Najčastejšie mýty a pravda o alkohole

Priberá sa z neho? A čo skutočne pomôže na opicu? Z alkoholu sa priberá. Kto nechce na druhý deň trpieť, ten nech radšej nemieša. Lepšie urobí, keď sa pred večerným posedením dobre natlačí slaninou. A potom nech si vyberá alkohol, ktorý má veľa reklám, lebo ten je najkvalitnejší. Sú to pravdy alebo mýty?



Bermudský trojuholník, život Inkov a alkohol majú veľa spoločného. Sú opradené legendami, mýtmi, polopravdami a vedecky preukázané fakty o nich mnoho ľudí ignoruje. Asi preto, že so záhadami je život zaujímavejší. S troškou alkoholu zase príjemnejší. Pozrime sa mu teda na zúbky, či vlastne na kvapky. 

1 Z alkoholu sa priberá
Pravda alebo mýtus?
Sklameme každého, kto si je istý, že sa z piva, vína, likérov, destilátov a miešaných kokteilov priberá. Pravda je, že obsahujú množstvo cukru, ktorý organizmus nepotrebuje, ešte sa však nenarodil človek, ktorý by dokázal skonzumovať toľko alkoholu, že by z toho pribral. Oveľa väčšia šanca je, že sa z neho otrávi. Na pribúdaní hmotnosti sa alkohol predsa len čiastočne podpisuje, hoci nepriamo. Počas odbúravania etanolu v organizme sa spomaľuje metabolizmus. Čím viac vypijeme, tým dlhšie nám spaľuje (aj pomaly páli.) Navyše je dokázané, že opojení strácame zábrany aj v jedení, miešame piate cez deviate, niektorí, skôr ako sa po prehýrenej noci uložia spať, ešte takzvane nakŕmia opicu (dobre robia, ale o tom na inom mieste), a keďže je spaľovanie spomalené, cukry sa neodbúravajú, ale ukladajú.

2 Čím väčšia reklama, tým kvalitnejší alkohol
Pravda alebo mýtus?
Ideme na tenký ľad, ale názor expertov je jednoznačný. „Nie každý alkohol, ktorý má masívnu kampaň, je naozaj kvalitný,“ hovorí Bohuš Bottyan zo spoločnosti Acan Premium Spirits. „Pri jeho výrobe zohráva veľkú úlohu chémia a dochucovadlá.“ Umelé prísady bývajú často príčinou nevoľnosti na druhý deň. „Kto chce skutočnú kvalitu, tomu odporúčam vychutnávať si prémiový alkohol s príbehom, ktorý bol vyrobený na tom istom mieste, kde sa pestovali plodiny, z ktorých je vydestilovaný. Istotou je napríklad rum Diplomático alebo whisky.“ Tie chutia stále rovnako skvele vďaka majstrom blenderom, ktorí dokonale ovládajú svoje remeslo. Ideálne je nakupovať alkohol na mieste, kde vám ho dajú aj ochutnať. Nech to nie je mačka vo fľaši.

3 Piť whisky s pivom je barbarstvo
Pravda alebo mýtus?
Na prvý pohľad tieto dva druhy alkoholu spolu nijako nesúvisia. Inak sa vyrábajú, inak chutia, majú inú cieľovú skupinu. Spoločné majú iba to, že sú vyrobené z obilnín a obsahujú isté množstvo alkoholu, preto ich nesmú piť deti, mladiství a vodiči. Ibaže je to trochu zložitejšie. „Ak však vhodne skombinujeme kvalitné pivo s kvalitnou whisky, ide o neopísateľný chuťový zážitok, ktorý dokážu oceniť nielen fajnšmekri, ale aj bežný človek,“ je presvedčený Andrej Slávik z portálu alko90.sk. „Vychutnáte si ho, ak zvolíte kvalitnú staršiu škótsku whisky a prémiový ležiak z Britských ostrovov.“ 

4 Keď ti je zima, daj si pohárik
Pravda alebo mýtus?
Schopnosť alkoholu uchrániť človeka pred treskúcou zimou či, nebodaj, mu zachrániť život v závejoch, je veľmi nebezpečný mýtus. Alkohol síce rozťahuje cievy, ale najmä v okolí žalúdka. Na periférny obeh, ktorý sa pri podchladení „vypína“ ako prvý, nemá vplyv. No vie stúpnuť do hlavy. Výsledok teda môže byť nebezpečný – namiesto toho, aby sme zmobilizovali sily a dostali sa do teplého bezpečia, môžeme opojení zadriemať na mraze. Niečo úplne iné je vychutnať si pohárik-dva kvalitného alkoholu v zime pri kozube alebo aspoň v pohodlnom kresle v obývačke. V bezpečí domova.

5 Pred večierkom sa treba najesť mastného
Pravda alebo mýtus?
Ani celý fúrik slaniny nezabráni tomu, aby alkohol stúpol do hlavy. Najmä ak ho bude rovnako veľa. Kto však volí poradie – najskôr jedlo, potom pohárik, robí dobre. Alkohol sa totiž vstrebáva do krvi v žalúdku a keď je ten prázdny, ide to rýchlejšie. A rýchlo aj „udrie“ do hlavy. Rozumné je si počas veselého večera niečo malé zajedať. Práve preto Španieli vymysleli tapas. Legenda hovorí, že nariadenie, aby sa počas slávností, kedy víno a iný alkohol tiekli potokom, podávalo niečo malé na zajedanie, vydal samotný kráľ. Potreboval totiž dvoranov, radcov či hostí príjemne opojených, ale pri zmysloch, aby zábava alebo vážne rokovanie mali vôbec zmysel.

6 Miešanie je nebezpečné
Pravda alebo mýtus?
Začať slávnosť prípitkom s bublinkami a potom sa držať už len bubliniek, hoci máte chuť na rum, tequilu, pivo, víno? Nemusíte. Je dokázané, že kto znáša alkohol horšie, ten by sa mu mal skôr vyhýbať alebo si ho vychutnávať naozaj s mierou. To, či pomiešame rôzne druhy alebo nie, nemá však vplyv na stav na druhý deň. „Alkohol môže byť príjemný spoločník, ale veľmi zlý pán. Aby sprostredkúval iba príjemné zážitky, prinášal príjemný pocit uvoľnenia, ale bez straty dôležitých zábran, treba si ho užívať s mierou. Potom si môžete dovoliť vychutnať aj skutočne kvalitné destiláty, nepocíti to ani žalúdok, ani peňaženka,“ odporúča B. Bottyan z Acan Premium Spirits.

7 Alkohol zabíja mozgové bunky
Pravda alebo mýtus?
Alkohol ovplyvňuje myslenie a vnímanie, ale zatiaľ žiadny vedecký experiment nepotvrdil, že čo dúšok, to niekoľko obetí v mozgu na úrovni buniek. Dokázaný je však vzťah medzi pravidelným nadmerným pitím – to znamená, že sa nám pletie jazyk, nevieme kráčať rovno, hlava sa točí a pohodlná posteľ sa zmení na neúprosný kolotoč – a zabúdaním. „Alkohol určite ovplyvňuje mozog a jeho bunky, ale pokiaľ sa užíva s rozumom a mierou, tak stimuluje v prvom rade centrum slasti a to je, samozrejme, veľmi príjemné,“ hovorí Andrej Slávik z alko90.sk.

8 Na pohári nezáleží
Pravda alebo mýtus?
Široký, vysoký, na stopke, bez nej, hrubý, tenký, oválny, hranatý – všetko jedno, hlavne že je v ňom dobrý alkohol. Nuž, je to mýtus rovnako ako to, že výrobcovia alkoholu „vymýšľajú“ rôzne najvhodnejšie druhy pohárov len ako marketingový ťah. „Práve naopak, je to celá veda, pretože tvar pohára má vplyv na rozvinutie arómy a na celkový zážitok už z jediného dúška alkoholu,“ hovorí Michal Bátora, Diplomático Brand Ambassador pre Slovenskú republiku, ktorý sa stretol s majiteľom venezuelskej destilérky Josém Ballersterosom, a ten odporúča piť venezuelské zlato z oblých pohárov so širším dnom a užším vrchom. „Vďaka hlbokému dnu a zúženému hrdlu pohárov je aróma tohto skvelého rumu zvýraznená. Odporúča sa nechať ho minútku-dve odpočinúť, pretočiť medzi prstami, potom si ho pomaly vychutnávať po malých dúškoch a prelievať rum po celom jazyku, aby ste dostali naozaj komplexný zážitok.“

9 Voda si poradí s opicou
Pravda alebo mýtus?
Skvelý večer je za vami a skôr než si ľahnete, ešte sa poriadne dotankujete vodou. Tak dva litre by hádam stačili na to, aby ráno nebolo nepríjemné. Alebo nie? Nie! Je fakt, že alkohol dehydruje, ale obrovské kvantum vody pred spaním urobí telu medvediu službu. Zbytočne zaťaží žalúdok a na odbúravanie alkoholu nemá žiaden vplyv. Oveľa lepší spôsobom je sŕkať tekutinu – ideálne vodu, nie sladené a už vôbec nie energetické nápoje – priebežne počas celého večera. Iba to zvyšuje istotu, že ráno po príjemnom večeri nebude útrpné.

10 Káva, sprcha a poldeci pomôžu vytriezvieť
Pravda alebo mýtus?
Kiežby to bolo také jednoduché! Každý, kto to už niekedy s požívaním alkoholu trochu prehnal, to zrejme skúšal a s rovnakým výsledkom. Studená sprcha ani prechádzka na čerstvom vzduchu nemajú ako organizmus zbaviť zvyškov alkoholu. Rovnako káva je bezmocná. Možno nás trochu povzbudí, ak sme malátni a nedostatočne vyspaní, ale hladinu alkoholu nemení. Poldecák ju, samozrejme, zmení, ale nepomôže vytriezvieť. Iba predĺži čas potrebný na to, aby sa telo zbavilo toxínov. Radšej si naservírujme jedlá, ktoré organizmu pomôžu nahradiť látky, o ktoré sme predchádzajúci večer prišli. Dobre mu urobia banány, vajíčka a veľa tekutín. Nealkoholických. 😊

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov