Najdite toho pravého!

Vzťahy; sú všade okolo nás. Či už berieme do úvahy tie rodinné, s priateľmi, v práci alebo partnerské. A práve partnerské sú tie, na ktoré sme sa zamerali. Ste krásna, úspešná a zabezpečená, ale stále nie a nie stretnúť toho práve? Stalo sa vám, že ste stretli muža, bolo vám spolu krásne, dokonca ste sa možno chvíľu aj stretávali, všetko vyzeralo super, on povedal, že sa ozve – a viac sa neozval?


Alebo ste sa snažili niekdy získať muža, ktorý sa vám na prvý pohľad vlastne ani nepáčil, ani ste ho nechceli, ale on sa snažil o vás a tak ste sa na to nakoniec namotali? A on potom cúvol a viac ste o ňom nepočuli. Ak ste na niektorú z horeuvedených otázok odpovedali kladne, tento článok je práve pre Vás. A nebojte sa nie ste jediné, podobných situácií sme zažili každá z nás neúrekom. Tentokrát sme sa však rozhodli osloviť expertku na vzťah - Luciu Klapáčovú, ktorá nám pomohla pochopiť nielen vzťahy, ale aj to, čo musíme zmeniť my, preto aby fungovali. 

V prvom rade si treba uvedomiť, že to, že vzťahy nefungujú, nie je náhoda. Veľakrát sme si povedali, že za to môže naše detstvo, výchova a iné okolnosti, avšak to je len minulosť. Tak ako si z ne väčšinou berieme len to negatívne, skúsme sa zamerať aj na to pozitívne. Naša minulosť, chyby, ktoré sme urobili nám má len pomôcť pri analýze. Aby sme sa zamerali na to, čo je tu a teraz, bez ohľadu, na to, kedy to prišlo. 

Často krát si aj samy zakazujeme emócie; určite to poznáte. Hovoríme si, že sa nebudeme tešiť zo začínajúceho vzťahu a o tom hovoriť, lebo, čo ak sa to pokazí? Musíme to tak však cítiť? Nemusíme! Je dôležité počúvať našu intuíciu, ale sústrediť sa aj na emócie, ktoré sú s ňou spojené. Ak sa tešíme, cítime motýliky v bruchu, ak máme strach, naopak nám behajú zimomriavky po celom tele. Emócie sú spojené aj s našimi identitami - čo z toho žijeme a čo z toho nežijeme. Sme ženy, matky, priateľky, manželky, dcéry, ale chceme byť aj krásne, milované, odvážne, kuchárky, milenky a iné. 
Na osobnom stretnutí s Luciou sme pozreli do mojej minulosti, konkrétne na posledné 3 vzťahy. Najprv som mala za úlohu vymenovať vlastnosti, ktoré sa mi na partneroch páčili, ktoré mi imponovali. Zo zoznamu najviac rezonovala fyzická príťažlivosť, vzájomné porozumenie, životný štýl partnera, a záujem, ktorý mi prejavoval. Naopak z tých negatívnych sa vynímal nedostatok dôvery, zodpovednosti a vyzretosti.  

Po diagnostike sa opäť vraciame k identitám, tým , ktorými žijeme, ale tie, ktoré potláčame vplyvom iných okolností. Máme strach pomenovať, čo chceme. Keď stretneme partnera, je to práve on, ktorý nám prostredníctvom seba ukazuje naše potláčané identity. Tie, ktoré by sme mali žiť, ale žiaľ nežijeme.  Práve moji bývalí partneri mi dokonale ukázali, že to čo mi na nich imponovalo, je práve to čo mi chýba. 

Hoci sa cítim fyzicky príťažlivá, zjavne to nie je dostatočné. Potrebujem sa o seba viac starať, venovať sama sebe viac pozornosti a rozvíjať pohyb (šport a tanec). Je dôležité, aby to moje telo a myseľ dostalo predovšetkým odo mňa a až potom to očakávať od partnera.  S každým z mojich bývalých partnerov som si mala, čo povedať, pretože som podvedome vyhľadávala mužov, ktorí sú ako moje kamarátky. Tí, ktorí prídu, napíšu a zavolajú, avšak keď dosiahnú, čo chcú prestane ich táto hra baviť. Toto však nie sú muži pre mňa, pretože nechcú vzťah, niečo hlboké. 

Ja naopak neviem, čo vlastne chcem, chýbajú mi hranice, ľahko sa otvorím a tým pádom sa namotávam, a preto je dôležité si to vybudovať predovšetkým v sebe. Priťahujú ma muži, čo sa snažia, ale tým pádom si nevšímam tých ostatných okolo seba, ktorí si moju pozornosť oveľa viac zaslúžia. A práve pozornosť je to, čo mi tiež chýba; niekde v hĺbke ju mám, ale nemám ju dostatočne vypestovanú.  Nezabúdajte teda milé dámy, niekdy to nie je o partnerovi, vždy je to o Vás. A to mi ukázala aj analýza, ktorou som s Luciou prešla. 

Lucia Klapáčová je osobná koučka a expertka na osobné vzťahy. Ale hlavne je žena, tak ako každá z nás. Vzťahom sa venuje profesionálne celý život – či už to boli vzťahy zahraničné a politické. Tie fungujú na rovnakých pravidlách ako naše osobné životy.  A tak kým pracovne excelovala, behala po svete a mala dobrodružný a naplnený profesionálny život, v osobnom živote to bolo celkom peklo.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov