Začal sa Zimný festival jedla 2020.

Slovensko nám opäť zavonia kulinárskymi špecialitami a šesť týždňov možno gurmánsky cestovať a testovať všetky špeciality talentovaných kuchárov. Od 15. januára do 23. februára môžete prostredníctvom ôsmeho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať najlepšie slovenské reštaurácie. Festival prebieha priamo vo vybraných reštauráciách z gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Takmer štyridsať reštaurácii vo všetkých krajoch Slovenska má pre vás otvorené dvere pre kulinársky zážitok roka. Najväčšie zastúpenie má tradične Bratislavský kraj so šestnástimi reštauráciami a Košický kraj s ôsmimi. Medzi nováčikov festivalu tento rok patrí tento rok 10 reštaurácii a jeden bar. Ochutnať Slovensko sa naozaj vyplatí.



Vidličkové reštaurácie so štyrmi chodmi
Reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Kuchárová voľba a Chute regiónov. Vzhľadom na skladbu menu a prepojenosť jednotlivých jedál si v reštauráciách ocenených zlatou vidličkou od Gurmána na Slovensku môžete objednať iba celé štvorchodové menu.  „Garantujeme vám dokonalú symbiózu chutí a úžasný zážitok za rozumnú cenu,“ pozýva na festivalové menu riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin. To, že je to tak, sa naozaj presvedčíte vlastnými zmyslami. Každý kuchár sa snaží zabojovať za svoju reštauráciu a predviesť čo najlepšiu harmóniu chuti z použitých lokálnych a sezónnych surovín. Veľa kuchárskych majstrov siaha aj do rodinných trezorov a vyťahuje recepty, ktoré s pridaním zaujímavých ingrediencií posunú jedlo na úplný vrchol pôžitku. Nie je to len návšteva reštaurácie. Je to ochutnávka tradičných surovín zmiešaných s fantáziou majstrov kuchárov, ktoré posúvajú každým rokom hranice a limity slovenskej kuchyne. Návštevníci festivalu tak napríklad znovuobjavia recepty zo sladkovodných rýb, ochutnajú mäská z domáceho chovu, strukoviny  a zeleninu od miestnych farmárov s jedinečnými receptúrami. 


Snúbenie sa gurmánskych chutí 
Zimný festival jedla prebieha priamo vo vybraných reštauráciách, vďaka čomu ponúkne návštevníkom nielen zážitok a blažený pocit z lahodného jedla, ale aj výnimočný pocit z atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu. Festivalové menu má naozaj také priaznivé skvelé ceny, že aj cenovo náročnejšie reštaurácie sa stávajú dostupnými. Medzi najlepšie festivalové reštaurácie každoročne patria Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede, UFO watch.taste.groove., či Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku. Tento rok sa k nim pripojili aj vidličkové reštaurácie Slávia Košice a Albrecht Bratislava. Veríme, že ani jedna zo zaradených reštaurácií nikoho nesklame, pretože zaujímavo zložené menu nájdete v ponuke každej z nich. „Máte radi dobré, kreatívne a zdravo pripravené jedlo, chcete s jedlom spájať správne nápoje, potrpíte si na pekné a správne stolovanie, zaujíma vás, ako vyzerajú priestory reštaurácie, kde najlepší kuchári na Slovensku pôsobia? Prostredníctvom  Zimného festivalu jedla máte skvelú príležitosť to zažiť za ústretové ceny,“ hovorí Rado Nackin. Srdečne vás pozývame.


Chutné sú aj sprievodné aktivity 
Novinkou je JollyJocker v podobe degustačného menu v prestížnom Mirror bare hotela Carlton v Bratislave, pozostávajúceho z 2 ikonických miešaných drinkov a welcome drinku. Mirror bar je miestom zážitkov a snov. Na prízemí historickej budovy Carlton v hoteli Radisson Blu Carlton nájdete bar plný vášne a emócií – Mirror bar. Na začiatku roku 2019 prešiel zásadnou rekonštrukciou. Pôvodné pamiatkovo chránené prvky prepojili s prírodnými štruktúrami, exkluzívnymi materiálmi a architektonickými novotvarmi. Dominantou interiéru je impozantne umiestnený strom z ateliéru floristu Róberta Bartolena, ktorý našiel miesto pod pamiatkovo chránenou stropnou kupolou. Očaria vás originálne kokteily v absolútne unikátnom podaní. V Mirror bare pracujú ako alchymisti. Kreatívne spájajú chute, vône a štruktúry s rešpektom k lokálnym zdrojom a životnému prostrediu, s úctou k najvyššej forme ľudského snaženia, umeniu, vo všetkých jeho podobách. Je to miesto s vášňou pre dokonalosť. Kokteily sa podávajú v jedinečnej podobe na autorských dizajnérskych podnosoch a v botanických aranžmánoch, pričom spolupracujú so špičkovými slovenskými dizajnérmi, remeselníkmi a umelcami Niektoré kokteily sú dotvorené kvapkami esenciálnych vôní z 1907 Perfumeries. Srdcom a hlavou Mirror Baru je Peter Marcina, manažér baru a držiteľ niekoľkých profesných ocenení s vášňou pre najvyššie koktejlové umenie. Príďte do dokonalého sveta zmyslového zážitku nápojovej gastronómie. JOLLY JOCKER ako Novinka Zimného festivalu jedla 2020 pre gurmánov, ktorí si radi pochutnajú aj na skvelých drinkoch.


Ďalšou novinkou je miesto slávnostnej večere pri príležitosti otvorenia ZFJ. Tentoraz bude v ikonickej reštaurácií Slávia v Košiciach  16. januára. Okrem výborného festivalového menu pripraveného šéfkuchárom Jurajom Hruškom,  kuchárom roka 2018, budete môcť navyše ochutnať aj festivalový digestív  St.Nicolaus Hruškovicu, welcome drink a aj slovenskú minerálnu vodu FATRA v absolútne „coolovej“ sklenenej flaši, ktorou sa zaradila medzi prémiové vody v ponuke Horeca na Slovensku a veríme, že určite osloví aj európsky trh. Hostí privíta osobne riaditeľ ZFJ Radoslav Nackin a o príjemné chvíle sa postará košické džezové zoskupenie 

Obohatením menu tohtoročného Zimného festivalu jedla budú vínne víkendy v jednotlivých mestách Slovenska vo farbách jedného z najväčších vínnych domov na svete: španielskeho vinárstva TORRES.  Účastníci festivalu tak k festivalovému menu vo vybraných reštauráciách počas víkendov dostanú možnosť zadarmo ochutnať z ich ponuky pohár bieleho alebo červeného vínka navyše.  V sprievodnom programe nájdete aj gurmán víkendy či otváraciu večeru.  
Viac informácií o sprievodných aktivitách a samotnom programe Zimného festivalu jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov