Banka Lásky v samom srdci Slovenska

Všetci si určite pamätáme zo školských čias báseň o nenaplnenej láske básnika Andreja Sládkoviča k Maríne Pischlovej. Viete však, kde sa nachádza jej rodný dom? Nájdete ho na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici, kde dnes slúži ako zážitková expozícia Banka lásky, ktorá je venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete, a zároveň je zapísaná aj ako svetový rekord organizácii World Record Academy.



Teraz máte jedinečnú možnosť vrátiť sa späť do čias Sladkoviča a Maríny a zažiť ich lásku aj interaktívne, prostredníctvom moderných technológií. Báseň Marína napísal v roku 1846 Andrej Sládkovič svojej osudovej láske. Marína má 2 900 veršov a je oficiálne uznaná ako najdlhšia ľúbostná báseň na svete. Hlavnou témou básne Marína je nielen láska Andreja Sládkoviča k jeho Maríne, ale aj láska ku krásnemu Slovensku a láska k životu vo všeobecnosti.

Do skutočného príbehu lásky Maríny a Sládkoviča vás vtiahnu Hovoriace obrazy (pripomínajúce tie z Harry Pottera). Na vytvorenie ilúzie starobylých olejomalieb štyroch portrétov v historických drevených rámoch, na ktorých sú Marína, Sládkovič, Marínina mama a Marínin manžel Gerzsa boli použité moderné technológie. Prehliadka vás zavedie aj do symbolickej Sládkovičovej knižnice, kde si netradičným spôsobom vyskúšate, ako sila lásky dokáže zázračne spúšťať projekciu tých najkrajších veršov básne Marína.

Srdcom Epicentra Lásky a hlavnou atrakciou je unikátny Archív Lások. Ten je vytvorený z 2 900 veršov rukopisu básne Marína. V týchto veršoch je pre návštevníkov pripravených takmer 100-tisíc Schránok Lásky. Každá Schránka Lásky reprezentuje jedno písmenko, znak alebo medzeru Najdlhšej ľúbostnej básne na svete. Archív Lások je pripravený navždy uschovať a ochrániť viac než 100-tisíc príbehov lásky. Keď sa naplní, bude to miesto s najväčšou koncentráciou lásky na svete - Epicentrum Lásky.

Súčasť zážitkovej expozície je i "láskomer", teda prístroj schopný odvážnym párom zmerať silu ich lásky. Pri použití prístroja sa milenci držia za ruku alebo sa bozkávajú, zatiaľ čo sa druhou rukou držia špeciálneho madla, aby nakoniec dostali verš vystihujúci silu ich vzťahu. Banka lásky je otvorená približne dva roky a za krátky čas zaujala stovky médií a tisíce návštevníkov po celom svete. Veď každý deň tu ľudia zažívajú smiech dojatie, zábavu aj zimomriavky.

Viac informácií o Banke lásky ako aj možnostiach finančnej pomoci nájdete na ich oficiálnej stránke https://bankalasky.sk/

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov