupinkami – trichómami. Tieto chránia rastlinu pred sálajúcim slnečným žiarením a zabraňujú odparovaniu vody. Zároveň majú saciu schopnosť a vedia pomocou nich nasať dažďovú vodu alebo vyzrážanú rosu.

Starostlivosť o tillandsie je časovo nenáročná


Koľko času vám starostlivosť o tieto rastlinky zaberie závisí od jej druhu a umiestnenia. V princípe však stačí dodržať pár zásad. Hoci sú tillandsie pomerne nenáročné rastliny na pestovanie, zavlažovanie je jedeným z najdôležitejších faktorov na to, aby sa im darilo. Vo svojom prirodzenom prostredí získavajú vzdušné rastliny živiny z dažďovej vody. To, akou vodou ich budete zalievať je pre ďalší život rastliny rozhodujúce. Rastlinky je potrebné minimálne raz do týždňa orosiť alebo namočiť do mäkkej dažďovej vody. Mäkká voda je aj voda z rybníkov či väčších riek a v zime napríklad roztopený sneh alebo ľad. 



Originálna dekorácia a štýlová ozdoba 


Dekorácie s tillandsiami sú pre svoju nenáročnosť, život bez pôdy a rôznorodosť tvarov výbornou dekoráciou do súčasných interiérov, bytov, domov, kancelárií alebo bistier a kaviarní. Oživia takmer každú miestnosť, či už je to kúpeľňa, pracovňa alebo konferenčný stolík v obývačke. Ak máte radi doma pekne prestretý stôl pri sviatočnom obede alebo večeri, môžete si ho vkusne doplniť ozdobami s tillandsiami. Stačí ak ich len tak položíte na prestretý stôl, alebo na malý príručný kávový stolík pri poobednej káve. 


Blížia sa Vianoce a to je časť roka, kedy sa ľudia navštevujú nielen v rámci rodinného kruhu. Časté sú posedenia s priateľmi, kolegami alebo obchodnými partnermi. A možno tí odvážnejší z vás uvažujú nad netradičnou živou dekoráciou vianočného stromčeka. Žeby tieto Vianoce bola u vás na vianočnom stromčeku sklenená guľa s tillandsiou? Prečo nie, buďte originálni.

Darček aj pre tých náročných 


Ak hľadáte darček pre vašich blízkych, mamu či sestru, alebo priateľov, ktorí radi nasledujú trendy, dekorácie s tillandsiami sú dobrým nápadom. Sú skvelým darčekom nielen na tradičné príležitosti akými sú meniny a narodeniny, ale aj pri bežnej návšteve vašich kamarátov a známych u nich doma, keď im chcete priniesť nejakú drobnosť.  Pri správnej starostlivosti sú tillandsie trvácnejšou alternatívou k rezaným kvetom. Vybrať sa dá z viacerých alternatív. Či už obdarovaný inklinuje k drevu, sklu alebo betónu, stačí si vybrať na www.monalu.sk


Neviete sa rozhodnúť alebo si len nie ste istý, ktorá rastlinka alebo aké prevedenie je pre vás tým najvhodnejším? V MonaLu vám radi poradia a odpovedia na vaše otázky

V spolupráci s www.monalu.sk sme pre Vás pripravili súťaž. Stačí ak nám do 20. októbra napíšete na email redakcia@lifefashionfood.net či by ste potešili svojich blízkych darčekom s tillandsiou v sklenenej závesnej dekorácii alebo v drevenom geometrickom kvetináči? 



Môže sa vám páčiť

0 Komentárov